<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Slavia proti Hradci poprvé v sezoně doma ztratila a přišla o vedení v tabulce

    Praha - Fotbalisté Slavie ve 30. kole FORTUNA:LIGY doma nečekaně jen remizovali s Hradcem Králové 1:1 a před nadstavbovou částí klesli na druhé místo tabulky o dva body za vedoucí Spartu. "Votroky" poslal v Edenu v osmé minutě do vedení Jakub Kučera, Pražané v 19. minutě srovnali po vlastním gólu Adama Gabriela, ale navzdory velké převaze už obrátit stav nedokázali.

    fchk.cz
    Slavia proti Hradci poprvé v sezoně doma ztratila a přišla o vedení v tabulce
    30. kolo, Základní částSLA1:11:1HKR

    Slávisté na závěr základní části v patnáctém domácím utkání ligové sezony po předchozích 14 vítězstvích poprvé ztratili. "Votroci" s vršovickým týmem v nejvyšší soutěži potřetí za sebou neprohráli, vloni jim zkomplikovali pozdější neúspěšný boj o titul. Východočeši bodovali po dvou porážkách, obsadili osmou příčku a v semifinále nadstavbové skupiny O umístění je čeká souboj s Mladou Boleslaví, kde mají domácí azyl.

    Královéhradečtí v předchozích dvou vzájemných ligových zápasech Slavii nečekaně porazili (v obou doma) a také dnes začali dobře. Na konci sedmé minuty se po dlouhém pasu odrazil za vápnem míč ke Kučerovi a jeho nepříliš umístěná střela překvapivě prošla domácímu brankáři Kolářovi přes rukavice do sítě. Hostující záložník skóroval podruhé v ligovém ročníku.

    Pražanům pomohlo v 19. minutě k vyrovnání štěstí. Ousou nacentroval z pravé strany do vápna a dezorientovaný Gabriel z voleje napálil míč o břevno do vlastní branky. Po půlhodině musel z trávníku zraněný Olayinka, který nastoupil netradičně na hrotu útoku, a trenér Trpišovský místo něj nasadil Van Burena.

    Slávisté sice drželi více než 70 procent času míč, ale ve zbytku první půle se už do gólové šance nedostali. Po přestávce Pražané stupňovali tlak. Hned ve 47. minutě Kolář kousek před brankou odvrátil "malou domů" a z následného útoku se po úniku na druhé straně prosadil Van Buren, jeho trefa ale kvůli ofsajdu neplatila.

    "Červenobílí" se pak marně dožadovali penalty za ruku. V 52. minutě napálil odražený balon mimo střídající Masopust a Zafeirisův pokus vyrazil gólman Bajza. Hosté pak nápor favorita trochu otupili a v 65. minutě mohli sami udeřit. Vašulínovu střelu z úhlu ale vytáhl na roh Kolář a královéhradecký útočník tak nenavázal na branky z předchozích dvou vzájemných ligových duelů.

    V 70. minutě po brejku hlavičkoval z úhlu na zadní tyči Van Buren, Bajza ale udržel balon před čárou. Poté vypálil nad Jurečka. Hosté i v závěru dokázali hrozit, v 82. minutě unikl po pravé straně Gabriel, jehož pokus vykopl Kolář.

    Při více než devítiminutovém nastavení si slávisté vytvořili velký tlak, ale gól nedali ani při šanci Van Burena, který z malého vápna trefil Bajzu. Pražané v šestnáctém domácím ligovém utkání s Hradcem teprve potřetí ztratili body.

    Ohlasy:

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Hned v první minutě jsme šli do přečíslení, které bohužel skončilo střelou těsně vedle. Z první akce soupeře jsme pak dostali gól, který nám zápas ztížil. Našemu výkonu něco chybělo, hlavně v ofenzivní části. Hradec nám pomohl vlastním gólem po hezkém centru Ousoua, stejně toho ale v první půli bylo dost málo. Druhý poločas byl hodně zasažený nucenými střídáními, od 70. minuty jsme dohrávali vlastně v deseti, i když Zafeiris podal neuvěřitelný výkon i se zraněním. V závěru jsme si vytvořili tlak, šance jsme ale bohužel neproměnili. I Hradec měl šance, Koli (Kolář) nás udržel v remízovém stavu. Bohužel nás zápas nezastihl v dobrém rozpoložení. Při troše větší kreativity a lepším rozhodování jsme to ale mohli zvládnout. První domácí ztráta v sezoně přišla v nejméně vhodnou dobu, měli jsme to zvládnout. Na druhou stranu pro nás se nic nemění. Mění se nám akorát pořadí zápasů, přišli jsme o výhodu prvního místa v případě dělby bodů, což zatím nikdy nerozhodovalo."

    Stanislav Hejkal (trenér Hradce): "Abyste uspěli na Slavii, musí se sejít několik faktorů. Musíte být na soupeře dobře takticky připraveni, což jsme byli. Musíme dát gól, to jsme dali. Šli jsme do vedení, což bylo fajn. Musíte také přežít nějaké šance, a když k tomu přidáte velkou bojovnost jako nadstavbu, tak něco uhrajete. Od 25. do takové 60. minuty měla Slavia tlak, pak začala být po rychlých protiútocích velmi nebezpečná naše dvojice Trusa, Vašulín. Po jednom dvou gólech jsme sahali a byli jsme důstojným soupeřem. Samozřejmě Slavia měla v závěru drtivý tlak a Bajza v závěru chytil loženku. Ale to, co jsme tu chtěli odehrát, jsme odehráli. Remizovali jsme 1:1, je to bod, který pro nás nic neřeší. Jsme ve střední skupině, máme o dva body méně než vloni a jsme spokojeni. Nechceme škodit Slavii, nic proti ní nemáme."

    SK Slavia Praha - FC Hradec Králové 1:1 (1:1)

    Branky: 19. vlastní Gabriel - 8. Kučera.
    Rozhodčí: Radina - Hájek, Hrabovský - Kocourek (video).
    ŽK: Ogbu, Zafeiris - Ryneš, Bajza.
    Diváci: 16.737.

    Slavia: Kolář - Ousou (46. Masopust, 72. Traoré), Ogbu, Holeš - Douděra (60. M. Jurásek), Zafeiris, Oscar, Schranz (60. D. Jurásek) - Provod, Jurečka - Olayinka (31. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

    Hradec: Bajza - Klíma, Čech, Leibl (78. Pudhorocký, 90.+3 Rada) - Gabriel, Kodeš, Smrž, Ryneš - Kučera - Trusa (90.+1 Koubek), Vašulín. Trenér: Hejkal.