<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    2. kolo, Základní část | sobota 31/07/2021, 19:00 | Stadión U Nisy | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 5 000 diváků (51 % z kapacity 9 900) – omezení kapacity stadionu (COVID-19)
    Video
    Reportáž

    Letenští se ideálně naladili na úterní úvodní duel 3. předkola Ligy mistrů s Monakem. Naopak Severočeši jsou po dvou kolech bez bodu a vstřeleného gólu, se Slováckem minulý týden doma prohráli 0:1.

    Sparťané ve středeční domácí odvetě 2. předkola Ligy mistrů po výhře 2:0 vyřadili Rapid Vídeň. Trenér Vrba oproti zápasu s rakouským vicemistrem udělal pět změn v základní sestavě.

    Poprvé od příchodu do Sparty v únoru 2019 a dvojnásobné operaci kolena nastoupil od začátku v soutěžním duelu Panák, který na postu stopera nahradil Štetinu. Na hrotu útoku se místo Hložka postavil Juliš. Pražanům bude v řádu měsíců kvůli zranění z odvety s Rapidem chybět levý obránce Höjer, svalové zranění do hry nepustilo Ladislava Krejčího mladšího. Kapitán Dočkal, jenž v minulosti za Liberec hrál, si připsal 250. start v lize.

    První větší šance přišla po 20 minutách hry, jenže Juliš po Peškově přihrávce z první jen vystřelil do Knoblochovy náruče. O pět minut později se už hosté prosadili, když Pešek po Wiesnerově centru zakončením z voleje na zadní tyč nedal libereckému brankáři šanci. Český reprezentant prokázal respekt ke svému bývalému zaměstnavateli a gól neslavil. V závěru úvodního dějství Knobloch zastavil tečovaný pokus Krejčího staršího.

    Krátce po začátku druhého poločase Gebre Selassie zasáhl patou do obličeje Sáčka a uviděl druhou žlutou kartu v utkání. Sparťanský záložník okamžitě vystřídal. Bývalý reprezentační bek Gebre Selassie, který se před sezonou do Liberce vrátil po devíti letech v Brémách, byl ve 110. utkání v české lize poprvé vyloučen.

    Hosté zužitkovali početní výhodu už po 10 minutách. Karabec se prosmýkl do vápna a nahrál svému jmenovci Hložkovi, který skóroval pomocí odrazu od břevna. O tři minuty později ho Chaluš nedovoleně zastavil v pokutovém území a rozhodčí Berka odpískal penaltu. Tu rovněž díky odrazu od břevna proměnil Karabec.

    Za další čtyři minuty Souček vyslal do úniku Krejčího staršího, jenž střelou k tyči překonal vyběhnutého Knoblocha. V 79. minutě si oba sparťané role prohodili a Souček stanovil konečný výsledek.

    Pražané navázali na úvodní ligovou výhru 3:2 nad Olomoucí a Liberci v nejvyšší soutěži nepodlehli počtvrté za sebou. V součtu s minulou sezonou Letenští v lize neprohráli v 11 zápasech po sobě a v posledních sedmi zvítězili. Slovan čeká na ligovou výhru sedm utkání.

    Ohlasy:

    Pavel Hoftych (trenér Liberce): "Hráli jsme proti Spartě, která poslední rok začíná být konsolidovaná a silná. Chtěli jsme dobře napadat a vystřílet Spartě trochu síly a být aktivní. Hráči se o to snažili. Je třeba vidět, v jakém rozpoložení hráči momentálně jsou. Někteří nejsou v týmu adaptovaní. Soupeř má momentálně fazonu a kvalitu. Nakonec náš ex-Péša (Pešek) nám dal branku. První poločas měl ještě jednu zajímavou věc. Z pohledu kontextu zápasu dostal velmi přísnou žlutou Theo Gebre Selassie. Byl jsem u toho, nebyl to zákrok na žlutou z hlediska toho, jak se zápas pískal. Beru to jako chybu rozhodčího. Druhý poločas ovlivnilo vyloučení Gebreho. Dostal druhou žlutou za nekoordinovaný pohyb, ta už byla v pořádku. V oslabení se příchodem Hložka a Karabce aktivita Sparty zvedla. Je to velmi dobrý tým. Pavel Vrba umí naordinovat účinnou taktiku. Naši hráči v obraně nestíhali i kvůli tomu, že letos je hodně mladých kluků. Dostali jsme pětku. V závěru jsme měli šance na zkorigování výsledku. Bohužel naše mládí nemá ještě zkušenosti. V prvních dvou zápasech sezony jsme narazili na mimořádně těžké soupeře, v době, kdy zdaleka nejsme v nějaké formě. Zároveň jsme za obě kola protočili prakticky všechny hráče, které máme k dispozici. Uvidíme, jak pojedeme dál."

    Pavel Vrba (trenér Sparty): "Zápas se nám vydařil. Chleba se lámal až ve druhé polovině druhého poločasu, kdy jsme přidali další čtyři branky. Už v prvním poločase jsme hráli velice dobře kombinačně. Měli jsme lepší držení míče a dvě tři situace. Kdybychom byli přesnější, mohli jsme mít už v poločase lepší výsledek. Jsem rád, že kvalita se nakonec ukázala. Vždycky říkám mužstvu, že čím víc v takovém počasí budete trpělivější a budete dominovat, tak to stejně přijde a ono to přišlo."

    FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha 0:5 (0:1)

    Branky: 25. Pešek, 62. Hložek, 66. Karabec (pen.), 70. Ladislav Krejčí I, 79. Souček.
    Rozhodčí: Berka – Mokrusch, Vlček – Pechanec (video).
    ŽK: Gebre Selassie, Chaluš (oba Liberec).
    ČK: 52. Gebre Selassie (Liberec).
    Diváci: 5000 (omezený počet).

    Liberec: Knobloch – Fukala, Chaluš, Purzitidis (74. Kranthove), Mikula – Gebre Selassie, Michal – Koscelník (74. Nečas), Faško (81. Lehoczki), Matoušek (57. Gembický) – Rondič (74. Mészáros). Trenér: Hoftych.

    Sparta: Nita – Wiesner (74. Vindheim), Panák, Hancko, Polidar – Ladislav Krejčí I, Pavelka, Sáček (55. Souček), Dočkal (61. Karabec), Pešek (74. Karlsson) – Juliš (61. Hložek). Trenér: Vrba.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.