<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Kdo tentokrát ovládl statistiky a pravidelné rubriky v rámci 24. kola?

    Podívejte se, kdo tentokrát ovládl pravidelné rubriky v rámci 24. kola. Kdo dominoval v běžeckých statistikách, kdo předvedl nejvýraznější výkony kola a jak vypadala ideální jedenáctka fanoušků? Také to najdete ve velkém souhrnu za 24. kolo.

    Kdo tentokrát ovládl statistiky a pravidelné rubriky v rámci 24. kola?

    GÓL KOLA:

    O Gól kola se tentokrát postaral Jiří Valenta ze Slovácka. Jeho trefa do sítě Ostravy byla parádní a v konečném součtu byla brankou vítěznou. Pro Valentu se jednalo o druhou branku v sezoně.

    Na ostravských Bazalech běžela 34. minuta, když se odcentrovaný míč odrazil ven z velkého vápna. Tam se k němu dostal hostující hráč, ale od míče byl odstaven bránícím hráčem Baníku. Osamoceného míče si ovšem všiml Valenta a parádní trefou překonal brankáře Pavlenku.

    Slovácko přidalo ještě druhou branku a odvezlo si cenné vítězství 2:0.


    ASISTENCE KOLA:

    Po necelých padesáti minutách hry se Jihlava vydala na hřišti Slavie do protiútoku, který přinesl ovoce. Na levém rohu velkého vápna dostal míč Jakub Fulnek a poslal před branku Slavie parádní centr.

    Za míčem se natáhl nabíhající Peter Šulek, který míč pouze usměrnil do branky sešívaných. Vysočina přidala ještě jednu branku a zvítězila 2:1. Ani počtvrté tak v Edenu neprohrála a je jediným ligovým týmem, který Slavia doma neporazila.


    JEDENÁCTKA KOLA:

    LUKÁŠ HROŠŠO (FC Slovan Liberec)

    Slovenský gólman odchytal den před svými 28. narozeniny skvělý zápas. Ze sedmi sparťanských střel na bránu pustil do sítě jen jednu a patřil k hlavním strůjcům nesmírně cenného a důležitého vítězství.

    Věděli jste? Od chvíle, co se Hroššo po více než půlroční absenci vrátil do základní jedenáctky, prohrál Liberec jediné utkání – na hřišti vedoucí Plzně. 

    FRANTIŠEK RAJTORAL (FC Viktoria Plzeň)

    Krajní obránce Plzně tentokrát k vítězství nepomohl, protože společně se svými spoluhráči pálil pouze do brankové konstrukce. Právě Rajtoral odstartoval plzeňské trápení, když jeho střela v 26. minutě utkání skončila na břevně.

    Věděli jste? Rajtoral rozdal ze všech obránců nejvíce útočných přihrávek. Bylo jich 60 a celkem 43 z nich našlo svého adresáta.

    ROMAN HUBNÍK (FC Viktoria Plzeň) 

    Zkušený obránce si na Stínadlech odehrál svoje. Práci měl převážně s Romanem Potočným, se kterým podstoupil nejvíce soubojů ze všech soupeřů. Osm z deseti jich vyhrál a dvakrát odešel poražen. 

    Věděli jste? Obraně Plzně se s Hubníkem daří. Už devětkrát při jeho patnácti startech udržela čisté konto. Poprvé však bez vítězného puncu.

    LUKÁŠ POKORNÝ (FC Slovan Liberec)

    Na svůj premiérový ligový gól v kariéře liberecký odchovanec do smrti nezapomene. Rozhodl jím o vítězství nad mistrovskou Spartou a výrazně pomohl Severočechům k úniku od sestupové propasti. 

    Věděli jste? Jednadvacetiletý Pokorný viděl v sobotním duelu s Letenskými svou první žlutou kartu v celé sezoně. Přišla v jeho čtrnáctém startu.

    DAVID LIMBERSKÝ (FC Viktoria Plzeň)

    Reprezentační bek je velkou jistotou plzeňské defenzivy. Také v Teplicích podporoval ofenzivu, ale zároveň působil jistě i směrem dozadu, ač příliš práce neměl.

    Věděli jste? Limberský měl ze všech plzeňských obránců nejvyšší úspěšnost soubojů. Podstoupil jich devatenáct a v jedenácti případech soupeře zdolal. Udržel si tak slušnou úspěšnost 58 %.

    TOMÁŠ BERGER (FK Dukla Praha)

    Tomáš Berger se stal sobotním hrdinou Dukly. Na Julisce totiž ve dvanácté minutě otevřel skóre zápasu a poté svému týmu pomohl k udržení náskoku. Dukla tak zaskočila Jablonec a favorita zdolala 1:0.

    Věděli jste? Když se Berger v této sezoně trefí, znamená to výhru 1:0. Před Jabloncem totiž rozhodl o výhře v Brně a v domácím utkání se Spartou.

    PATRIK HROŠOVSKÝ (FC Viktoria Plzeň)

    Středopolař Plzně se stejně jako jeho spoluhráči střelecky trápil. V Teplicích byl velmi blízko gólu v  závěru zápasu, ale svůj pokus poslal jen těsně vedle Grigarovy branky. Slovenského legionáře mohl těšit alespoň povedený výkon.

    Věděli jste? Hrošovský je držák. V základní sestavě Západočechů chyběl naposledy ve 27. kole předešlého ročníku. Na hřišti Jablonce naskočil až do druhé půle a brankou tehdy zachránil remízu 2:2.

    JAKUB RADA (Bohemians Praha 1905)

    Motor záložní řady Klokanů pracoval i tentokrát na plné obrátky a stál u zrodu málokdy vídaného obratu v existenčním utkání v Českých Budějovicích. Dvěma trefami v rozmezí deseti minut pomohl otočit z 0:2 na konečných 3:2.

    Věděli jste? Sedmadvacetiletý Rada dal podruhé v životě dva góly v jednom ligovém zápase. Naposledy se mu to podařilo loni v květnu v Jablonci.

    MARTIN FRÝDEK (FC Slovan Liberec)

    Člen známé fotbalové rodiny se radoval z triumfu nad klubem, jehož barvy jeho slavný otec dlouhá léta úspěšně hájil. Připsal si asistenci při vedoucím gólu a sám také patřil k nejaktivnějším zakončovatelům domácího celku.

    Věděli jste? Třiadvacetiletý Frýdek naběhal ve střetnutí se Spartou 12 094 metrů, nejvíce ze všech hráčů na hřišti.

    JEAN-DAVID BEAUGUEL (FK Dukla Praha)

    Francouzský útočník se pomalu po zranění vrací do sestavy Dukly. Beauguel naskočil do posledních pěti zápasů a většinou na pár minut. Proti Jablonci už jich ovšem odehrál 80 a svou pracovitostí pomohl týmu k překvapivému vítězství.

    Věděli jste? Dukle se od návratu Beauguela daří. Z posledních pěti zápasů, do kterých její útočník zasáhl, prohrála pouze s Plzní, zato dvakrát zvítězila a dvakrát remizovala.

    DZON DELARGE (FC Slovan Liberec)

    Konžský reprezentant byl už jednou nohou na odchodu z Liberce, ale po výměně trenérů se vrátil do sestavy a důvěru splácí vrchovatou měrou. K výhře nad Spartou přispěl svým prvním ligovým zásahem po šestiměsíční odmlce.

    Věděli jste? Čtyřiadvacetiletý Delarge vyhrál v klání proti obhájci titulu 57 procent soubojů, nejvíc ze všech ofenzivních hráčů severočeského týmu.

    DAVID VAVRUŠKA (FC Slovan Liberec)

    Poprvé po dvou letech Liberec získal skalp pražské Sparty. Velkou zásluhu na tom má muž, který na Letné kdysi pracoval jako šéftrenér mládeže. Na sobotní šlágr své svěřence precizně takticky připravil a výborně namotivoval.

    Věděli jste? Vavruškův Liberec prodloužil sérii bez prohry na čtyři soutěžní utkání v řadě. To je nejdelší šňůra Slovanu v jarní části letošní sezony.


    SPRINTER KOLA:

    Fotbalisté Baníku sice o víkendu podlehli Slovácku 0:2, aspoň jeden úspěch ale zaznamenali. Nejrychlejším mužem kola se totiž stal chorvatský záložník Matej Sivrič, který ve sprintu urazil rovných 350 metrů. Tím v uplynulém kole zastínil všechny ostatní, metu 300 metrů ovšem překonali i další tři hráči. 

    Stali se jimi liberecký Jan Mudra (309 metrů), českobudějovický Jakub Pešek (308 metrů) a jablonecký Jan Kopic (302 metrů). Pětici nejlepších pak uzavřel Jiří Skalák z Mladé Boleslavi (298 metrů). 

    Zajímavé přitom je, že tři body bral z těchto rychlíků pouze Mudra. Třeba právě Sivričův Baník byl proti Slovácku hodně bezzubý... 

    "Zradila nás psychika. Kazili jsme jednoduché věci a udělali spoustu nepřesností. Mentálně nejsme tak silní, abychom se oklepali po obdrženém gólu. Ve druhém poločase jsme zkolabovali," přiznal trenér Ostravy Petr Frňka.


    MARATONEC KOLA: 

    Maratoncem kola se stal slovenský reprezentant v dresu Jablonce Ján Greguš. Ten v této kategorii triumfoval v aktuální sezoně dokonce už popáté, čímž absolutně nemá konkurenci. V utkání na Dukle naběhal celkem 13 233 metrů a opět byl hlavním hnacím motorem týmu, tentokrát to ke třem bodům ale nevedlo. Jablonec totiž na Julisce překvapivě padl 0:1.

    A nešlo ani o Gregušovo běžecké maximum, kterým zůstává údaj 13 474 metrů ze 4. kola. Dosavadní rekord ročníku pak drží liberecký Tomáš Ďubek se 14 003 metry.

    Pikantní je, že ve 24. kole se na špici nejlepších maratonců umístili za Gregušem hned tři jeho soupeři, tedy fotbalisté vítězné Dukly. Nejlepší z nich byl se 13 060 metry Tomáš Berger, jenž vstřelil jediný gól utkání a redakce SYNOT ligy ho ocenila titulem Výkon kola - viz níže.


    CHANCE INDEX:

    Pokud se do konce sezony nezraní, pravděpodobně Marek Matějovský ovládne Chance index celé sezony. V tomto kole skončil s 31 body na prvním místě. V přímém souboji zároveň udolal libereckého Dzona Delarge, který měl stejně jako Jakub Rada z Bohemians 27 bodů.

    Autor dvou branek pražského celku nebyl jediným, kdo se dokázal v dobrém světle. Čtvrtý David Bartek nastřádal 21 bodů a o čtyři body porazil svého spoluhráče Matúše Mikuše, který se dělil o pátou pozici s dalšími čtyřmi hráči.

    Mezi nimi byl i sparťan Bořek Dočkal. Tomu patří v celkové tabulce druhé místo s desetibodovou ztrátou na prvního Matějovského. Desítku uzavřel jablonecký Martin Pospíšil.


    VÝKON KOLA:

    V individuální rubrice tentokrát dominoval záložník pražské Dukly. Tomáš Berger svým třetím gólem v aktuálním ročníku poslal svůj tým do vedení už v jedenácté minutě. Jeho branka byla nakonec brankou vítěznou.

    Berger vyslal na branku dvě střely, což znamená 50% úspěšnost. Aktivní byl také při rozehrávce, když rozdal 19 přesných přihrávek ze 27 pasů. Ofenzivní záložník během zápasu jednou fauloval a jednou byl sám faulován.

    "Samozřejmě jsem si nemyslel, že to bude branka vítězná, protože jsem ho dal v prvních patnácti minutách, takže bylo ještě dost co hrát," přiznal po vítězství šťastný střelec. 


    TÝM KOLA: 

    Ještě v 64. minutě zápasu na hřišti Českých Budějovic to na triumf Bohemians rozhodně nevypadalo. „Klokani“ prohrávali po penaltě Kladrubského už 2:0 a Dynamo mířilo za prvním jarním vítězstvím.

    Po pěti minutách ovšem přišel zvrat. Kladrubský fauloval, vykoledoval si červenou kartu a hostující Jakub Rada z penalty snížil. O dalších pět minut srovnal David Bartek a hned bylo veseleji. Parádní desetiminutovku završila další trefa Rady, který tak dokonal obrat Bohemians.

    Pražský celek zasypal branku Dynama třinácti střelami a celkem jich vyslal 22. Celkem 391 přihrávek našlo svůj cíl a „klokani“ si tak udrželi 77% úspěšnost přihrávek. 


    VIDEO: iSport.cz
    FOTO: ČTK, LFA

    K tématu