<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    21. kolo, Základní část | neděle 13/02/2022, 18:00 | Generali Česká pojišťovna Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 1 000 diváků (5 % z kapacity 18 349) – omezení kapacity stadionu (COVID-19)
    Video
    Reportáž

    Plzeňští bodovali se Spartou v sedmém z posledních osmi ligových zápasů. Viktoria neprohrála v nejvyšší soutěži poosmé za sebou, po pěti kolech však nezvítězila. Západočeši přišli o vedení v tabulce, vinou horšího skóre jsou při bodové rovnosti druzí na obhájcem titulu Slavií. Letenští remizovali i ve druhém jarním kole a na vedoucí duo ztrácejí čtyři body.

    Kvůli zranění ze středečního vítězného čtvrtfinále domácího poháru na Slavii (2:0) chyběl Spartě její nejlepší střelec ligové sezony Pulkrab, svalové problémy také vyřadily ze hry záložníka Ladislava Krejčího mladšího. Naopak do základní sestavy se vrátil uzdravený obránce Hancko.

    Plzeň udělala oproti vítězství 1:0 nad Hradcem Králové v minulém kole jedinou změnu, zraněného stopera Pernicu nahradil Kaša. Utkání také nabídlo souboj dvou bývalých trenérů české reprezentace sparťanského Pavla Vrby a plzeňského Michala Bílka, kteří v minulosti vedli i tým soupeře.

    Nejprve v šesté minutě zahrozila Sparta, Pešek však napálil míč do boční sítě. Naopak Západočeši po 20 minutách hry ze své první příležitosti udeřili. Kalvachův centr z rohu našel Chorého, který v hlavičkovém souboji předčil reprezentačního stopera Čelůstku a otevřel skóre. Plzeňský útočník se prosadil i ve druhém jarním kole.

    Západočeši byli překvapivě lepší a o necelých 10 minut později málem zvýšili. Kaša ale hlavou po Sýkorově pasu trefil jen tyč.

    Do druhého poločasu nastoupil místo Minčeva na hrotu domácího útoku Čvančara, který si odbyl soutěžní debut za Letenské. Z branky se však v 53. minutě radovali hosté. Sparťan Pešek špatnou "malou domů" nabídl Plzni roh, z něhož zvýšila. Chorého hlavička se přes Mosqueru odrazila k Hejdovi, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

    Za chvíli mohl přidat třetí trefu Viktorie z úniku Mosquera, jenže brankář Holec ho vychytal. Sparťanská hra se vyznačovala řadou nepřesností, naopak hosté nadále hráli výborně takticky.

    Přesto domácí v 71. minutě snížili, když si kapitán Pavelka naskočil na Wiesnerův centr a hlavičku nechytatelně usměrnil k tyči. Spartu gól nakopl a před Staňkovou brankou si vytvořila závar, ale hostující obrana vše odvrátila.

    V závěru mohl stvrdit triumf hostů střídající Šulc, ve třech vyložených šancích, při kterých byl zcela sám před Holcem, však selhal. Plzeň vzápětí promarněné příležitosti hodně mrzely, jelikož Hložek v nastavení hlavou po rohovém kopu srovnal.

    Sparta pod trenérem Vrbou doma v lize v 19 zápasech ještě nenašla přemožitele a teprve podruhé tam při této sérii nebodovala naplno. Pražané neprohráli v šestém kole po sobě.

    Ohlasy:

    Pavel Vrba (trenér Sparty): "Plzeň tady hrála velice zodpovědně dozadu, organizovaně. V útočné fázi jsme byli prvních 60 minut velice pomalí. Nedokázali jsme jejich dobře organizovanou obranu překonat, ať už individuálně nebo po kombinacích. To bylo prostě špatně. Naštěstí se nám podařila střídání. Hráči, kteří tam přišli, nám v tom hodně pomohli. Podařilo se nám aspoň remizovat. I když se přiznám, že se štěstím, protože za stavu 1:2 mohla Plzeň výsledek potvrdit a bod bychom neměli. Posledních 30 minut ukázalo, že dokážeme hrát i trošku jiný fotbal než prvních 60 minut."

    Michal Bílek (trenér Plzně): "Převažuje zklamání z výsledku, protože jsme dali na Spartě dvě branky a měli jsme další čtyři tutové šance, které jsme neproměnili. Podali jsme na Spartě vynikající výkon. Škoda, že jsme to nedotáhli. Na konci zápasu za stavu 2:1 jsme šli sami na bránu, vzápětí jsme měli další stoprocentní šanci. Tu jsme nedali a bohužel jsme si nepohlídali standardku, ze které jsme dostali na 2:2. Spokojenost s výkonem. Kluci si zaslouží pochvalu, protože Spartu nenechali hrát. Rychle jsme k nim dostupovali, hlavně prvních 70 minut, kdy nic neměli. Pak si vytvořili optický tlak, dali kontaktní branku. Bohužel šance, které jsme si v závěru vytvořili, jsme neproměnili."

    AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 2:2 (0:1)

    Branky: 71. Pavelka, 90.+1 Hložek – 20. Chorý, 53. Hejda.
    Rozhodčí: Berka – Kubr, Vlček – Adámková (video).
    ŽK: Holec – Sýkora, Hejda, Bílek (trenér).
    Diváci: 1000 (omezený počet).

    Sparta: Holec – Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko – Pešek (56. Ladislav Krejčí I), Pavelka, Sáček (68. Dočkal), Hložek, Haraslín (56. Karabec) – Minčev (46. Čvančara). Trenér: Vrba.

    Plzeň: Staněk – Havel, Kaša, Hejda, Sýkora – Bucha, Kalvach – Kopic (81. Šulc), Čermák (81. Káčer), Mosquera – Chorý (64. Beauguel). Trenér: Bílek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.