<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    23. kolo, Základní část | neděle 27/02/2022, 18:00 | Generali Česká pojišťovna Arena | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 7 279 diváků (40 % z kapacity 18 349) – omezení kapacity stadionu (COVID-19)
    Video
    Reportáž

    Před začátkem utkání oba soupeři spolu s diváky minutou potlesku symbolicky vyjádřili podporu Ukrajině, která čelí vojenské invazi ze strany Ruska. Na velkoplošných obrazovkách a reklamních panelech pak Sparta v průběhu celého zápasu prezentovala organizace, které organizují finanční sbírky pro pomoc Ukrajině.

    Sparťanský trenér Vrba udělal oproti čtvrteční prohře a vyřazení s Partizanem Bělehrad ve 2. kole Evropské konferenční ligy tři změny v základní sestavě. Na postu levého obránce Sparty nastoupil Ladislav Krejčí starší, poprvé v jarní části sezony se v sestavě Pražanů objevil záložník Souček a od začátku hrál i Karabec.

    Už ve třetí minutě se Vukadinovič dostal do úniku a po kontaktu s brankářem Holcem rozhodčí Machálek nařídil pro hosty pokutový kop. Po konzultaci s videorozhodčím a zhlédnutí opakovaných záběrů však penaltu odvolal a srbskému záložníkovi udělil za simulování žlutou kartu.

    O chvíli později Conde nechtěně přihrál Haraslínovi, ale zlínský gólman Rakovan nohou zasáhl. Poté si poradil i s Karabcovou přízemní ranou. Na druhé straně se k zakončení v šestnáctce dostal opět Vukadinovič, jenže Holec nohou odvrátil míč na roh. Následně se hrálo dlouho bez šancí, až v 37. minutě Dramé vypálil zpoza vápna, ale sparťanský brankář bez problému zasáhl.

    Domácí se prosadili minutu a půl po změně stran. Haraslín se zbavil hostujícího kapitána Procházky a přihrál pod sebe na Čvančaru, který prostřelil Rakovana. Jednadvacetiletý útočník vstřelil šestý gól v ligové sezoně, ale první v dresu Spartu, kam v prosinci přestoupil z Jablonce.

    Zlín málem přispěchal s odpovědí, jenže Dramého střelu z hranice vápna vytáhl Holec na roh. V 72. minutě se Dramé chystal k zahrání rohového kopu, z hlediště se však na adresu hráče tmavé pleti ozvaly opičí skřeky. Pořadatel diváky vyzval, aby se zdrželi jakýchkoli rasistických projevů.

    V 81. minutě Vraštil ve vápně fauloval Hložka a sudí nařídil penaltu pro domácí. Po několikaminutové konzultaci s videorozhodčím se Machálek šel podívat na opakované záběry a stejně jako v úvodu zápasu i tentokrát pokutový kop odvolal, jelikož mu předcházela ruka sparťanského útočníka Minčeva.

    Uklidňující pojistku přidali Pražané vzápětí, když Minčev našel před brankou hlavou zakončujícího Peška. Český reprezentant dal sedmou branku v ligovém ročníku.

    Sparta v lize neprohrála se Zlínem posedmé po sobě, doma dokonce od listopadu 2002 ve 13. duelu za sebou. Letenští pod trenérem Vrbou doma v nejvyšší soutěži ve 20 zápasech ještě neprohráli. Ve středu Sparta přivítá v semifinále domácího poháru Jablonec, s nímž má k dobru odložené utkání i v lize. "Ševci" od srpna venku v nejvyšší soutěži nezvítězili v osmém utkání po sobě.

    Ohlasy:

    Pavel Vrba (trenér Sparty): "Je dobře, že jsme zápas zvládli i vzhledem k tomu, jaké jsou výsledky mužstev před námi. Jakákoli bodová ztráta by byla problémem. Prvních patnáct dvacet minut jsme celkem dobře zatlačili Zlín. Byly tam tři čtyři závary, z nichž jsme mohli dát gól. Bohužel se to nepodařilo a ovlivnilo to zbytek poločasu, kdy už jsme ve hře tolik nebyli a nedostávali se do šancí. Zlín nás do toho nepustil, hrál velice důsledně dozadu a nepouštěl nás do šancí. Zápas byl hodně ovlivněný první brankou, která padla na začátku druhého poločasu. Zápas se rázem změnil v atraktivnější fotbal, hrálo se víc nahoru dolů. Dali jsme pak druhý gól, který zápas definitivně rozhodl. Druhý poločas z naší strany byl hlavně střelecky určitě lepší."

    Jan Jelínek (asistent trenéra Zlína): "Odjíždíme s prázdnou. Dneska to bylo spíš bojovné utkání z obou stran, často přerušované. Bohužel jsme si nechali vstřelit branku v úvodu druhé půle. Tam jsme to chtěli udržet co nejdéle bez branky, Sparta by byla nervóznější. Myslím si, že by to víc otevřeli. To se nám ale nepovedlo. Nejvíc mě mrzí šance Youby (Dramého), ta krásná střela, kterou výborně sparťanský gólman vytáhl. Sparta dala dvě branky a má všechny body."

    AC Sparta Praha – FC Fastav Zlín 2:0 (0:0)

    Branky: 47. Čvančara, 87. Pešek.
    Rozhodčí: Machálek – Horák, Hurych – Kocourek (video).
    ŽK: Souček, Ladislav Krejčí II – Vukadinovič, Conde, Procházka, Vraštil, Tkáč, Cedidla.
    Diváci: 7279 (omezený počet).

    Sparta: Holec – Wiesner, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí I – Haraslín (69. Pešek), Ladislav Krejčí II, Souček, Karabec (57. Dočkal), Hložek – Čvančara (76. Minčev). Trenér: Vrba.

    Zlín: Rakovan – Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov – Conde – Dramé (80. Fillo), Hrubý (88. Hrdlička), Tkáč, Hloušek (80. Nečas) – Vukadinovič (80. Chwaszcz). Trenér: Kalivoda.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.