<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    9. kolo, Základní část | sobota 17/09/2022, 16:00 | Stadión U Nisy | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 3 358 diváků (34 % z kapacity 9 900)
    Video
    Reportáž

    Boleslav v lize porazila Slovan po 12 zápasech. Středočeši potvrdili, že se jim více daří venku, kde získali 10 z celkových 12 bodů v sezoně. Jejich trenérovi Pavlu Hoftychovi vyšel návrat do Liberce, který vedl před angažmá v Boleslavi. Severočeši doma podruhé za sebou prohráli a mohou přijít o třetí místo v tabulce. Hosté po druhém vítězství z posledních tří kol poskočili na sedmou příčku.

    Oba týmy podle předpokladů nastoupily v rozestavení s třemi stopery. Liberci scházel zraněný klíčový záložník Frýdek, kterého nahradil Višinský. Jen na lavičce Mladé Boleslavi začal špílmachr Matějovský, naopak poprvé v základní sestavě dostal v lize šanci Krobot.

    Hosté byli v úvodu mírně aktivnější. Ve 25. minutě si naskočil na centr Krobot, ale brankář Vliegen jeho hlavičku pod břevno vytáhl nad. Na druhé straně Matouškovu skákavou střelu kousek zpoza vápna vyrazil gólman Šeda.

    Z následné akce už Severočeši udeřili. Po Gebre Selassieho přízemním centru ještě Matouškovu ránu z vápna Šeda vyrazil, ale na dorážku hlavou od pohotového Van Burena už nemohl dosáhnout. Třicetiletý nizozemský útočník skóroval v tomto ročníku nejvyšší soutěže už pošesté a překonal své sezonní maximum v české lize. Na druhém místě tabulky kanonýrů ztrácí dva góly na slávistu Tecla.

    Na opačné straně mohl v 35. minutě odpovědět Ladra. Přízemní střelou propasíroval míč skrz Vliegenovy nohy, ale těsně před brankovou čárou stačil odvrátit balon vracející se Mikula.

    Mladoboleslavský trenér Hoftych poslal do druhé půle režiséra hry Matějovského. Ve 48. minutě vyběhl hostující gólman Šedu daleko mimo pokutové území, fauloval Matouška a mohl být rád, že mu rozhodčí Křepský udělil jen žlutou kartu.

    Chvíli nato hlavičkoval domácí Mikula kousek vedle, ale jinak měli po změně stran více ze hry hosté. V 64. minutě liberecký gólman Vliegen po těžké malé domů špatně trefil míč jen nad sebe a pak ve vzdušném souboji trefil do hlavy střídajícího Skaláka. Sudí Křepský po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace nařídil penaltu, kterou s přehledem proměnil Matějovský. Čtyřicetiletý záložník přitom v pátém kole pokutový kop nedal.

    V 75. minutě mohl dokonat obrat Šimek, ale jeho hlavičku po rohu vyrazil Vliegen. Liberecký trenér Kozel se snažil oživit výkon svého týmu několikanásobným střídáním v ofenzivě, ale domácí byli dál v útlumu a nakonec přišli i o remízu. V 86. minutě si za vápnem sebral odražený míč Ladra a povedenou technickou střelu zakroutil přesně k tyči.

    Liberečtí se ještě v závěru pokusili srovnat. Do útoku vyrazil i gólman Vliegen, po odvrácené standardce se ale dostali Mladoboleslavští do přečíslení čtyř na jednoho, které střídající Stránský zakončil střelou do opuštěné branky zpoza vápna. Svou druhou trefou v nejvyšší soutěži podtrhl první ligové vítězství Středočechů v Liberci po dlouhých 15 zápasech.

    Ohlasy

    Luboš Kozel (trenér Liberce): "Jsem zklamaný, protože jsme ztratili zápas, ve kterém jsme vedli. V první půli to bylo vyrovnané. Boleslav byla chvilkami možná více na míči, ale my jsme byli nebezpeční a podařilo se nám vstřelit branku. I úvod druhé půle byl ještě z naší strany aktivní a dobrý. Byly asi dva zlomové okamžiky v utkání. Prvním byl faul Šedy na Matouška, který byl posouzen jen jako žlutá karta. Do pokutového kopu jsme to ještě měli pod kontrolou, ale pak ta penalta, kterou jsme soupeři darovali, je postavila na koně. Od toho okamžiku byli lepší. My jsme s tím chtěli něco prostřídáním udělat, ale už jsme neměli náboje. Vypili jsme si to až do dna. Ladra to krásně trefil a rozhodl o vítězství Boleslavi."

    Pavel Hoftych (trenér M. Boleslavi): "V prvním poločase to bylo od obou mužstev aktivní. My jsme měli nějaké své šance, ale Vliegen nás vychytal a dostali jsme branku z odraženého míče. V druhém poločase jsme věřili, že i příchodem Máry Matějovského může ta hra ještě více vygradovat pro nás a že jsme schopni zápas otočit. Bylo potřeba změnit statistiku (v zápasech proti Liberci) a jsme rádi, že jsme tu vyhráli. Bylo pro mě až strašidelné, že tu Boleslav tak dlouho nevyhrála, protože obě mužstva jsou každoročně výkonnostně srovnatelná."

    FC Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 1:3 (1:0)

    Branky: 28. Van Buren - 67. Matějovský z pen., 86. Ladra, 90.+5 Stránský.
    Rozhodčí: Křepský - Paták, Líkař - Kocourek (video).
    ŽK: Matoušek, Vliegen - Dancák, Matějovský, Šeda.
    Diváci: 3358.

    Liberec: Vliegen - Prebsl, Talovjerov, Plechatý - Mikula, Gebre Selassie (83. Varfolomejev), Červ, Preisler (76. Fukala) - Višinský (83. Rabušic) - Van Buren (70. Rondič), Matoušek (70. Kozák). Trenér: Kozel.

    M. Boleslav: Šeda - Suchý, Karafiát, Šimek - Pech, Mareček, Dancák, Fulnek - Ekpai (60. Skalák, 85. Stránský), Ladra (90.+2 Mašek) - Krobot (46. Matějovský). Trenér: Hoftych.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.