<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    10. kolo, Základní část | neděle 22/09/2019, 18:00 | Generali Česká pojišťovna Arena | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 17 292 diváků (94 % z kapacity 18 349)
    Video
    Reportáž

    Slavia vyrovnala nejvyšší výhru na Spartě v samostatné historii, o tři góly (4:1) zvítězila na Letné ještě v roce 2008. Obhájce titulu z Edenu neprohrál v devátém soutěžním derby po sobě a dál vede tabulku o tři body před druhou Plzní. Na sedmou Spartou mají červenobílí k dobru už 12 bodů. Slávisté protáhli soutěžní neporazitelnost na 22 soutěžních zápasů, naopak Letenští ztratili body ve třetím z posledních čtyř kol.

    "Výsledek skvělý. Jsme rádi, že máme další tři body do tabulky, že jsme zvládli venkovní derby, nedostali gól. Takže veskrze pozitiva. Tři body z derby jsou cenné, ale my hlavně navázali na naše předchozí výkony. To, že máme na Spartu 12 bodů je hezké, ale máme jen tři body na druhého a to je rozhodující," řekl na tiskové konferenci kouč hostí Jindřich Trpišovský.

    Slavia nastoupila s jedinou změnou oproti úternímu úvodnímu zápasu skupiny Ligy mistrů, v němž remizovala 1:1 v Miláně s Interem: v útoku dostal šanci Tecl. Sparta překvapivě nasadila Hanouska, který měl původně kvůli zranění chybět několik týdnů.

    Při příchodu hráčů na trávník fanoušci naházeli na trávník stovky plyšáků. Z původního protestu domácích příznivců proti bývalým sparťanům v dresu úřadujících mistrů se nakonec stala zčásti i charitativní akce, neboť plyšová zvířata poslali na hřiště ze svého sektoru i slávisté.

    Sparta začala aktivněji, ale jako první zahrozili červenobílí po Coufalově střele těsně vedle v 15. minutě. Za čtyři minuty už slávisté vedli. Rozhodčí Zelinka po zákroku Frýdka na Součka odpískal penaltu a sám faulovaný pokutový kop s přehledem proměnil. Reprezentační záložník skóroval už pošesté za posledních pět derby.

    "To byla moje dětinská chyba, jak jsem tam šel. To jde jasně za mnou a myslím, že to rozhodlo i ten zápas. Nedokážu si vysvětlit, proč jsem tam takhle šel," uvedl Frýdek.

    "Byly situace, kdy bych jako faulovaný nešel. Ale věřil jsem si, proti Spartě jsem strašně chtěl dát gól. Je to krásné, už odmalička jsem za góly proti Spartě strašně rád. Kdyby to takhle pokračovalo, se Spartou bych chtěl hrát klidně třikrát za půl roku," řekl Souček.

    Vzápětí mohl přidat pojistku Olayinka, který ale zblízka minul. Sparta zahrozila až v závěru poločasu, kdy hosty dvakrát podržel gólman Kolář. Ve 39. minutě vyrazil Frýdkovu ránu a v nastavení vyškrábl Haškovu hlavičku.

    "Střelu Martina Frýdka jsem vůbec neviděl, to pro mě bylo asi nejtěžší. Ta hlavička pak byla asi zlomový moment. Kdyby dali gól do šatny, asi by nás to semlelo," mínil Kolář.

    Tři minuty po pauze vypálil Kanga a těsně minul. V 55. minutě udeřili znovu slávisté a ke gólu jim pomohlo štěstí. Heča nedůrazně vyboxoval tečovaný centr před sebe a míč se po skrumáži dostal k Olayinkovi, jehož střelu mířící mimo branku tečoval pozadím do vlastní sítě ležící Sáček.

    V 66. minutě svitla domácím naděje na obrat. Slávista Hušbauer trefil vysokou nohou Tetteha a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Domácí útočník se zároveň nacházel v ofsajdu. Sparta si ovšem v přesile počínala zoufale a až v 77. minutě protáhl Koláře střídající Plavšič. "Pokud bych měl vypíchnout jednu věc, za kterou mužstvo nejvíc pochválit, tak je to za to, jak zareagovalo na vyloučení," řekl Trpišovský.

    Letenský zmar podtrhl Tetteh, který za ostrý faul na Hovorku dostal rovnou červenou kartu. V 86. minutě mohl snížit Plavšič, ale v úniku napálil pouze Koláře. Naopak v předposlední minutě se dostal do brejku Masopust a přehodil gólmana Heču.

    "Slavia potvrdila kvalitu, 0:3 vypadá jednoznačně, ale myslím, že pro nás je to hodně kruté. Slavia neměla víc gólových šancí než Sparta, nebyl to nějaký uragán. Vyhrál tým, který rozhodující momenty řešil líp, my je neřešili kvalitně," dodal sparťanský kouč Václav Jílek.

    AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 0:3 (0:1)

    Branky: 19. Souček z pen., 55. vlastní Sáček, 90. Masopust.
    Rozhodčí: Zelinka - Nádvorník, Paták - Ardeleanu (video).
    ŽK: Kanga - Hušbauer, Masopust, Bořil, Hovorka, Škoda.
    ČK: 82. Tetteh - 66. Hušbauer.
    Diváci: 17 292 (vyprodáno).

    Sestavy:

    Sparta: Heča - Sáček, Kaya, Lischka, Hanousek (55. Plavšič) - Frýdek, Mandjeck - Hložek (70. Kozák), Kanga, Hašek (78. Trávník) - Tetteh. Trenér: Jílek.

    Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček - Masopust, Hušbauer, Stanciu (70. Zelený), Olayinka (90.+2 Hora) - Tecl (75. Škoda). Trenér: Trpišovský.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.