<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121
    21. kolo, Základní část | sobota 22/03/2014, 16:45 | Bazaly | ČT sport

    Góly


    Návštěva: 14 130 diváků (140 % z kapacity 10 060)
    Video


    Reportáž


    I když na sebe narazily poslední s prvním týmem ligy, na hřišti markantní bodový rozdíl mezi oběma kluby znát nebyl. Aktivnější byl naopak v úvodu Baník, který intenzivně hledal cestičky ke vstřelení gólu a byl častěji na míči než Pražané. Ti běhěm úvodní půlhodiny gólmana Pavlenku de facto neohrozili a spíš byli rádi, že sami neinkasovali.

    To za domácí byl blízko gólu hlavně ve 33. minutě záložník Štěpán, ale po brejku s Kukecem trefil tyč za překonaným Vaclíkem a odražený balon poslal Krmenčík vysoko nad. Hned z protiútoku dunělo břevno i na druhé straně: Matějovský se do míče opřel z dvaceti metrů a Pavlenku zastoupila branková konstrukce.

    Teprve v závěrečné pětiminutovce první půle přichystala letenská ofenzíva domácím horké chvilky. Lafatovu teč z několika metrů reflexivně nohou vyrazil Pavlenka a pravou rukou vytáhl i Kadeřábkovu dorážku. Baník si ale více hru Sparty vnutit nenechal. Těsně před pauzou ji z dalšího brejku provětral Krmenčík, jenže velkou příležitost pokazil hrubě nepovedenou střelou.

    O poločase hrozilo, že kvůli výtržnostem fanoušků bude zápas předčasně ukončen, nakonec však se zpožděním druhá půle začala. Na ostravskou defenzívu i nadále neplatil sparťanský postupný útok. Zhuštěný střed pole se tak pokusil prostoupit individuálním průnikem Matějovský, ale z dobré parkety mu rána nesedla a o metr minula pravou tyč.

    Sparta dnes byla zranitelná z rychlých protiútoků. Třetí bleskový výpad už Baníku vyšel: Foltýnovu technickou střelu po Gregušově lobu za obranu Vaclík vyškrábl jen k Davidu Škutkovi a bývalý slávista zblízka otevřel skóre.

    Ostrava se pak pod zvýšenou iniciativou Sparty byla nucena stáhnout do obranné ulity, ale výrazná územní převaha byla jalová. Pražané dokázali otevřít defenzívu soupeře poprvé prakticky až v 79. minutě a střídající Lukáš Juliš po Krejčího centru z levé strany tečovanou střelou hned i srovnal. Prosadil se tak při svém třetím ligovém startu, během kterých nasbíral 41 minut na hřišti.

    Baník i v závěru úpěl pod náporem lídra, Costa se po rohu dral ke gólovému voleji, ale trefil jen obličej domácího Frydrycha. Ostrava se však už ubránila, a i když protáhla čekání na výhru na dvanáct utkání, tak v boji o záchranu získala cenný bod. Proti Spartě zabodovala po čtyřech letech.


    Ohlasy trenérů:

    František Komňacký (FC Baník Ostrava)
    : Jsem rád, že jsme byli Spartě důstojným soupeřem a hráčům se nerozklepala kolena. Sparta měla více ze hry v poli, ale v tom jsme se jí ani nesnažili konkurovat. Naším cílem bylo chodit do brejků, být nebezpeční a odvážnou hrou to k něčemu dotáhnout. V závěru nám odcházely síly, soupeř měl spoustu standardek. Trošku mě mrzí, že jsme závěr nedokázali odehrát s větším přehledem a udržet balon dále od brány, abychom se nedostali pod tlak. Ale přes chyby jsem hráčům za výkon poděkoval. S důležitostí zápasu jsme se vyrovnali. Byť kvalitou a převahou v přípravné a kombinační fázi nás Sparta převýšila."

    Vítězslav Lavička (AC Sparta Praha): Nemůžeme být spokojeni. Abyste porazili tým ze spodní části tabulky, jenom fotbalovost nestačí. Bylo to vidět hlavně v prvním poločase, kdy míra nasazení a odhodlání byla na straně domácích. Baník byl blízko ke gólu, měl příležitosti a náš celkový obraz hry nebyl na takové úrovní, jakou bychom si představovali. Soupeř nás výkonem nepřekvapil. Když jsme mapovali jeho jarní zápasy, věděli jsme, že jeho herní projev byl kvalitní a schází mu jen body. I když se nám v závěru podařilo vyrovnat, nemůžeme být s utkáním spokojeni."

    FC Baník Ostrava - AC Sparta Praha 1:1 (0:0)
    Branky: 52. Škutka - 78. Juliš.
    Rozhodčí: Hrubeš - Pelikán, Pilný.
    ŽK: Krmenčík, Sukup, Vengřinek - Kadeřábek, Hušbauer.
    Diváci: 14.130.

    Sestavy:
    Ostrava: Pavlenka - Vengřinek, Frydrych, Baránek, Sukup - Foltýn, Greguš - Štěpán (80. Holzer), Kukec (90. Narh), Krmenčík - Škutka (77. Svěrkoš). Trenér: Komňacký.
    Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal (60. Konaté), Hušbauer, Matějovský (69. Juliš), Krejčí - Lafata (83. Vacek). Trenér: Lavička.


    FOTO: ČTK
    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.