<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Ondřej Karafiát relaxuje se psy či na zahradě, s úklidem mu pomáhá robotický vysavač

    Defenzivní univerzál Ondřej Karafiát zakotví po sérii hostování v Mladé Boleslavi, se kterou začíná novou sezonu FORTUNA:LIGY. Vyzkoušel si další náročnou přípravu pod trenérem Pavlem Hoftychem. Na jaře ho přitom trápila tříselná kýla, ovšem po operaci v Německu se až zázračně rychle zotavil. O tom všem vypráví v rozhovoru.

    LFA
    Ondřej Karafiát relaxuje se psy či na zahradě, s úklidem mu pomáhá robotický vysavač

    Během kariéry jste putoval po hostováních, ale od ledna budete hráčem Boleslavi. Vítáte, že už někde zakotvíte na stálo?

    Vítám to, protože je to v dojezdové vzdálenosti z Prahy. Můžu být s rodinou doma a zatím se nestěhovat. Na hostováních jsme ale poznali s manželkou spoustu nového. Líbilo se nám v Liberci, to je krásné město. Půl roku to byly i Budějovice, které jsou taky krásné. Jsem rád, že se to teď na chvíli ustálilo. Bydlíme v domečku u Prahy a dojíždím.

    Součástí vašeho bydlení je i zahrada. Je to pro vás místo pro relax?

    Je to pro mě způsob psychického relaxu. Když sekám zahradu a zalévám květiny, tak si psychicky odpočinu.

    Používáte na zahradě nějakou chytrou technologii?

    Ne, já si to sekám sám. Baví mě to a potřebuju si tam udělat pořádnou ofsajdovou lajnu, takže se o to starám převážně sám. (smích)

    V domácnosti něco takového máte?

    Část spotřebičů máme napojených na telefon. Je to například robotický vysavač, protože máme dva pejsky z útulku. Ten u nás jezdí denně. Pak je to klimatizace, tu taky občas zapnu přes telefon, když jsou pejsci sami doma, aby jim nebylo vedro. Nově mám solární panely, které mám také napojené na telefon a vidím, kolik energie to vytváří. Tyto věci přes chytrou domácnost používám.

    Mluvil jste o tom, že máte psy z útulku. Jak se to přihodilo?

    Já jsem psy nikdy ani neměl, byli jsme převážně v bytě. Psy jsme neměli ani já, ani manželka. Jak jsme byli v Liberci, tak se nám zalíbilo, že bychom mohli chodit aspoň venčit psy z útulku. Říkal jsem, že v žádném případě nepřipadá v úvahu, abychom měli psa doma. Jenže jeden den, kdy šla manželka venčit sama, tak tam přivezli asi osm nových štěňat a od té doby máme Jacka, našeho prvního pejska. To byla okamžitá láska, jedno oko modré, druhé hnědé.

    Máte víc psů?

    Máme ještě jednoho pejska Kyru. Jednou jsme chtěli udělat nějaký dobrý skutek, tak jsme nakoupili granule a nějaké věci a zavezli jsme to do útulku Krásný les u Frýdlantu. Samozřejmě tam bylo pět fenek, sester, které byly někomu zabavené za týrání, tak jsme si jednu, Kyru, vzali. Bylo to moje rozhodnutí, podlehl jsem psímu tlaku. (smích)

    Před sezonou jste absolvovali osm přípravných utkání, vyhovovalo vám to?

    Absolvovali jsme fakt hodně zápasů, měli jsme i nějaké modelové v rámci týmu. Tato příprava byla hodně náročná. Trenéra Hoftycha znám už třetí přípravu a musím říct, že tato byla nejnáročnější. Trenér Hoftych se posouvá a zlepšuje, bylo to hodně o posilování, dynamice, výbušnosti. Zamakali jsme pořádně.

    V Boleslavi nastupujete spíš na kraji obrany. Je to pro vás oblíbenější pozice než střed obrany nebo záloha?

    Možná ta šestka je pro mě trošku oblíbenější, ale jak se říká, nemáš fleka, hraješ beka. (smích) Trenér Hoftych mi našel místo na levém beku a nějak se mu to zalíbilo. Jsem na sebe fyzicky náročnější, protože je to náročnější pozice, ale už jsem si na to nějak zvyknul a jsem rád, že hraju. Je to něco nového a doufám, že to bude dobré.

    Sešel se tým s mixem mladších i zkušenějších hráčů. Jaké jsou ambice?

    Chtěli bychom hrát vysoko, je to naše přání, ale nemáme vytyčené cíle. Chceme jít od zápasu k zápasu. Přáli bychom si, aby ta sezona byla povedená, protože kvalitu na to máme.

    Na jaře jste se potýkal s tříselnou kýlou. To už je za vámi?

    Dlouhou dobu se nevědělo, co tam je. Doktoři to nemohli najít, protože vyjela až po nějaké zátěži. Já jsem čtyři měsíce nemohl pořádně trénovat, na hřišti to bylo myslím vidět. Od té doby, co se přišlo na to, že je to kýla, jsem podstoupil operaci v Německu a devatenáct dní na to jsem hrál zápas. Teď je to skvělé a doufám, že to bude všechno v pohodě.

    Tak to jste byl rychle zpět…

    Podstoupil jsem operaci v Německu, což bylo trochu finančně náročné, ale musím říct, že se to vyplatilo. Dělají tam jediný takový způsob operace. Měl jsem vlastně dvě kýly, sportovní a tříselnou. U sportovní vám vyndají nervy. Pod jizvou to mám teď trochu znecitlivělé. Tříselnou mi zatlačili dovnitř a svaly a šlachy mi sešili k sobě. Za tři dny po operaci jsem jezdil na kole, byl to fofr.

    Partnerem rubriky je společnost ELKO EP