<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    28. kolo, Základní část | středa 22/05/2013, 20:30 | Městský fotbalový stadión | TV Fanda

    Návštěva: 8 082 diváků (75 % z kapacity 10 785)
    Video


    Reportáž


    Během dne se několikrát spustil prudký déšť, trávník byl ovšem připraven perfektně. Opatrný úvod zápasu nabídl jeden zajímavý moment, Mezlík na hranici vápna ovšem nedostal prostor ke střele a následný centr Lutonského obrana Sparty odvrátila. Neujal se ani individuální průnik Husára, který si narazil míč s Lutonským a odzbrojit jej musel Jarošík.

    Sparta si vzala slovo hned poté. Nejprve po rychlé kombinaci střílel Lafata jen doprostřed branky, Doležal zakročil. Zbrojovka ovšem ve středu pole ztratila míč a Lafata míč dopravil skluzem do sítě, byl ovšem máván ofsajd a branka nemohla platit.

    Právě Lafata pochopitelně znamenal největší nebezpečí pro defenzivu Brna, jeho další pokus ovšem zamířil vysoko nad. Podobně směrovaná byla i střela Paška z následné protiakce. Stadion se hrozivě zatahoval mraky, pod kterými byla aktivnější nadále Sparta a Kadlecova pumelice skončila opět mimo tyče.

    Brňané hrozili spíše brejky, po jednom z nich musel Vaclík likvidovat centr Lutonského – domácí se řítili ve třech proti dvěma Sparťanům. Odpověď Sparty si nachystal Kadlec, naběhl si na kolmici Matějovského a z úhlu prověřil Doležala.

    V další velké šanci se ocitl ve 35. minutě Krejčí, nadvakrát nepropálil v ideální pozici obranný val. Zbrojovka se opět osmělila hned v následující minutě, Lutonský posadil měkkým centrem míč na hlavu Paška, jeho oblouček se ale snesl vedle levé tyče.

    Právě Pašek se ocitl o chvilku později v největší šanci Brna, po trestném kopu Zavadila poslal odražený míč do břevna. Ve 39. minutě už to ale Brnu vyšlo. Pavel Mezlík pláchl po pravé straně, jeho pokus z úhlu Vaclík jen vyrazil a Mezlíkovi se jej dorážkou podařilo obstřelit. Míč lízl břevno a zapadl do branky – 1:0.

    Pražané se pokusili o odpověď, Lafata ovšem na Hybšův centr těsně nedosáhl. A navíc před přestávkou přišel další úder Brna – Zavadil posunul míč na Paška a jeho centr usměrnil parádní hlavičkou do sítě Karel Kroupa – 2:0. Takový byl tedy poněkud překvapivý poločasový stav.

    Sparta do druhé půle nasadila místo Hybše Bednáře a otevřela hru. To ovšem vyústilo ve třetí branku. Zavadil skvěle vysunul Frejlacha, ten přesprintoval Švejdíka a přízemní ranou trefil tyč. Odražený míč ovšem napálil pohotově do sítě dobíhající David Pašek – 3:0.

    Aby toho nebylo málo, v 52. minutě se Lafata ohnal po Frejlachovi loktem a putoval pod sprchy. Sparta se nevzdávala a snažila se s výsledkem něco dělat, přízemní střelu Krejčího ale v pohodě lapil Doležal.

    Zbrojovka v pohodě sbírala centry soupeře a když už se dostal k ráně Švejdík, byl jeho pokus zblokován. Na druhé straně mohl zmar Sparty dokonat Matějovský, jeho odvážnou malou domů stihl Vaclík dosprintovat před brankovou čarou.

    Sparta se nadále snažila výsledek korigovat, utěšená rána Vidličky prosvištěla nad brankou. Z protiakce posunul míč Mezlík na výtečně hrajícího Paška, jehož rána rozvlnila jen boční síť. Obrana Sparty byla hodně vysunutá, čehož mohl Mezlík využít i v 68. minutě, po prudkém sprintu ale namířil míč jen do nohou padajícího Vaclíka. Vzápětí vyslal pumelici s přímým směrem branka Sparty Martin Husár, Vaclík musel opět zasáhnout.

    Sparta se nakonec dočkala kontaktní branky, v 70. minutě našel Bednář zpětnou přihrávkou Josefa Hušbauera a ten nedal Doležalovi šanci – 3:1.

    Brňané se snažili uklidnit hru, ovšem deset minut před koncem si zkomplikovali situaci ještě víc. Nadějný přímý kop rozehráli komplikovaně a Frejlach musel faulem hasit brejk soupeře, za což viděl druhou žlutou a tedy i červenou kartu.

    Minuty ovšem rychle utíkaly a Brnu se dařilo kouskovat hru. Sparta se ovšem nevzdala a v 88. minutě se po rychlé akci dostala na dostřel. Ve vápně se nejlépe zorientoval Václav Kadlec a podél Doležala poslal míč do sítě – 3:2.

    A mohlo být pro domácí hůře. Na prahu nastavení hlavičkoval Jarošík a míč se odrazil od tyče, Doležal jej na poslední chvíli chytil před brankovou čarou. Ve čtyřech nastavených minutách se hosté snažili o vyrovnání a vyčerpaní Brňané odolávali s vypětím všech sil. Po jedné z posledních akcí dokonce skončil míč v síti, ale gól padl z ofsajdové pozice.

    Zbrojovka tak nakonec dokázala v zajímavém utkání porazit pražskou Spartu 3:2 a notně jí tak zkomplikovala boj o titul.

    Ludevít Grmela (Zbrojovka Brno): "Věděli jsme, že proti Spartě můžeme uspět, pokud se sejde více pozitivních faktorů, což se také stalo. Nebyl to možná skvělý výkon po stránce organizace hry, ale nasazením a bojovností jsme si výhru zasloužili. Sparta nás v závěru dostala pod tlak, ale uskákali jsme to. Utkání se muselo líbit, navíc jsme se zachránili a přerušili tristní bilanci, kterou Brno se Spartou v posledních letech mělo."

    Vítezslav Lavička (Sparta Praha): "Prvních patnáct minut nám dělal problém pohyb soupeře. Pak jsme se dostali do několika možností, ale nevyužili je a přišly dvě pasáže, které nám velmi zkomplikovaly situaci. Nejprve dvě branky v závěru poločasu, poté třetí gól a červená karta pro Davida Lafatu. Ukázali jsme poté sílu a nesložili zbraně, ovšem na bodový zisk to již nestačilo. Boj o titul se nám zkomplikoval, nicméně dokud je ještě naděje, nevzdáváme se."


    FC Zbrojovka Brno – AC Sparta Praha 3:2 (2:0)
    Branky: 38. Mezlík, 44. Kroupa, 47. Pašek – 70. Hušbauer, 88. Kadlec.
    Rozhodčí: Jech – Kovařík, Tacina.
    Žluté karty: 43. Frejlach, 84. Kroupa – 90. Bednář.
    Červená karta: 80. Frejlach - 52. Lafata.
    Diváci: 8082.

    Sestavy:
    Zbrojovka: Doležal – Hyčka, Pernica, Sus, Husár – Pašek (78. Buchta), Zavadil (75. Škoda), Frejlach, Lutonský – Kroupa (84. Malík), Mezlík. Trenér Grmela.
    Sparta: Vaclík – Vidlička (64. Přikryl), Švejdík, Jarošík, Hybš (46. Bednář) – Vácha, Hušbauer – Krejčí, Matějovský, Kadlec - Lafata. Trenér Lavička.


    FOTO: ČTK.




    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.