<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121
    30. kolo, Základní část | sobota 27/05/2017, 17:00 | Stadion Evžena Rošického | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 12 300 diváků (65 % z kapacity 19 032)
    Video


    Reportáž

    Slavia vybojovala čtvrtý titul v samostatné ligové historii, předtím soutěž ovládla v sezonách 1995/96, 2007/08 a 2008/09. Pražané si prvenstvím zároveň zajistili účast v mistrovské části kvalifikace Ligy mistrů, z níž vede papírově snazší cesta do základní skupiny.

    Slavia se kvůli koncertům v Edenu po devíti letech vrátila na poslední kolo na Strahov a na stadionu Evžena Rošického od úvodu panovala výborná atmosféra, kterou však kazil používáním pyrotechniky domácí "kotel".

    Brno v minulém kole až gólem v nastavení prohrálo doma 0:1 s Plzní, druhému z uchazečů o titul ale vzdorovalo jen v úvodu, kdy zahrozil tečovanou střelou Přichystal. Na druhé straně Hušbauer zakončoval v pádu vedle a Ščukovu hlavičku vyškrábl na roh Melichárek.

    Na Slavii, která nastoupila bez zraněného Mešanoviče v útoku jen se Škodou, byla znát nervozita a hosté ji v první části úvodního dějství chvílemi v poli přehrávali.


    Pak ale Pražanům pomohlo zranění brněnského gólmana. Melichárek v 26. minutě odkulhal ze hřiště a mezi tyče musel před rohovým kopem domácích ligový debutant Veselý. První sekundy v soutěži mu pořádně zhořkly, neboť nedosáhl na centr a Frydrych hlavičkou s pomocí tyče dostal míč za čáru.

    Ještě než se Veselý stihl oklepat, inkasoval z další šance podruhé. Zmrhal po půlhodině pláchl po levé straně a jeho centr usměrnil hlavou do sítě Tecl, který dal první ligový gól po zimním příchodu do Slavie. Neukáznění domácí fanoušci neustále odpalovali petardy a dýmovnice a těsně před pauzou musel sudí Proske zápas kvůli kouři na dvě minuty přerušit.

    Deset minut po pauze mohl zdramatizovat duel nabíhající Lutonský, ale minul a za chvíli bylo definitivně rozhodnuto. Domácí se v 58. minutě dostali do brejku, který sám před brankářem zakončil do sítě s pomocí tyče po Ngadeuově přihrávce svým druhým gólem v utkání Tecl.

    Slavia si zápas užívala a v 68. minutě přidala čtvrtou trefu. Ngadeu potáhl míč středem pole a dalekonosnou střelou k tyči překonal Veselého. Zatímco před devíti lety odehráli "červenobílí" téměř celou sezonu na Strahově a až na poslední kolo se přesunuli do zrekonstruovaného Edenu, kde po remíze s Jabloncem oslavili titul, nyní prožili opačnou situaci.

    Ohlasy trenérů:

    Jaroslav Šilhavý (trenér Slavie): "Je to obrovská radost a obrovská úleva. Musím říct, že jsem byl hodně nervózní. Skrýval jsem to, ale v noci jsem toho moc nenaspal. Očekávání bylo obrovské, všichni čekali, že ten poslední krok uděláme. Povedla se nám úžasná sezona, ani nevím, kolik zápasů jsme neprohráli. S tím, že jsme to zakončili asi neočekávaným titulem. Náhradní brankář Brna to měl složité, zničehonic se dostal na hřiště. Nám to asi pomohlo, ale nemyslím si, že na tom nesl vinu. Výborně zahraná standardka, Frýďas to tam uklidil. Když dal Standa Tecl druhý gól, už to bylo veselejší. Úplně věřit jsem začal po třetím gólu, to už jsem věděl, že to zvládneme. Bylo to klidnější, než když jsme hráli s Libercem o titul proti Plzni. Tam to bylo do 90. minuty, ještě jsme dostali tyčku. Stavím ty tituly stejně vysoko."

    Svatopluk Habanec (trenér Brna): "Řekl bych, že 20 minut jsme byli možná i trochu lepší než domácí. Měli jsme docela dost rohů, i nějakou střelu a drželi jsme balon. Bohužel pak přišlo zranění Melichárka, dostal silný koňar. Ne že by tohle zranění úplně ovlivnilo zápas, ale byl to jednoznačně rozdílový moment, který utkání zlomil. Domácí se po brance dostali do většího klidu, následně přišel druhý gól. Slavia je silná v osobních soubojích a my jsme se jí v tom nedokázali vyrovnat. Tím pádem jsme prohráli takovým vysokým rozdílem. Chtěli jsme Slavii pozlobit, ukázali jsme drápky prvních 20 minut, ale bohužel to nestačilo."


    SK Slavia Praha - FC Zbrojovka Brno 4:0 (2:0)

    Branky: 30. a 58. Tecl, 27. Frydrych, 68. Ngadeu.
    Rozhodčí: Proske - Kubr, Kříž.
    ŽK: Škoda, Flo (oba Slavia).
    Diváci: 12 300 (vyprodáno).

    Slavia: Pavlenka - Frydrych, Lüftner (56. Flo), Deli, Bořil - Ngadeu (83. Bílek) - Tecl (81. Mingazov), Hušbauer, Ščuk, Zmrhal - Škoda. Trenér: Šilhavý.

    Brno: Melichárek (26. Veselý) - Šural, Pavlík, Kijanskas, Vraštil (41. Jablonský) - Zavadil, Polák (65. Sedlák) - Přichystal, Tašči, Lutonský - Řezníček. Trenér: Habanec.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.