<
28.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    JVC Hráč a trenér měsíce: Dvě prvenství pro Pražany, zvítězili Kuchta a Veselý

    Praha - Z hlediska březnové formy patřily mezi nejlepší týmy FORTUNA:LIGY účastníci z hlavního města. Sparta i Bohemians 1905 získali ze třech zápasů kompletních devět bodů, vyrovnat se jim dokázal pouze Jablonec. Letenští těžili i z výkonů reprezentačního útočníka Jana Kuchty, který zaznamenal tři góly a jednu asistenci. Jaroslav Veselý zase „klokany“ dovedl mimo jiné k výhře na hřišti obhájce titulu z Plzně.

    bohemians.cz
    JVC Hráč a trenér měsíce: Dvě prvenství pro Pražany, zvítězili Kuchta a Veselý

    JVC Hráč měsíce: Jan Kuchta (AC Sparta Praha)

    Sparta na jaře v nejvyšší soutěži válí. Vyhrála sedm zápasů v řadě, ztratila pouze v úvodním kole po dlouhé zimní přestávce na olomouckém Andrově stadionu, kde se soupeřům obecně nehraje dobře. Rudí ale ztrátu vedení a rozpačitý výkon na Hané zvládli napravit. Rezolutně. V dalších duelech soupeřům nadělovali. Doma proti Mladé Boleslavi skórovali čtyřikrát, Bohemians 1905 dokonce v malém pražském derby nasázeli „šestku“. Čtyřgólový příděl si z Letné stejně jako Boleslav odvezly také Teplice, naopak v Ostravě se domácí neprosadili ani jednou a trápící se Baník proti velkému rivalovi třikrát kapituloval.

    Sparťané se tak skvělou formou – nejlepší z celé FORTUNA:LIGY – vrátili do boje o titul. Po 24 kolech jsou druzí a navíc nasbírali stejný počet bodů jako vedoucí Slavia. Za městským sokem zaostává výběr trenéra Priskeho pouze vinou horšího skóre. V pořadí 305. derby pražských „S“ v polovině dubna, v němž bude mít Sparta výhodu domácího prostředí, tak klidně může domácí elitní scéně přinést nového lídra. Ještě předtím ale Spartu i Slavii čekají dva zápasy. Priskeho svěřenci hostí Brno a pak zamíří do Pardubic, sešívaní se střetnou s na jaře neporaženou Olomoucí a poté se představí v Mladé Boleslavi.

    Letenským vydatně prospívá spolupráce útočníků Tomáše Čvančary a Jana Kuchty. V březnu se trefili dohromady šestkrát, zařídili tak rovné dvě třetiny všech gólů, které Sparta během třetího kalendářního měsíce vsítila. Oba potvrdili, že nejsou sobečtí solitéři a prioritou je pro ně dobrá práce ve prospěch kolektivu. V prvním březnovém zápase Pražanů proti Teplicím zařídili tři za čtyř branek. Kuchta udeřil dvakrát, ve 22. a 71. minutě, a výčet sparťanských tref tak orámoval. Nejprve dostal přesný pas od Sadílka a zblízka usměrnil balon do prázdné brány, poté už proti oslabeným Severočechům předvedl nekompromisní ránu pod břevno.

    Ve Vítkovicích pak po 17 minutách potrestal chybu obrany Baníku a otevřel skóre ostře sledovaného utkání. Zkraje druhého poločasu pro změnu osvědčil spolupráci s Čvančarou. Krátkou přihrávkou mu předložil míč do náběhu a jeho parťák z útoku ztrojnásobil sparťanské vedení. Šestadvacetiletý Kuchta se v březnu neprosadil pouze proti Hradci Králové, mrzet jej to ale nemuselo, Sparta i tak prodloužila vítěznou sérii na sedm ligových kol. Výborné rozpoložení sebe i celého mužstva potvrdil Kuchta také v zápase kvalifikace o mistrovství Evropy proti Polsku. Všechny tři branky českého týmu zařídili v Edenu sparťané. První Ladislav Krejčí mladší, druhou Čvančara a třetí po hodině hry právě Kuchta.

    JVC Trenér měsíce: Jaroslav Veselý (Bohemians Praha 1905)

    Anketa JVC Trenér měsíce byla v dosavadním průběhu aktuální sezony výhradně doménou zástupců Plzně a Sparty. Zatímco v srpnu, září a říjnu získal prvenství kouč Viktorie Michal Bílek, v listopadu a naposledy v únoru obdržel nejvíce hlasů šéf sparťanské lavičky, dánský stratég Brian Priske. Prvním trenérem, který nadvládu zmiňované dvojice narušil, se nyní stal trenér Bohemians 1905 Jaroslav Veselý.

    Jeho svěřenci se v březnu střetli s Libercem, Pardubicemi a nakonec s mistrovskou Plzní. Hlavní lodivod zelenobílých přitom musel řešit několik citelných absencí. Kvůli zranění v březnu vůbec nenastoupil útočník David Puškáč. Další útočník, Slovák Erik Prekop, se pro zápas v Plzni vykartoval, v předchozích dvou duelech přitom jednu branku dal a na druhou přihrál. Proti Západočechům chyběl „klokanům“ také v parádní formě chytající Martin Jedlička. Brankář, který se na jaře blýskl už třemi čistými konty, hostuje v Ďolíčku právě z Viktorie a vzhledem k dohodě klubů jí nemohl čelit.

    Bohemians ale březnem přesto prošli bez ztráty kytičky, tedy spíše bodu. V Liberci nepustili náskok z prvního poločasu. I když Slovan po přestávce snížil, Pražané mu čtvrt hodiny před koncem znovu odskočili o dva góly. Proti Pardubicím pak přežili velkou šanci soupeře v úvodu utkání, stejně jako týden předtím pod Ještědem postupně vyrovnali hru a ještě před přestávkou udeřili. Ve druhém dějství následně přidali druhou branku, která byla podle Veselého slov uklidňující a pro hosty z východu Čech zlomem v jejich odporu.

    Nejcennější skalp ale fotbalisté z Vršovic vybojovali těsně před reprepauzou. Ve Štruncových sadech byli po většinu první pětačtyřicetiminutovky horším týmem, více než jednu branku ale bez trojice opor Jedlička, Puškáč, Prekop neinkasovali. S druhým poločasem poté přidali na aktivitě a za osm minut od výkopu se jim i díky dvěma šťastným odrazům od plzeňských hráčů povedlo srovnat. Pět minut před vypršením řádné hrací doby navíc převážnou část diváků na plzeňských tribunách šokovali obratem. Navzdory vyloženým možnostem Západočechů a vyloučení Adama Kadlece udeřili po standardce a umocnili jarní nepřesvědčivé výsledky úřadujícího šampiona FORTUNA:LIGY. Březen tak Bohemians zakončí na čtvrtém místě tabulky.