<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Sparta hostí Plzeň a převezme titul. Duel Brna se Zlínem určí sestupující tým

    Posledním 5. kolem FINÁLE vyvrcholí o víkendu FORTUNA:LIGA. O mistrovi je už rozhodnuto od úterý, kdy po devíti letech získala titul Sparta. Pražané po sobotním domácím utkání s Plzní převezmou pohár pro šampiony. Nedělní souboj dvou nejhorších týmů tabulky mezi posledním Brnem a patnáctým Zlínem určí jediného přímého sestupujícího, hostujícím "Ševcům" stačí k odvrácení pádu o soutěž níž remíza. Ve skupině o titul se mezi Bohemians 1905 a Slováckem na dálku rozhodne o čtvrtém místě a zbylém účastníkovi pohárů, výrazně lepší pozici mají "Klokani".

    fcviktoria.cz
    Sparta hostí Plzeň a převezme titul. Duel Brna se Zlínem určí sestupující tým

    Sparťané po úterní remíze 0:0 v Uherském Hradišti absolvovali první vlnu oslav a další je čeká v sobotu. Po zápase s Plzní na vyprodaném stadionu převezmou vítěznou trofej a následně se přesunou na sousední Letenskou pláň, kde bude pokračovat program s fanoušky. Na místě vyroste improvizované pódium, na které postupně přijde celý tým.

    Sparťané věří, že si oslavy nepokazí na hřišti a ligovou neporazitelnost protáhnou už na 22 utkání. Nad Plzní Letenští v obou předchozích zápasech sezony zvítězili, na konci dubna 2:1 díky penaltě v nastavení.

    "Těším se na to, až v sobotu uvidím zaplněnou Letnou. Uvidíme spoustu šťastných lidí, kteří se budou těšit na to, až pozvedneme pohár. Bude to úžasný pocit a úžasný den pro všechny. Hráči dostali po titulu volno, ale teď před sebou máme ještě jeden zápas, který chceme zvládnout," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske. "Chceme vyhrát a zakončit ligu s maximálním možným počtem bodů. Nepůjdeme to jen odehrát," dodal záložník Lukáš Sadílek.

    Plzeňští dohrávají ročník s jistotou třetího místa v hlubokém útlumu - šest kol po sobě naplno nebodovali a v posledních třech duelech utrpěli porážku. Zápas na Letné bude závěrečným na lavičce Západočechů pro bývalého trenéra Sparty Michala Bílka, jenž po sezoně ve Viktorii skončí.

    Ve skupině o záchranu se rozhodne o posledním místě, které jako jediné znamená přímý sestup. Brněnský nováček se po středeční remíze v Teplicích propadl na dno tabulky a k odvrácení návratu do druhé ligy potřebuje porazit Zlín, který má o bod více. Zbrojovka sedm kol nezvítězila a doma je nejhorším týmem soutěže.

    Brněnští sice v této sezoně se Zlínem neprohráli, ale zvítězili v jediném z posledních šesti vzájemných ligových zápasů. "Teď vygraduje vše, o co hrajeme. Každý zápas jsme byli pod tlakem, teď jsme pod tím největším. Že musíme hrát na výhru, je paradoxně pro hlavy hráčů jednodušší. Odpadá kalkul, že bod stačí. Věřím, že domácí prostředí bude výhoda. Pořád to máme ve svých rukách," řekl brněnský trenér Martin Hašek, po jehož dubnovém příchodu vyhrála Zbrojovka jediný zápas.

    Zlín dvakrát za sebou zvítězil 2:1 a po vydřeném středečním triumfu nad Ostravou opustil poslední místo tabulky. "Ševci" v lize v Brně třikrát za sebou remizovali, ale v posledních 10 zápasech tam nevyhráli. Nejhoršímu venkovnímu týmu soutěže stačí k odvrácení přímého sestupu bod. "Bylo by ale obrovské riziko hrát jen na remízu a čekat, jestli to ukopeme, nebo ne. Budeme chtít v Brně zvítězit," podotkl zlínský kouč Pavel Vrba.

    Úspěšnější z týmů čeká baráž o účast ve FORTUNA:LIZE, kterou si zahrají také Pardubice. Čtrnáctý a patnáctý celek bude hájit příslušnost k elitě v souboji s druhým a třetím mužstvem z druhé ligy. Pardubičtí budou ladit formu na baráž v Ostravě, která vede skupinu o záchranu a už má jisté udržení stejně jako Jablonec s Teplicemi. Severočeské kluby čeká souboj o 12. místo.

    Ve skupině o titul zbývá rozluštit, kdo se stane posledním čtvrtým účastníkem evropských pohárů. Ve hře zůstávají Bohemians a Slovácko. Výrazně lepší pozici drží Pražané, kteří mají na čtvrtém místě před týmem z Uherského Hradiště dvoubodový náskok a k premiérovému postupu do pohárů od rozdělení federace jim stačí doma remizovat s šestou Olomoucí.

    Pro Slovácko by v takovém případě bylo málo i vítězství na Slavii. Červenobílí po minulém kole ztratili zbytky nadějí na titul a podruhé za sebou skončí druzí. V závěrečném utkání se rozloučí s křídelníkem Peterem Olayinkou, který Eden po sezoně opustí. Doma Slavia vyhrála 16 ze 17 zápasů ligového ročníku.

    "Když je to takhle blízko, už to chceme dokázat. Je skvělé, že to máme ve svých rukách. Nechceme spekulovat a kalkulovat nad výsledky, chceme vyhrát. Olomouc je venku nepříjemná, motivovaná. Ještě jednou se musíme vyšťavit a dát tam vše, co v nás je," řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.