<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121
    12. kolo, Základní část | neděle 01/11/2015, 15:00 | Doosan Aréna | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 11 710 diváků (101 % z kapacity 11 597)
    Video



    Reportáž


    Sparta nastoupila bez kapitána Lafaty a spoléhala zejména na rychlé brejky. Problémy na levé straně obrany pak vyřešila přesunutím Costy ze stopera na kraj, jenže už po čtvrthodině musela obranu opět látat, když se zranil stoper Brabec. Costa se tak musel vrátit a do hry skočil Hybš, který hrál v masce chránící zlomeninu v oblasti oka z minulého zápasu.

    Plzeň měla v úvodu více ze hry, branku Sparty však ohrozil jen Limberský a další závary domácí nedotáhli. Ve 21. minutě byl ale v rohu vápna dříve u míče Ďuriš než brankář Bičík, který ho srazil a sudí Příhoda nařídil pokutový kop. Jelikož ale nešlo o zmaření vyložené příležitosti a Ďuriš by se dostal do rohu hřiště, nenásledovala červená, ale jen žlutá karta.

    Sparťanský gólman však svou chybu napravil, když sám faulovaný Ďuriš penaltu kopl nedůrazně do středu branky a Bičík mu ránu zneškodnil. Slovenský útočník tak odmítl možnost na desátý gól v sezoně a osamostatnění se v čele tabulky střelců.

    Následovala série žlutých karet a atmosféra na hřišti se začala vyostřovat. Vše vygradovalo ve 41. minutě, kdy Matějovský ostře zajel do Procházky, který do sparťanského záložníka agresivně vrazil. Rozhodčí Příhoda domácímu stoperovi udělil za oplácení červenou kartu a na hřišti se strhla mela.

    Plzeň na oslabení zareagovala stažením Koláře, ale i v deseti zůstávala aktivnějším týmem. Sparta se soustředila hlavně na to neudělat chybu a neriskovala. V 53. minutě měl další šanci Ďuriš, když k němu po přímém kopu propadl míč, ale plzeňský kanonýr zamířil nad branku.

    V 66. minutě pak Ďuriš hledal před brankou Kovaříka, který však ve skluzu branku netrefil, a Ďuriše vzápětí znovu vychytal Bičík. V 72. minutě už to ale Západočechům vyšlo. Na rohový kop Kovaříka si na přední tyči naskočil Jan Baránek a hlavou rozveselil vyprodaný stadion.

    Sparta pak sice začala hrát, ale osm minut před koncem přišel brejk, náhradník Milan Petržela utekl Matějovskému a umístěnou střelou pojistil cenné vítězství. To už jen zmírnil střídající Lukáš Juliš, který se postaral o první gól Sparty na hřišti Plzně po 420 minutách.


    Ohlasy trenérů:

    Karel Krejčí (trenér Plzně): Je to utkání, které se zapíše do dějin plzeňského fotbalu. Porazit Spartu po 50 minutách v deseti je opravdu velký úspěch. Penaltu jsme bohužel neproměnili, pak se nechal naivně vyloučit Venca Procházka a od té doby to bylo o sebeobětování kluků. Hráč Procházkova kalibru si tohle nemůže dovolit. Pochopil bych taktický faul, tohle je neomluvitelné. Nebude to mít jednoduché, nějakou pokutu asi dostane. Má jediné štěstí v tom, že mu mužstvo pomohlo a vyhrálo se. V kabině jsme si řekli, co dělat. Výhře jsme šli více naproti, byli jsme agresivnější. Vyšel nám roh, pak brejk. V závěru si sice Sparta vytvořila tlak, ale kluci to zvládli. Jsem rád, že jsme to zvládli po prohře v Brně, která mi dosud leží v žaludku. Přesvědčil jsem se o tom, že to v hráčích je, jen na ně musíme být přísnější, aby takový výkon nepředváděli jen ve šlágrech. Musím před kluky smeknout, co dnes předvedli a musíme tento náročný fotbal hrát pravidelně. Pak budeme úspěšní.

    Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): Je potřeba zápas rozdělit na první a druhou půli, byť to nemaže celkový dojem ani výsledek. V první půli jsme měli chvíli navrch my, chvíli Plzeň. Moc šancí nebylo, vlastně jen penalta chycená Bičíkem a vyloučení. Paradoxně nám hrozně ublížilo, protože jsme čekali, že domácí budou obětavě bránit a hrát na brejky, to se ale nestalo a my jsme to nezvládli. Plzni jsme darovali góly po tragických chybách a zatímco domácí bojovali, jak se v deseti bojovat má, tak my jsme si povinnost výhry uvědomili až po přestávce, ale k tomu bychom museli víc běhat. Když to řeknu vulgárně, tak náš výkon neměl koule. Nechtěl bych zpochybňovat charakter hráčů, spíš to bylo psychikou.


    FC Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha 2:1 (0:0)

    Branky: 72. Baránek, 83. Petržela - 90. Juliš.
    Rozhodčí: Příhoda - J. Paták, Kotík - Proske, Ardeleánu.
    ŽK: Hejda, Ďuriš, Hrošovský, Rajtoral, Limberský - Bičík, Hybš, Jiráček, Costa, Matějovský, Konaté, Hušbauer.
    ČK: 41. Procházka (Plzeň).
    Diváci: 11.710.
    SYNOT Hráči utkání: Jan Baránek - David Bičík.

    Sestavy:

    Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic (76. Petržela), D. Kolář (43. Baránek), Kovařík - Ďuriš (86. Mahmutovič). Trenér: K. Krejčí.

    Sparta: Bičík - Mareček, Brabec (16. Hybš, 79. Juliš), Holek, Costa - Jiráček (60. Hušbauer), Matějovský - Konaté, Dočkal, L. Krejčí - Fatai. Trenér: Ščasný.


    VIDEO: iSport.cz
    FOTO: ČTK
    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.