<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    FORTUNA:LIGA a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA zahajují jubilejní třicátou sezónu

    V pořadí třicátý ročník své novodobé historie mají před sebou české profesionální soutěže po rozdělení federace. Ligová fotbalová asociace připravuje řadu novinek pro týmy, fanoušky i celou fotbalovou veřejnost. Po představení prvního jednotného míče pro nejvyšší soutěž byl před startem sezóny spuštěn ligový fanshop a na předsezónní tiskové konferenci byl představen nový partner FORTUNA:LIGY – mezinárodní společnost JVC.

    LFA
    FORTUNA:LIGA a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA zahajují jubilejní třicátou sezónu

    Stejně jako ta předchozí bude i třicátá sezóna v historii samostatného českého fotbalu okořeněna o nadstavbovou část. FINÁLE FORTUNA:LIGY určí nejen mistra, ale další účastníky evropských pohárů. Český fotbal bude i za rok vysílat do soutěží UEFA čtyři účastníky. „Cesta našich pohárových zástupců bude jistě složitá, ale letní průběh předkol evropských pohárů bude velmi důležitý nejen pro samotné účastníky, ale pro celý český profesionální klubový fotbal. Účast ve skupinové fázi je důležitá z pohledu financí, prestiže celé ligy i hodnoty jednotlivých hráčů na přestupovém trhu. Moc bych si přál, aby se české kluby probojovaly v co největším počtu do základních skupin a mohly našim fanouškům nabídnout atraktivní boje na evropské scéně. Bylo by to samozřejmě neméně důležité i pro český koeficient, zejména když víme, že dosažení důležité patnácté příčky v pořadí UEFA je v silách našich týmů,“ přeje si na startu letošní pohárové i ligové sezóny Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

    Důležitá umístění sezóny 2022/23:

    • Vítěz F:L - předkolo mistrovské fáze kvalifikace Ligy mistrů 2023/24
    • Vítěz MOL Cupu - předkolo Konferenční ligy 2023/24
    • Druhý a třetí (popř. čtvrtý) tým F:L - předkolo Konferenční ligy 2023/24
    • 14. a 15. tým F:L - účast v baráži proti třetímu resp. druhému týmu F:NL
    • 16. tým F:L - přímý sestup do F:NL
    • Vítěz F:NL - přímý postup do F:L

    Nadcházející sezóna bude kromě výročí specifická i nezvykle dlouhou zimní přestávkou, kterou vyplní Mistrovství světa v Kataru. „Přestože se náš národní tým na šampionát neprobojoval, musíme dodržet mezinárodní kalendář FIFA, který nařizuje přerušit soutěže po dobu vrcholných turnajů po celém vyspělém fotbalovém světě. Takže stejně bude poznamenaná sezóna všech vyspělých evropských soutěží,“ podotkl Dušan Svoboda.

    Termínová listina 2022/23:

    • 29. července 2022 - start F:NL
    • 30. července 2022 - start F:L
    • 12. až 13. listopadu 2022 - zápasy 16. kola F:L i F:NL, posledního kola na podzim
    • 28. až 29. ledna 2023 - zápasy 17. kola F:L, prvního na jaře
    • 5. až 6. března 2022 - zápasy 17. kola F:NL, prvního na jaře
    • 30. dubna 2023 - zápasy 30. kola, posledního kola základní části F:L
    • 6. až 28. května 2023 - zápasy nadstavbové části FINÁLE FORTUNA:LIGY
    • 27. až 28. května 2023 - zápasy posledního 30. kola F:NL
    • 1. června 2023 - úvodní utkání baráže o postup do F:L
    • 4. června 2023 - odvetná utkání baráže o postup do F:L

    Soutěžní ročník 2022/23 bude jubilejní třicátou sezónou od rozdělené československé federace. Oslavy výročí českého profesionálního fotbalu budou probíhat v průběhu celé třicáté sezóny. Historický milník v podobě jubilejní třicáté ligové sezóny bude Ligová fotbalová asociace společně s kluby zmiňovat v průběhu celého ročníku.

    „Záměrně nechceme oslavy směřovat do jednoho konkrétního okamžiku. Komunikace významného výročí se naopak potáhne celou sezónou a fanouškům budeme v jejím průběhu přinášet spoustu zajímavého obsahu a jednotlivých projektů. Velkým mezníkem je už zavedení jednotného míče. Dnes také spouštíme oficiální fanshop, kde mimo jiné právě oficiální míče PRVNÍ budou k dostání. Rozhodně to ale není všechno, na co se fanoušci ještě mohou těšit, slíbil Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel LFA.

    Všechna utkání FORTUNA:LIGY se budou od začátku sezóny 2022/23 hrát premiérově s jednotným ligovým míčem od značky SELECT, která kromě české dodává balony i dalším vyspělým soutěžím v Německu, Portugalsku nebo ligách ve Skandinávii. Míč ponese symbolicky název PRVNÍ a je vyrobený v unikátním designu zvoleném pouze pro českou nejvyšší soutěž. Ligová fotbalová asociace zajistila všem klubům míče v letní i zimní variantě.

    Míče PRVNÍ budou hrát hlavní roli také v nadačním projektu Ligové fotbalové asociace Zelený život. Děti z tohoto projektu budou mít příležitost slavnostně přinést unikátní artefakt na hřiště při prvním ligovém kole. „Po jednom míči z každého zápasu prvního kola FORTUNA:LIGY věnuje Ligová fotbalová asociace do dobročinné dražby, jejíž výtěžek putuje na konto našeho Nadačního fondu Zelený život. Naprosto unikátní míče, které se poprvé v jednotné variantě ocitnou na českých ligových trávnících budou nesmírně cennou relikvií pro sběratele i všem, kteří chtějí přispět na dobrou věc, prozradil Daniel Hajný. Nadační fond Ligové fotbalové asociace Zelený život již několik let podporuje jednorázovými finančními příspěvky děti ze sociálně slabších rodin, které začínají svou fotbalovou kariéru. O detailních informacích a možnostech získání finančního daru se dozvíte na www.zelenyzivot.org.

    Také do nadcházející sezóny půjde český profesionální fotbal po boku se spolehlivým významným generálním partnerem – sázkovou společností Fortuna. „Nadcházející ročník, jak všichni věříme, snad už konečně proběhne bez výraznějších covidových omezení a zejména fanoušci budou mít možnost si fotbal užívat naplno tak, jako v závěru uplynulé sezony. Vloni se soutěž rozhodovala až v posledních kolech a bude skvělé, pokud i letos zůstane FORTUNA:LIGA napínavá až do samotného konce. Děkujeme LFA, že máme možnost se podílet na oslavách 30letého výročí a těším se i na další projekty, které jsme připravili společně nebo ve spolupráci s jednotlivými kluby. Během letní přestávky jsme byli velmi aktivní, posílili jsme naše klíčová individuální partnerství. I díky tomu letos poprvé investice Fortuny do profesionálního ligového fotbalu překoná hranici 200 milionů korun, “ uvedl David Vaněk, generální ředitel sázkové kanceláře Fortuna.

    Ligová fotbalová asociace před startem soutěžního ročníku rozšiřuje pool svých partnerů o nové jméno, kterým se stala se stala uznávaná japonská značka spotřební elektroniky JVC. „Naše společnost je v České republice známá především jako tradiční dodavatel malých a velkých domácích spotřebičů, ale již před řadou let jsme získali možnost nabídnout českým zákazníkům i televizory a další výrobky světoznámé značky spotřební elektroniky JVC. Televizory jsou nedílně spjaty se sledováním sportovních přenosů a fotbalu jako nejrozšířenějšího sportu zvlášť. Proto je nám ctí navázat na celosvětovou tradici značky JVC jako partnera té nejlepší kopané a stát se od letošního ročníku i hrdým partnerem LFA. Věříme, že sledování toho nejlepšího českého fotbalu na obrazovkách našich televizorů potěší každého fanouška,“ řekl k novému partnerství Daniel Nový, obchodní ředitel společnosti ETA a.s.

    Už více než rok spolupráce s profesionálním fotbalem má za sebou také společnost Louda Auto+ a také v ligovém ročníku 2022/23 může český fotbal počítat se zajištěním mobility od společnosti Louda Auto+. „Jako oficiální partner vstupujeme již do třetí sezóny, ve které opět zapůjčíme českému fotbalu celkem 250 aut,“ uvedl Ing. Robert Imling, ředitel prodeje ojetých vozů Louda Auto+. Vozy značek Škoda, Hyundai a Ford bude využívat všech 16 ligových klubů, Louda Auto+ opět získá reklamu na stadionech i při televizních přenosech. „Spojení s vrcholovým fotbalem se nám osvědčilo, stále rosteme, stavíme největší autocentrum ojetých vozů v Evropě a chceme posunout prodej zánovních aut na dosud nevídanou úroveň,“ dodal Robert Imling. Společnost Louda Auto+ patří mezi velké prodejce ojetých vozů v České republice, zaměřuje se hlavně na "auta z první ruky", tedy kvalitní zánovní vozy tuzemského původu a jasné servisní historie. Provozuje autosalony v Praze, Poděbradech, Teplicích, Pardubicích, Svitavách a Jihlavě. Současně staví největší autocentrum ojetých vozů v Evropě, které vzniká ve Vrbové Lhotě u exitu 35 z dálnice D11.

    Osvědčené vysílací schéma nemění hlavní televizní vysílatel FORTUNA:LIGY. Stanice O2 TV Sport nabídne díky kvalitní multidimenzi v přímém přenosu všech osm utkání nejvyšší soutěže a k tomu se fanoušci mohou těšit na několik novinek ve vysílání. „Nadále pokračujeme v investicích do propagace a produkce FORTUNA:LIGY. Všechny stanice nově odbavujeme z moderního pracoviště, které nám umožní kvalitnější výrobu všech formátů. Ve studiu představíme nové prvky v rozšířené a virtuální realitě s 3D grafikou a budeme nadále využívat i unikátní kamerový systém O2 TV Cable CAM,“ prozradil Marek Kindernay z O2 TV Sport.

    „Nový ročník zahájíme na O2 TV Sport již v pátek od 20:00 hodin, kdy nabídneme speciální devadesátiminutové preview. V sobotu a v neděli uzavře odehrané duely pořad F:INITO, který přinese aktuální sestřihy a ohlasy. Tradičně v pondělí od 20.00 se o slovo přihlásí oblíbená zábavná show TIKI-TAKA,“ pozval fotbalové diváky výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.