<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121
    25. kolo, Základní část | pondělí 29/04/2013, 18:00 | Městský fotbalový stadión | ČT sport

    Návštěva: 5 293 diváků (49 % z kapacity 10 785)
    Video


    Reportáž

    Hned v úvodní minutě zahrávali hostující fotbalisté rohový kop, brněnská obrana ale situaci zvládla. Domácí se několikrát pokusili o vtipnou narážečku, vždy jim ale chyběl poslední krok k dokonalosti celé akce. Největší možností Zbrojovky tak v úvodu byla zblokovaná střela Buchty a nadějný únik Přerovského - tomu míč v dobré pozici po skvělém Zavadilově pasu ve vápně těsně utekl.

    V 6. minutě Kroupa sklepl míč Frejlachovi, jeho pěkný pokus ovšem skončil nad brankou. Brňané byli aktivnějším týmem a neustále se snažili pronikat k brance Baníku. Soupeř se přihlásil o slovo ve 14. minutě, Baroš se obtočil kolem protihráče a pohotovou ranou minul.

    Vzápětí se na druhé straně ve vápně dostal k míči Přerovský, nedokázal jej ale ve složité pozici trefit a Stronati nebezpečí odvrátil. Ve 21. minutě kopala Zbrojovka tři rohové kopy po sobě, po jednom z nich zahrozil Pernica a vše zakončil nepřesným volejem střelecky aktivní Frejlach. Neujal se ani Zavadilem zahraný přímý kop, míč se nevešel mezi tyče.

    Aktivní Baroš na sebe upozornil na konci první půlhodinky, nejprve umístil v dobré pozici míč do náruče Doležala a po dalším brejku nadělal velké starosti Buchtovi - po jejich souboji se hosté dožadovali pokutového kopu.

    Zbrojovka pro tyto minuty přepustila aktivitu soupeři a ten ji za to potrestal. Ve 37. minutě se míč z nohy Baroše po podklouznutí domácího beka dostal k Vlastimilovi Stožickému a jeho tečovaný pokus skončil v Doležalově síti - 0:1.

    Brňané poté opět zvýšili tempo, ale řada vysokých centrů k úspěchu nevedla, Kroupa se vpředu příliš neprosazoval a byl dobře strážen. Optická převaha tak domácím nepomohla, do druhého poločasu šel Baník s jednobrankovým náskokem.

    Do druhého poločasu nasadila Zbrojovka Švancaru a Traorého. Prvně jmenovaný se takřka ihned dostal do stoprocentní šance, míč ale po chybě Stronatiho poslal  prudkou ranou těsně nad branku. O pár vteřin později nalezl přesným centrem Kroupu, ten v další obrovské šanci minul branku.

    Zbrojovka na soupeře vlétla, v 52. minutě skončila další kombinace nepřesnou ranou Lutonského, prudký Frejlachův centr odvrátil na poslední chvíli Velner a Zavadilův dloubáček přeletěl břevno.

    Domácí soupeři takřka nepůjčovali míč a i když už koncentrace nadějných možností nebyla tak vysoká, nadále diktovali tempo hry a Baník se spíše bránil. Za zmínku stojí zejména povedená rána Buchty, míč ovšem skončil ke smůle Brňanů opět vedle.

    Až v 70. minutě se o slovo přihlásil Baník, ojedinělý útočný výlet zakončil hlavou Baroš do náruče Doležala. Na druhé straně zahrozil ze vzduchu Sus. Tou dobou už hráli Brňané na tři útočníky a čas rychle plynul.

    Deset minut před koncem se míč odrazil na nohu Traorého, jeho halfvolej ale skončil vysoko nad brankou. Baník podruhé v tomto poločase zahrozil akcí Milosavljeva, při které měla Zbrojovka štěstí a míč nakonec odkopl do bezpečí Pernica.

    V 82. minutě se Brno dočkalo. Švancara si došel pro faul na hranici vápna a Pavel Zavadil z přímého kopu povedenou ranou k tyči vyrovnal - 1:1. Za další tři minuty si naběhl na tyč Pernica, před kterým na poslední chvíli zachránil Velner. Zápas v tu chvíli gradoval.

    Rozhodnutí padlo v závěru. Tři minutky před koncem pláchl obraně Baníku Švancara, od čáry našel milimetrovým centrem hlavu Michala Škody a rázem Zbrojovka vedla - 2:1. V tu chvíli musel útočit Baník, který v podstatě celý druhý poločas bránil vedení. Času už ale bylo hodně málo a závěr už šanci Baníku nepřinesl - Brňané v důležitém utkání zvítězili 2:1.

    Ludevít Grmela (Zbrojovka Brno): "Úvod zápasu jsme odehráli slušně, pak Baník trochu převzal iniciativu a vstřelil šťastnou branku. Do druhé půle jsme díky střídáním oživili útočnou fázi, vytvořili si tlak i šance a nakonec ty kýžené dvě branky vstřelili."

    Martin Pulpit (Baník Ostrava): "Domácí byli v úvodu aktivnější, nám pomohl šťastný gól po teči domácího hráče. Ve druhém poločase jsme přestáli úvodní tlak soupeře, ale záloha nevyvážela míče, nedokázali jsme jej udržet a po dvou fatálních chybách jsme zápas ztratili."

    FC Zbrojovka Brno - FC Baník Ostrava 2:1 (0:1)

    Branky: 82. Zavadil, 87. Škoda - 37. Stožický.
    Žluté karty: 46. Švancara, 71. Traoré, 79. Škoda - 51. Hable, 66. Droppa, 73. Frydrych.
    Rozhodčí: Proske, Jiřík, Kotík.

    Diváci: 5293


    FC Zbrojovka Brno: Doležal – Buchta, Pernica, Sus, Hyčka - Přerovský (46. Traoré), Zavadil, Frejlach, Lutonský (74. Škoda) - Kroupa, Markovič (46. Švancara). Trenér Grmela.

    FC Baník Ostrava: Bárta – Velner, Frydrych, Vomáčka, Stronati (88. Lukeš) -  Stožický (63. Staško), Hable, Droppa, Kukec - Soukup (74. Milosavljev), Baroš. Trenér Pulpit.



    FOTO: ČTK.


    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.