<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    16. kolo, Základní část | neděle 28/11/2021, 18:00 | Generali Česká pojišťovna Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 977 diváků (5 % z kapacity 18 349) – omezení kapacity stadionu (COVID-19)
    Video
    Reportáž

    Letenští, kteří před týdnem podlehli Slovácku 0:4, čímž vyrovnali svou nejvyšší porážku v samostatné FORTUNA:LIZE, nastoupili ve speciálních dresech, jimiž si připomněli 128. výročí od svého založení. Pražané oblékli bílé dresy s výrazným černým "S" na hrudi. Klub tím odkázal k původním trikotům z přelomu 19. a 20. století, jen po vzoru dresů NHL z minulé sezony prohodil barvy.

    Trenér domácích Vrba oproti čtvrteční prohře na hřišti obhájce skotského titulu Rangers 0:2, po níž jeho svěřenci přišli o možnost postoupit do vyřazovací fáze Evropské ligy, udělal v základní sestavě jedinou změnu. Od začátku nastoupil záložník Karabec a místo Minčeva se na hrot útoku posunul Hložek. Debut v nejvyšší české soutěži si odbyl brankář Holec, který si zachytal i proti celku z Glasgow.

    Spartě se povedl začátek a po necelých pěti minutách otevřela skóre. Sáček nacentroval před branku a osmnáctiletý Karabec hlavou vstřelil druhý gól v sezoně FORTUNA:LIGY.

    O chvíli později Holec zastavil Koscelníkovu ránu z hranice malého vápna. Ve 22. minutě sparťanský stoper Ladislav Krejčí mladší zamířil hlavou po Karlssonově centru nad.

    Ve 33. minutě Severočeši srovnali. Rabušic poslal do úniku Frýdka a sparťanský odchovanec obloučkem přehodil Holce Záložník Slovanu se za svou druhou trefu v probíhajícím ročníku nejvyšší soutěže zvednutou rukou svému bývalému zaměstnavateli omluvil.

    V úvodu druhého dějství Hložek nepropálil zblízka vyběhnutého Knoblocha. Koscelník zase pouze vypálil doprostřed na připraveného Holce.

    Po více než hodině hry se Haraslín položil do Wiesnerova centru "nůžkami" a orazítkoval břevno, míč se ještě málem odrazil do branky od Knoblocha. Vzápětí Karabec ve vápně přestřelil. Stejně dopadly i pokusy z hranice vápna od spartaňského kapitána Pavelky a na opačné straně střídajícího Tupty. Poté vypálil z dálky těsně vedle domácí obránce Hancko.

    V 80. minutě se Sparta dočkala. Krejčí mladší posunul centrovaný balon z rohu na zadní tyč, kde stál zakončující Pulkrab. Čtyřiadvacetiletý útočník zaznamenal třetí gól v sezoně F:L.

    Slovan o chvilku později málem srovnal, když Slovák Tupta postupoval sám na Holce, jenže svého krajana neprostřelil.

    Pražané pod Vrbou v 17 domácích duelech FORTUNA:LIGY neprohráli, z toho si připsali 16 vítězství. Sparta ve F:L Liberci pětkrát za sebou nepodlehla, první vzájemný duel na severu Čech ovládla 5:0.

    Ohlasy:

    Pavel Vrba (trenér Sparty): "Po nevydařených dvou zápasech v lize na Slovácku a v Evropské lize na hřišti Rangers, v nichž jsme prohráli a nevstřelili gól, bylo pro nás utkání s Libercem strašně důležité. I proto, jak se vyvíjí tabulka, mužstva nad námi vyhrávají. Chceme se držet na dostřel. Jsem rád, že se nám podařilo získat tři body. Dali jsme brzy gól, ale místo toho, abychom ho potvrdili další brankou a uklidnili se, tak dobýváme vál, který jsme měli před pokutovým územím. Bohužel jsme dopustili to, že z valu nám dvakrát vyjeli a jednou jsme z toho inkasovali. Zápas se vyvíjel v náš neprospěch. Když někdo vyrovná na 1:1 z převahy, kterou jsme měli, tak je to pro nás nepříjemné. Ale trpělivostí jsme zápas nakonec dohráli. Pomohla nám standardní situace. Holec nás pak podržel v situaci za stavu 2:1, kdy šel na něj Tupta sám. Není důvod něco měnit, protože si myslíme, že ve dvou zápasech nás nezklamal."

    Luboš Kozel (trenér Liberce): "Do utkání jsme nevstoupili dobře. Sparta korunovala dobrý vstup gólem, což jí pomohlo. V úvodu byla lepší. Zápas jsme moc nezachytili. Nicméně postupem času se nám podařilo hru trošku vyrovnat. Měli jsme šanci Koscelníkem, tu jsme ještě neproměnili, ale druhou Frýďasem (Frýdkem) ano. To pomohlo nám. Od toho gólu byla hra vyrovnaná. Sparta nebyla ve své kůži a nebyla tak silná jako v úvodu. Konec první půle jsme přenesli i do začátku druhé. Trochu mě mrzí, že v těchto pasážích jsme nebyli odvážnější, kvalitnější, abychom toho dokázali využít ještě víc. Spartě pomohlo střídání, po Pulkrabově příchodu se změnil obraz hry. Zatlačili nás a měli jsme problémy udržet míč a vůbec něco vytvořit. Některým hráčům i docházely síly, hlavně do ofenzivy. Bohužel jsme tlak neustáli a dostali jsme gól z rohu, což se nám teď stálo poněkolikáté. Je to náš problém. Přestože Sparta byla většinu zápasu na míči a byla na něm kvalitnější, tak šel v závěru Tupta sám na bránu, byla to loženka na 2:2. To mě mrzí. Trošku se štěstím jsme tady bod uhrát mohli, ale k tomu bylo potřeba být v některých pasážích kvalitnější."

    AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec 2:1 (1:1)

    Branky: 5. Karabec, 81. Pulkrab - 33. Frýdek.
    Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Vodrážka - Berka (video).
    ŽK: Karlsson, Haraslín, Ladislav Krejčí I - Fukala, Purzitidis.
    Diváci: 977 (omezený počet).

    Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Hancko - Karlsson (61. Pulkrab), Pavelka, Sáček, Karabec (80. Dočkal), Haraslín (69. Ladislav Krejčí I) - Hložek. Trenér: Vrba.

    Liberec: Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Mikula, Fukala - Tiéhi (80. Michal), Faško (65. Purzitidis) - Koscelník (65. Tupta), Frýdek, Rondič (72. Mészáros) - Rabušic (72. Hilál). Trenér: Kozel.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.