<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    1. kolo, Základní část | sobota 30/07/2022, 19:00 | AGC Aréna Na Stínadlech | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 6 403 diváků (37 % z kapacity 17 078)
    Video
    Reportáž

    V osmé minutě nastavení mohl zkompletovat hattrick Urbanec, z penalty ho ale vychytal gólman Jindřich Staněk. Těsně předtím byl vyloučen kapitán Viktorie Lukáš Hejda. Západočeši v lize od porážky vloni v říjnu na Slavii neprohráli už 23. utkání po sobě a vytvořili nový klubový rekord. Tepličtí, kteří se v minulé sezoně zachránili mezi elitou až díky úspěšné baráži, nezvítězili nad Viktorií v osmém soutěžním duelu za sebou.

    Plzeňský kouč Bílek udělal oproti úterní vítězné odvetě 2. předkola Ligy mistrů proti Helsinkám (5:0) čtyři změny v základní sestavě. Oba trenéři dali na hrotu útoku šanci letním posilám. Zatímco Kliment nastoupil za Viktorii poprvé v soutěžním utkání od začátku, na teplické straně si Senegalec Gning odbyl ligový debut. Totéž platilo i pro další dva domácí hráče Urbance a Křišťana.

    Teplice vstoupily do zápasu aktivněji a v 23. minutě otevřely skóre. Gning se uvolnil ve středu hřiště přes dva bránící hráče, přes Trubače a Jukla se dostal míč až na levou stranu k Urbancovi a třicetiletý debutant v nejvyšší soutěži zakončil akci na jeden dotyk překvapivou střelou na přední tyč. Staněk si na míč sáhl, vytěsnit ho ale nedokázal. Severočeši dali Plzni gól po pěti vzájemných soutěžních duelech a 538 minutách.

    Západočeši byli zpočátku nebezpeční jen po rohových kopech a tak trenér Bílek do druhého poločasu posílil ofenzivu druhým útočníkem Chorým a Mosquerou. Nejpevnější obraně minulé ligové sezony naopak dělal velké problémy nejlepší hráč úvodního dějství Gning. Třiadvacetiletý Senegalec, jenž strávil poslední sezonu v druholigové Vlašimi, vybojoval ve 47. minutě ve vápně míč pro Urbance, který sám před Staňkem nezaváhal. Viktoria inkasovala dva góly v jednom soutěžním utkání po 16 zápasech.

    Favorit se pak přece jen dočkal branky po rohu v 58. minutě, kdy si našel míč na zadní tyči Kliment a hlavou zaznamenal druhou soutěžní trefu v plzeňském dresu. Obhájci titulu se hnali za vyrovnáním a v rychlém sledu si vytvořili řadu příležitostí. Kopice dvakrát vychytal skvělými zákroky Grigar a Chorý dvakrát ve vyložené šanci v pádu poslal míč těsně vedle.

    Plzeňský tlak vyvrcholil v 71. minutě, kdy po dalším rohu trefil Hejda hlavou tyč a Mosquera zblízka dorazil míč do sítě. Zbytek utkání přinesl otevřený fotbal z obou stran a nakonec i velké drama v nastaveném čase.

    Hejda stáhl na hranici pokutového území unikajícího Kodada a sudí Machálek nařídil penaltu, navíc plzeňského kapitána vyloučil. Po konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace pokutový kop potvrdil. Urbanec mohl zkompletovat hattrick, ale z penalty neuspěl, Staněk střelu po pravé ruce vystihl.


    Ohlasy:

    Jiří Jarošík (trenér Teplic): "Byli jsme blízko velkému výsledku, ale nakonec jsme byli i kousek od porážky. Zápas měl všechno, góly, šance, napětí, emoce, kombinace. Využili jsme slabšího začátku Plzně, 2:0 jsme vedli zaslouženě. Oni pak prostřídali, zjednodušili a zrychlili hru a zároveň ukázali i velkou kvalitu. Nakonec jsme měli i štěstí, že to Plzeň neotočila. Bod bereme, i když jsme nedali penaltu. Urbanec si věřil, nedal, ale i tak si bude první ligový zápas dlouho pamatovat. Je to pracant a bojovník, takové hráče tu chceme. Po nevydařené generálce jsme si celý týden všude četli, jak jsme hrozní a špatní, nikdo s námi moc nepočítal. Jsem rád, že jsme všem ukázali, že tu nějakou práci děláme a že se s námi musí počítat. I když hodnotit ligu po jednom zápase nechci, důležitější utkání pro nás teprve přijdou."

    Michal Bílek (trenér Plzně): "Pro diváky to byl zajímavý zápas, utkání se asi líbilo. Domácí hráli velmi dobře první půli, my druhou, byla k vidění spousta brankových příležitostí. Škoda úvodu druhé půle, kdy jsme dostali druhou branku. Od téhle chvíle jsme hráli velmi dobře, vytvořili jsme si obrovský tlak, spoustu šancí a vyrovnali jsme. Staněk pak chytil penaltu a nakonec jsme měli v posledních sekundách ještě další stoprocentní šanci. Na můj vkus jsme měli příliš okének v obraně. Na defenzivě si přitom zakládáme, minulou sezonu jsme inkasovali suverénně nejméně branek v lize. Je to pro nás varování do dalších utkání. Poučení je takové, že pokud chceme být úspěšní, musíme hrát po celý zápas stejně jako ve druhé půli. Aktivita, důraz, balony do pokutového území a vytváření nebezpečných situací."


    FK Teplice - FC Viktoria Plzeň 2:2 (1:0)

    Branky: 23. a 47. Urbanec - 58. Kliment, 71. Mosquera.
    Rozhodčí: Machálek - Caletka, Antoníček - Šimáček (video).
    ŽK: Dramé, Trubač, Grigar - Hejda, Kliment.
    ČK: 90.+6 Hejda (Plzeň).
    Diváci: 6403.

    Teplice: Grigar - Dramé, Kučera, Vondrášek - Mareček, Jukl - Hyčka, Křišťan (62. Žák), Trubač (86. Kodad), Urbanec - Gning (69. Knapík). Trenér: Jarošík.

    Plzeň: Staněk - Holík (46. Mosquera), Kaša, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic (80. Cadu), Sýkora, Pilař (46. Chorý) - Kliment (80. Dedič). Trenér: Bílek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.