<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Velké derby o první místo: Sparta hostí Slavii. Jablonec vyzve Slovan, Baník přivítá Plzeň

    Praha – Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola FORTUNA:LIGY. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů nabídne přímý souboj o vedoucí příčku v tabulce a může hodně napovědět o šancích obou týmů na zisk titulu. Letenští se minulý týden poprvé v sezoně dostali do čela před červenobílé a v případě desátého ligového vítězství po sobě by jim tři kola před koncem základní části odskočili už na pět bodů. Slavia ale doufá, že naváže na podzimní domácí výhru 4:0 nad Spartou a zlomí neúspěšnou venkovní sérii, byť ji trápí viróza v mužstvu.

    slavia.cz
    Velké derby o první místo: Sparta hostí Slavii. Jablonec vyzve Slovan, Baník přivítá Plzeň

    Poprvé po 15 letech bude pražské derby v závěru jarní části přímým soubojem o vedoucí příčku a o titul, na který Sparta čeká od roku 2014. Letenští půjdou do utkání v roli mírných favoritů i proto, že jako jediní na jaře ještě neprohráli a v lize devětkrát po sobě zvítězili. Od říjnového debaklu v Edenu 16 soutěžních duelů nenašli přemožitele a doma od nezdaru s Libercem v úvodním kole ligy dvanáctkrát po sobě bodovali.

    Pokud sparťané před vyprodaným hledištěm zvítězí, budou blízko k tomu, aby ovládli základní část a pro pětikolovou nadstavbu získali výhodu domácího prostředí pro duel s druhým týmem. Pražští rivalové se utkají do konce sezony vedle dvou ligových zápasů ještě ve finále poháru 3. května na Letné.

    Derby poprvé po čtyřech vzájemných soutěžních zápasech v Edenu zavítá na Spartu. Letenští doma naposledy Slavii předloni v říjnu porazili 1:0, ale předtím tam s ní včetně poháru šestkrát po sobě nezvítězili a hned třikrát prohráli 0:3. V říjnu v Edenu při vyrovnání nejvyššího debaklu na domácí scéně od rozdělení federace inkasovala Sparta všechny čtyři branky v první půli.

    Máme za sebou povedenou sérii, ale pořád zbývá odehrát dost zápasů. Je mi jedno, jestli jsme favorité na titul nebo ne. Na Slavii jsme na podzim nebyli mentálně připraveni a dostatečně nastaveni na derby. Porážka byla velkou lekcí, teď budeme hrát doma. Očekávám, že si všichni uvědomují, jak derby nejen hrát, ale i vyhrát,“ řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

    Zatímco doma Slavia v ligové sezoně vyhrála všech 13 zápasů, venku se jí nedaří. V neděli remizovala 1:1 v Mladé Boleslavi a mimo svůj stadion v nejvyšší soutěži počtvrté po sobě ztratila body. Vršovickým bude stále scházet disciplinárně potrestaný a také nemocný Peter Olayinka a mužstvo navíc už v minulém týdnu postihla viróza, která do posledního duelu nepustila mimo jiné kapitána Tomáše Holeše. Na čtvrtečním tréninku měl kouč Jindřich Trpišovský jen 13 hráčů.

    "Doktoři dělají vše možné. Definitivní resumé padne až po sobotním rozcvičení. Každopádně chceme dát prioritu na hráče, které to nezasáhlo a jsou v takovém fyzickém stavu, abychom od nich mohli očekávat takový výkon, který k takovému zápasu a stylu naší hry patří. Popravdě s hráči, kteří virózou prošli a teď se vracejí, budeme počítat jen na postech, kde to bude úplná nutnost. Nastoupí třeba na postu, který není úplně běžecky exponovaný," podotkl Trpišovský.

    "Pro každý tým v jakémkoliv zápase je dobré dát první gól. Už by bylo záhodno, aby se nám to venku povedlo. V derby je první gól o to extrémnější. Co si pamatuji za poslední dobu, první gól hodně napoví o rázu utkání. Týmy jsou kvalitní, mají velmi dobré kádry a hráče. První gól vám pomůže nejen psychologicky, ale i ke strategii na hřišti, která vás může dovést k vítěznému konci," doplnil Trpišovský, který v začátcích kariéry trénoval na Spartě mládež.

    Vedle derby pražských "S" je na programu dalších sedm ligových duelů. Obhájce titulu z Plzně se v neděli představí v Ostravě a na třetím místě tabulky se bude chtít udržet poblíž vedoucí dvojice. Jablonec v podještědském derby v sobotu přivítá Liberec, brněnského nováčka po odvolání trenéra Richarda Dostálka v zápase s Pardubicemi poprvé povede nový kouč Martin Hašek.

    Plzeň v minulém kole doma po obratu přestřílela Jablonec 3:2 a po čtyřech kolech vyhrála. Obhájce titulu ztrácí z třetího místa tabulky sedm bodů na Spartu a pět na Slavii. Západočechy čeká duel v Ostravě, která před týdnem zvítězila na Slovácku 1:0 a naplno bodovala dokonce po sedmi kolech. Viktoria v lize s Baníkem neprohrála už 27 utkání po sobě.

    "Baník je těžký soupeř, potvrdil to výhrou na Slovácku. Dá se očekávat velmi nepříjemný tým. Na druhou stranu my jsme doma zvládli zápas s Jabloncem, takže na něj určitě chceme herně i výsledkově navázat. Bylo to povzbuzení pro všechny. Jedna vlašťovka ale jaro nedělá a z týmu je cítit odhodlání uspět i v Ostravě," uvedl asistent trenéra Viktorie Marek Bakoš.

    Před pražským derby se v sobotu odpoledne odehraje duel podještědských sousedů. Osmý Jablonec přivítá desátý Liberec, který ztrácí na rivala dva body. Domácí sice Slovan třikrát za sebou neporazili, ale do derby jdou přesto jako mírný favorit. Na jaře se zvedli a v minulém kole po prohře v Plzni poprvé po pěti kolech nebodovali. Liberečtí naopak před týdnem zvítězili po sedmi ligových zápasech.

    "Zápas v Plzni jsme si pečlivě rozebrali, výkon z první půle by v sobotu určitě nestačil. Věřím, že se dokážeme poučit a už v sobotu se vrátíme na vítěznou vlnu,“ řekl jablonecký trenér David Horejš. "Je to derby, pro spoustu fanoušků a lidí tady v regionu je to velice sledovaný zápas. Tak se budeme snažit udělat jim radost," uvedl kouč Slovanu Luboš Kozel, který krátce vedl Jablonec a na lavičce Liberce proti němu ve třech zápasech neprohrál.

    Brněnské vedení po šesti kolech bez vítězství a třech porážkách za sebou odvolalo Dostálka a na trenérský post angažovalo Haška. Třiapadesátiletý kouč se vrátí na ligovou lavičku v domácím záchranářském duelu s Pardubicemi, kde se narodil, začínal hráčskou kariéru a působil i jako trenér. Zbrojovka po neúspěšné sérii klesla na 13. místo, Východočeši mají o pět bodů méně a jsou v tabulce poslední o skóre za Zlínem.

    "Můj brněnský start je o to pikantnější, že je proti Pardubicím, kde jsem vyrostl a odkud jsem odešel do velkého fotbalu. Po mém pondělním příchodu není prostor na nějaké zásadní změny. Mým hlavním úkolem bylo, aby si hráči vyčistili hlavy a hráli to, na co mají," podotkl Hašek.

    Bohemians 1905, kteří překvapivě drží čtvrtou příčku, přivítají devátou Mladou Boleslav. Kouč středočeského celku Pavel Hoftych v minulosti vedl mužstvo z Ďolíčku. Páté Slovácko se představí na stadionu čtrnáctých Teplic.

    Šestá Olomouc zamíří na hřiště patnáctého Zlína, který spolu s posledními Pardubicemi ztrácí na nejbližší soupeře už pět bodů. Přímo sestoupí jen nejhorší celek. Ve Zlíně půjde o souboj remízových "králů" soutěže: "Ševci" i Hanáci si připsali už 10 nerozhodných výsledků. Sedmý Hradec Králové v azylu v Mladé Boleslavi nastoupí proti dvanáctým Českým Budějovicím.