<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    4. kolo, Skupina o titul | středa 11/05/2022, 19:00 | LOKOTRANS ARÉNA | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 3 294 diváků (66 % z kapacity 5 000)
    Video
    Reportáž

    Plzeň poslal proti Hradci do vedení ve 20. minutě nejlepší střelec soutěže Jean-David Beauguel a pojistku přidal po změně stran Jhon Mosquera. Viktoria slaví celkově šestý ligový titul ve své historii, z pomyslného trůnu sesadila Slavii, která se předtím stala mistrem třikrát po sobě.

    Západočeši si díky ligovému prvenství jako jediní zahrají v příští sezoně kvalifikaci Ligy mistrů, po snížení počtu českých účastníků v pohárech z pěti na čtyř totiž jedno místo v předkole prestižní soutěže pro tuzemské kluby ubylo.

    Hradec nenasadil dvojici opor kapitána Vlkanovu s krajním bekem Mejdrem, kteří v minulých dnech bez svolení klubu jednali s pražskou Slavií. První jmenovaný navíc stejně nemohl nastoupit kvůli zranění. Plzni scházel potrestaný Bucha, jehož v záloze nahradil Čermák. Hosty měli v Mladé Boleslavi prakticky domácí prostředí, podpořit je přijelo zhruba tisíc fanoušků a v "kotli" byl i ještě nedávno hráč Viktorie Limberský.

    Východočeši, kteří již mají jistotu konečného šestého místa, mohli hrát uvolněně a v úvodu proti favoritovi drželi krok. Viktoria výrazně zahrozila až po 18 minutách, kdy Mosquera z přímého kopu těsně minul.

    Ve 20. minutě už hosté vedli. Domácí stoper Leibl odvrátil centr z pravé strany jen k Beauguelovi a ten z velkého úhlu napálil balon přesně pod břevno. Francouzský útočník dal 18. gól v ligovém ročníku a osamostatnil se v čele střelecké tabulky. Chvíli před pauzou mohl zvýšit Kalvach, jeho povedený pokus z úhlu z přímého kopu z brankové čáry vytáhl gólman Vízek.

    Domácí hned v úvodu druhé půle museli střídat kvůli zranění stopera Leibla. Chvíli nato Plzeňští zvýšili. Vízek v 55. minutě ještě vytáhl hlavičku střídajícího Chorého, ale po Mosquerově dorážce už míči v cestě do sítě nezabránil. Kolumbijský křídelník si dal sedmým gólem v dodatečný dárek k nedělním 32. narozeninám.

    "Votroci" se pak snažili o kontaktní branku, ale Západočeši pečlivě bránili a nepouštěli soupeře k ohrožení Staňkovy branky. Plzeňští přežili i sérii standardních situací v závěru, po které pálil Rada mimo, a v lize už 21 zápasů po sobě neprohráli. V nadstavbě potřetí zvítězili, naopak Hradec nenavázal na nečekaný triumf nad Slavií a remízu na Spartě.

    Po závěrečném hvizdu Západočeši několik minut v hloučku před lavičkou čekali, zda Ostrava v oslabení udrží remízu se Slavií. Poté už hosté vyběhli směrem ke svým fanouškům a mohli s nimi začít slavit.

    Ohlasy

    Miroslav Koubek (trenér Hradce): "Snažili jsme se udělat, co jsme mohli. Musím mužstvo pochválit za aktivitu, za slušný výkon, bohužel jsme se nedostali tam, kde padají góly. Vynikající obrana Viktorky to opět dokázala uhrát, je to hráz. Hráči mají vynikající formu a jsou to špičkoví hráči, to byl základ jejich úspěchu dnes i v celé sezoně. Pragmatický fotbal Míši Bílka, velice účelný způsob hry, nesouhlasím s tím, že je to nekoukatelné. Je to postavené na hráčích, které má, je to fotbal, který přinesl ovoce. Prvně jsme nedali v nadstavbě gól, protože se jim gól těžko dává."

    Michal Bílek (trenér Plzně): "Je to neuvěřitelné. Myslím, že to, že jsme to vyhráli, je obrovské překvapení, protože v minulé sezoně jsme zachraňovali páté místo až v úplně posledním zápase. Když jsme vstupovali do tohohle ročníku, tak nikdo z nás a asi ani z veřejnosti si nemyslel, že Plzeň bude bojovat o titul a nakonec ho získá. Jsem hrozně rád za kluky, odvedli fantastickou práci. To, že jsme předčili Slavii, Spartu i ostatní týmy, je pro nás obrovské vyznamenání. Prohráli jsme jen dva zápasy. Jsme nadšeni a moc si to užíváme. Když skončil náš zápas a čekali jsme, jestli Slavia nedá gól, bylo to strašně dlouhé. Pak propuklo obrovské nadšení, spousta z nás byla naměkko."

    FC Hradec Králové - FC Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)

    Branky: 20. Beauguel, 55. Mosquera.
    Rozhodčí: Berka - Kříž, Váňa - Kocourek (video).
    ŽK: Kalvach, Chorý, Trusa (všichni Plzeň).
    Diváci: 3294.

    Hradec: Vízek - Klíma, Král, Leibl (51. Soukeník) - Harazim (46. Čech), Rada, Kodeš, Kučera, Novotný - Rybička (68. Prekop), Kubala. Trenér: Koubek.

    Plzeň: Staněk - Řezník, Santos, Hejda, Havel - Čermák (67. Pernica), Kalvach - Kopic, Sýkora (55. Chorý), Mosquera (79. Holík) - Beauguel (79. Trusa). Trenér: Bílek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.