<
28.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    O Ostravě mluví negativně jen ti, kdo ji nepoznali, říká Pokorný. Hrát v záloze ho baví

    V ostravském Baníku působí Jakub Pokorný už šest let. Od přesunu ze Znojma nastupoval především jako stoper, pod trenérem Pavlem Vrbou se ovšem v posledních utkáních přesunul do zálohy a zvyká si na novou pozici. Pětadvacetiletý hráč si působení ve středu hřiště pochvaluje, stejně jako bydlení v Ostravě.

    LFA
    O Ostravě mluví negativně jen ti, kdo ji nepoznali, říká Pokorný. Hrát v záloze ho baví

    Baník posbíral v prvních třech kolech výhru, remízu i prohru. Jak hodnotíte vstup do soutěže?

    Vstup do soutěže se nám moc nepovedl, ať už porážkou proti Olomouci nebo první poločas na Bohemce. Nepodali jsme takový výkon, jako jsme si představovali a výsledkově to taky nedopadlo. Doufám, že se odrazíme od poločasů, které se nám povedly. Ať už to byl ten druhý na Bohemians nebo první doma se Zlínem. Pak jsme to už měli pod kontrolou a doufám, že od toho se už odrazíme a budeme tam, kde jsme chtěli.

    V prvních kolech se nečekaných výsledků objevilo více. Co na to říkáte?

    Česká liga je vyrovnanější. Kluby, které minulý rok končily před námi teď hrají Evropu a šetří hráče, pak jsou výsledky vyrovnané. Někdo řekne, že je to překvapivé, ale týmy jsou teď opravdu srovnané. Ztratit může každý s každým.

    Ve druhém poločase s Bohemians a se Zlínem jste předvedli dobrý výkon. Co se změnilo od zápasu s Olomoucí a první půlí s "klokany"?

    Přestali jsme hrát tak naivně. Olomouc nás trestala prakticky ze všeho. Měli čtyři šance a dali tři góly, na Bohemians nás podržel brankář Laštůvka. Nějakým způsobem si to více sedlo a jsou z toho alespoň čtyři body.

    Mohl vás druhý poločas s Bohemians nakopnout?

    Nevím, co nás nakoplo, ale bylo to možná tím, že jsme neměli na Bohemians co ztratit. Z první šance jsme snížili na 2:3 a Bohemka znervózněla, chtěla bránit výsledek. My jsme do nich bušili a padlo nám to tam i na 3:3, ale nic konkrétního v tom asi nebude.

    Odehrál jste zatím všechno v úvodu ligy. Těší vás, že na vás trenér Vrba tak spoléhá?

    Určitě mě to těší, protože jsem před sezonou cítil, že to bude na vážkách, jestli tady zůstanu nebo ne. Pořád běží přestupové období, ale jsem rád za každou minutu a určitě mě to potěšilo. Když jsem neměl místo na stoperu, dostal jsem šanci na jiné pozici a jsem rád, že jsem si důvěru trenéra vysloužil.

    Teď hrajete defenzivního záložníka. Tento post jste dosud pravidelně nehrál, ne?

    Pravidelně jsem to nehrál prakticky vůbec, jen když jsme měli třeba 20 minut do konce zápasu a dotahovali jsme, tak mě tam trenér Galásek vyzkoušel. Teď jsem tam byl tři poločasy za sebou, tak to je zatím nejdéle.

    Je to pro vás lepší než hrát na stoperu?

    Přece jen je to menší zodpovědnost, protože nejsem úplně poslední. Baví mě to víc, snažím se vykrývat prostory a hrát si s balonem. Každopádně se vždycky snažím dávat klubu na hřišti maximum.

    Jaká přišla změna s Pavlem Vrbou?

    Přišel nový impuls pro hráče, kteří pod minulým trenérem moc nehráli. Přišla velká osobnost českého fotbalu a nálada je taky jiná, doufám, že lepší. Snad k tomu přijdou výsledky, o které se všechno opírá.

    Jaký byl týden po zápase s Olomoucí?

    Všichni asi čekali, že se ten zápas zvládne. Když už ne výsledkově, tak alespoň herně. Ani jedno se nepovedlo. Nepotřebovali jsme varovný prst, věděli jsme, že to nebylo ono a musíme to změnit. Nebyla negativní atmosféra, nepanikařili jsme.

    V Ostravě působíte už přes šest let, i když jste dvakrát hostoval. To byl asi čas se přestěhovat, ne?

    Hned po roce a půl jsme se s přítelkyní přestěhovali do Ostravy nastálo. Máme tu trvalý pobyt a jsou z nás Ostraváci se vším všudy. Spousta lidí, kteří Ostravu pořádně nepoznali, o ní mluví negativně, ale my jsme tu spokojení. Pocházíme ze Znojma, což je krásné město, ale tady se nám líbí. Koupili jsme si tu byt.

    Využíváte v něm nějaké chytré technologie?

    Zatím vůbec nic, máme to všechno postaru (smích).

    Uvažujete nad nimi do budoucna, třeba kdybyste si pořizovali dům?

    To jo, nad tím asi popřemýšlíme. Kdybychom stavěli dům, tak ano. V bytě, kde bylo všechno hotovo, tak nás to nijak nenutí. Že bych měl ale nějakou vyhlédnutou konkrétní technologii, to říct nemůžu.

    Partnerem rubriky je společnost ELKO EP