<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Hráčem sezony je sparťan Kadeřábek, Trenérem Koubek z Plzně

    Slavnostní tečku za ročníkem 2014/2015 udělal nedělní Galavečer SYNOT ligy, na němž byly rozdány významné individuální trofeje. Hráčem sezony se stal obránce Sparty Pavel Kadeřábek, který v hlasování trenérů, kapitánů a vybraných novinářů obdržel 85 bodů. Na druhém místě se umístil jeho spoluhráč David Lafata (55 b.), o bod za ním skončil slávista Milan Škoda (54 b.). Trenérem sezony byl zvolen kouč mistrovské Plzně Miroslav Koubek. Objevem ročníku je příbramský Aleš Matějů, cenu pro nejlepšího cizince získal Matúš Kozáčik z Viktorie.

    Hráčem sezony je sparťan Kadeřábek, Trenérem Koubek z Plzně

    Fotogalerie

    Hráč sezony: 

    Už delší čas se na něj hrnou superlativy ze všech stran. Třiadvacetiletý Pavel Kadeřábek zkrátka patří ke klenotům české nejvyšší soutěže, a ačkoliv hraje v základní sestavě Sparty teprve druhou sezonu, získal cenu pro nejlepšího hráče uplynulého ročníku. 

    Pravý zadák Letenských a vnuk bývalého útočníka Sparty Václava Vrány totiž hrál v životní formě a coby stěžejní muž defenzivy zaznamenal hned tři branky a sedm asistencí. Na dalších gólech se pak podílel svými dravými náběhy, které se staly postrachem všech soupeřů. Když v březnu a dubnu musel pět zápasů vynechat kvůli zranění, na hře Sparty se to viditelně projevilo.

    Kadeřábek, nejlepší nahrávač mezi obránci SYNOT ligy, navíc patřil ke klíčovým mužům národního celku a vstřelil třeba důležitý první gól v kvalifikačním zápase s Islandem. 

    V anketě Hráč sezony pak získal o 30 hlasů více než jeho spoluhráč a nejlepší ligový střelec David Lafata, na třetím místě se o jeden hlas za Lafatou umístil slávista Milan Škoda.



    Hráč sezony - finálové výsledky:

    1.
     Pavel Kadeřábek (AC Sparta Praha) - 85 bodů
    2. David Lafata  (AC Sparta Praha) - 55 bodů
    3. Milan Škoda (SK Slavia Praha) - 54 bodů


    Trenér sezony:

    Na začátku sezony Miroslav Koubek možná přemýšlel nad trenérským důchodem, ale před čtvrtým ligovým kolem bylo všemu jinak. Bývalý brankář obdržel nabídku plzeňské Viktorie, která i přes nevoli fanoušků odvolala trenéra Dušana Uhrina mladšího.

    Koubek hned od svého nástupu nesoupeřil pouze se soupeři, ale také s velkým tlakem fanoušků. S náročným úkolem si ovšem poradil na jedničku, když s Viktorií vyrovnal klubový rekord v počtu nastřílených branek (70) a překonal bodový rekord v počtu získaných bodů (Plzeň jich získala 72). Společně s fanoušky si tak mohl užívat zisk třetího titulu v historii západočeského celku.

    Koubek se tak stal ve svých 63 letech nejstarším trenérem v historii ligy, který titul získal. Kromě zlaté medaile a nového tetování mu do soukromé sbírky přibyla cena pro Trenéra sezony 2014/2015. Kouč Plzně obdržel celkem 136 bodů a nahradil na pomyslném trůnu Vítězslava Lavičku.

    Trenér sezóny - finálové výsledky:

    1. Miroslav Koubek (FC Viktoria Plzeň)  - 136 bodů
    2. Jaroslav Šilhavý (FK Baumit Jablonec)  - 106 bodů
    3. Pavel Tobiáš (1. FK Příbram) - 31 bodů


    Objev sezony:

    Cena pro nejlepšího nováčka sezony míří do Příbrami. Triumf získal osmnáctiletý obránce Aleš Matějů, který v tomto ročníku nastoupil do prvních patnácti zápasů ligové kariéry. První minuty nasbíral už v šestém kole, ale nejvíce prostoru začal dostávat pod vedením kouče Pavla Tobiáše až na jaře.

    V základní sestavě se objevil poprvé v 17. kole na hřišti pražské Sparty, kde se i přes vysokou porážku 1:4 rozhodně neztratil a odehrál celé utkání. Matějů čekal na první ligovou branku do třináctého startu. Na hřišti Teplic vstřelil jedinou branku Středočechů, kteří si nakonec odvezli bod za remízu 1:1.

    Ve spojitosti s rychlíkem Příbrami už se mluví o mistrovské Plzni, ale Matějů nestrávil kariéru pouze ve středočeském celku. Minulý rok na jaře trénoval s prvním týmem PSV Eindhoven a dokonce nastupoval za juniorský celek nizozemského týmu. Během jarní části SYNOT ligy třikrát ovládl rubriku Sprinter kola a celkem 50 bodů mu tentokrát vynesl cenu pro Objev sezony.

    Objev sezóny - finálové výsledky:

    1. Aleš Matějů (1. FK Příbram) - 50 bodů
    2. Jean-David Beauguel (FK Dukla Praha) - 34 bodů
    3. Michal Trávník (1. FC Slovácko) - 32 bodů


    Cizinec sezony:

    Před týdnem získal cenu pro nejlepšího brankáře, nyní získal titul Cizinec sezony. Slovenský reprezentant v bráně Plzně Matúš Kozáčik je zkrátka v kurzu. 

    A není se co divit, když v sezoně vychytal 14 čistých kont a udržel nejdelší sérii bez obdržené branky (461 minut). Navíc měl skvělý průměr 0,83 inkasovaných branek na zápas, lepší byl v tomto směru už jen Vlastimil Hrubý z Jablonce a sparťan Marek Štěch.

    Kozáčik tak na sto procent potvrdil roli plzeňské jedničky a v anketě Cizinec sezony za sebou nechal jak druhého Aidina Mahmutoviče (rovněž Plzeň), tak i třetího Jeana-Davida Beauguela z Dukly. 


    Cizinec sezony - finálové výsledky:


    1. Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň) - 88 bodů
    2. Aidin Mahmutovič (FC Viktoria Plzeň) - 42 bodů
    3. Jean-David Beauguel (FK Dukla Praha) - 30 bodů


    Zlatý míč:

    Vítězem Zlatého míče ČR se vůbec poprvé v historii stal zástupce SYNOT ligy. Anketu Klubu sportovních novinářů totiž ovládl Hráč sezony David Lafata, který porazil své klubové spoluhráče Pavla Kadeřábka a Bořka Dočkala a ukončil tak pětileté panování brankáře Petra Čecha. Ten v této sezoně vypadl ze základní sestavy Chelsea a obsadil až osmé místo.

    Všech 18 předchozích ročníků ovládli fotbalisté působící v zahraničí, z toho polovinu Čech, tentokrát však výrazně zabodovali hráči z české nejvyšší soutěže. SYNOT liga má v nejlepší jedenáctce hned pět zástupců, z toho tři na pomyslných stupních vítězů.

    Lafata vyhrál především zásluhou vydařeného podzimu, kdy předváděl dobré výkony i v pohárech a reprezentaci. V podzimní části hlasování zvítězl s rekordním náskokem, který na jaře udržel, ačkoli v druhé části hlasování skončil až třetí. V uplynulé sezoně nastřílel za Spartu a reprezentaci celkem 35 branek, z toho 20 v lize, kde získal korunu pro krále střelců.

    Druhý Kadeřábek ovládl jarní část hlasování, ale na smazání ztráty to nestačilo. Třetí skončil další sparťan Bořek Dočkal.

    Zlatý míč - finálové výsledky:

    1. David Lafata (AC Sparta Praha) 1122 bodů
    2. Pavel Kadeřábek  (AC Sparta Praha) 997 bodů
    3. Bořek Dočkal (AC Sparta Praha) 737 bodů


    Nejlepší střelec:

    Jak už bylo řečeno, nejlepším střelcem ligy se už počtvrté v kariéře stal rozený kanonýr
    David Lafata. Jeho vítězství se však nerodilo lehce, naopak to bylo drama až do poslední chvíle. Před závěrečným kolem měl totiž na kontě stejně branek (19) jako slávista Milan Škoda. Toho čekal domácí souboj se Slováckem, Lafata zase vyzval vršovické klokany.

    Prosadit se dlouho nemohl ani jeden z nich, kapitánovi Sparty se to ovšem přece jen povedlo. Třináct minut před koncem vyrovnal z malého vápna na konečných 1:1, čímž si zajistil korunu pro krále střelců. Škodovi tak oplatil to, že mu slávista minulý týden vyfoukl cenu pro Útočníka sezony.

    Třiatřicetiletý reprezentant Lafata, jenž si v ligové sezoně připsal jeden hattrick do sítě Brna, ovládl pořadí kanonýrů už počtvrté v kariéře. Nejlepšímu střelci v historii samostatné ligy se to předtím podařilo v sezonách 2010/2011, 2011/2012 a 2012/2013, při druhém triumfu navíc zaznamenal rekordních 25 branek. Naopak Škoda se premiérového vítězství mezi kanonýry nedočkal.


    SYNOT Hráč jara: 

    V jarní části SYNOT ligy mohli fanoušci v každém kole hlasovat o nejlepších hráčích zápasu a absolutním vítězem se stal útočník Sparty Václav Kadlec. Rodák z Prahy ovládl toto hlasování celkem pětkrát, dohromady ale od fanoušků dostal nejvíc hlasů ze všech.

    Kadlec nastoupil na jaře do 13 utkání a připsal si 9 gólů a 1 asistenci. Vyšel mu hlavně start, když v prvním jarním kole proti Příbrami šel na plac jako střídající hráč a rovnou dvakrát skóroval. Tím vytlačil ze sestavy Albánce Herolinda Shalu a svou formu potvrdil hned další víkend gólem proti Baníku.

    Otázka však je, co s Kadlecem bude dál. Stále je totiž kmenovým hráčem německého Frankfurtu a v Praze na jaře pouze hostoval. Sparta už ale potvrdila, že ho bude chtít udržet dál v týmu.


    FOTO: LFA

    K tématu