<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    24. kolo, Základní část | sobota 18/04/2015, 20:15 | Stadión U Nisy | ČT sport

    Góly


    Návštěva: 8 195 diváků (83 % z kapacity 9 900)
    Video


    Reportáž

    Sparta v prvním utkání pod Ščasným nastoupila v rozestavení 4-4-2 na hrotu s Lafatou a Řezníčkem, na pravém kraji obrany pak stejně jako v úterním neúspěšném pohárovém zápase v Jablonci, po němž skončil kouč Vítězslav Lavička, hrál Brabec. Úvodní šanci měl ve čtvrté minutě Lafata, který trefil Hrošša, ale jinak byl na začátku nebezpečnější Liberec.

    Nejprve pálil křížně těsně vedle Delarge a o minutu později Bakošovu hlavičku po centru famózně vyrazil Štěch. Na druhé straně mířil Lafata z dobré pozice vedle a pak se sparťané marně dožadovali odpískání penalty za Karišikovu ruku.

    V 21. minutě už Liberečtí vedli. Váchovu chybu vystihl Frýdek, posunul na rozběhnutého Delarge a ten svůj výborný výkon korunoval proměněným únikem.

    Letenští hned za pět minut srovnali. Na roh si naběhl Lafata a z voleje umístil míč s přispěním teče domácího brankáře Hrošša pod břevno. Čtrnáctým gólem v této ligové sezoně dotáhl nejlepšího kanonýra soutěže slávistu Milana Škodu. Hrálo se ve vysokém tempu a hosté nakonec mohli jít do kabin s náskokem, Řezníček ale sám před Hroššem selhal.

    Do druhé půle vstoupil lépe Liberec. Po závaru v hostující vápně se vytáhl Štěch, který vyrazil Frýdkovu ránu i Luckassenovu dorážku. Pak bývalý sparťan Frýdek přehazoval letenského gólmana, ale zamířil vedle. Na opačné straně zahodil dvě gólové šance Krejčí. Nejprve v 54. minutě z hranici malého vápna trefil Hrošša a pak Váchovu kolmici pálil křížnou střelou vedle.

    Na hřišti nebylo znát, že mezi oběma týmy byl před utkáním rozdíl dvanácti míst v tabulce a v 64. minutě o záchranu bojující Liberec opět vedl. Po rohu vyhrál hlavičkový souboj Luckassen a Pokorný z voleje pohotově překonal Štěcha. Radoval se ze svého prvního ligového gólu.

    Sparta po inkasovaném gólu přidala a vytvořila si místy až drtivý tlak. Ale střelu střídajícího Konatého vyrazil Hroššo, Dočkalovu hlavičku zastavil stoper Pokorný a Costa hlavičkou minul. Sparta tak v lize prohrála poprvé po deseti zápasech.


    Ohlasy trenérů:

    David Vavruška (trenér FC Slovan Liberec): Bez nějakých odborných záležitostí - takhle by se měl hrát fotbal, byl to úžasný zápas. Nasazení, agresivita, férové souboje, aktivita obou mužstev, spousta šancí na obou stranách, každý chvilku tlak. Myslím, že utkání nechybělo vůbec nic. Pokud jde o moje mužstvo, tam není co hodnotit, podle mě jsme si jednoznačně zasloužili zvítězit. Považuju vítězství za zasloužené ve chvíli, kdy jsem měl víc šancí. A myslím, že jsme měli podstatně víc šancí. Původně jsem si myslel, že nám ublíží gól na 1:1, ale naštěstí tomu tak nebylo. Připravovali jsme se na Spartu pečlivě a kluci úkoly plnili. V životě a a ve fotbale jsem toho zažil tolik, že jsem dalek toho, abych říkal, že je to hotové (záchrana). Musíme vytěžit z toho, že jsme se dostali do relativního klidu. Ten pohled na poslední místo byl šílený.

    Zdeněk Ščasný (trenér AC Sparta Praha): Samozřejmě jsem zklamaný, premiéru jsem si představoval úplně jinak. Za dva dny jsme se snažili mužstvo nabudit, připravili jsme ho na obrovské nasazení Liberce. Podle mě podal abnormálně bojovný výkon. Bylo tam několik důležitých momentů. Místo, abychom šli do vedení, jsme nastřelili ruku soupeře a z protiútoku jsme inkasovali po hrubé chybě. Zdálo se mi, že v první půli jsme se úplně nedokázali vyrovnat s agresivitou soupeře. Přesto jsme srovnali a vypracovali si několik šancí. Nedokázali jsme je ale proměnit a uklidnit situaci. Hra byla nahoru dolů, fotbal to byl krásný, ale pro nás se špatným koncem. Liberec dal branku ze standardky a my bohužel další šance neproměnili. Měli jsme jich za zápas šest sedm, to je hodně. Uvidíme, jak bude hrát Plzeň. Pokud se náskok navýší, je to vždy komplikace.


    FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha 2:1 (2:1)

    Branky: 21. Delarge, 64. Pokorný - 26. Lafata.
    Rozhodčí: Jílek - Kordula, Pospíšil.
    ŽK:
    Bakoš, Frýdek, Pokorný - Vácha.
    Diváci: 8195.
    SYNOT Hráči utkání: Dzon Delarge - Marek Štěch.

    Sestavy:

    FC Slovan Liberec: Hroššo - Sus (85. Coufal), Karišik, Pokorný, Mudra - Soungole - Delarge, Pavelka (78. Douglas), Frýdek - Bakoš (88. Pimpara) - Luckassen. Trenér: Vavruška.

    AC Sparta Praha: Štěch - J. Brabec, Kováč, Holek, Costa - Dočkal, Matějovský, Vácha, L. Krejčí - Lafata, Řezníček (46. Konaté). Trenér: Ščasný.


    VIDEO: iSport.cz
    FOTO: ČTK
    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.