<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    MALL.CZ Hráč a trenér měsíce: B+B. Vítězi za květen jsou plzeňští mistři Beauguel a Bílek

    Praha – Oba mají velký podíl na tom, že se vítězem FORTUNA:LIGY nestala počtvrté v řadě Slavia. Pohár pro českého mistra se po čtyřech letech vrátil na západ Čech. Jean-David Beauguel ho Plzni vystřílel. Během 33 utkání se vyznamenal devatenácti góly a stal se nejlepším kanonýrem uplynulého ročníku nejvyšší soutěže. V květnu se přitom trefil ve všech čtyřech zápasech. Trenér Michal Bílek pak podceňované mužstvo maximálně podřídil systému, který pokořil obě pražská „S“. Plzeňští tahouni nyní uspěli v květnové anketě MALL.CZ Hráč a trenér měsíce.

    fcviktoria.cz
    MALL.CZ Hráč a trenér měsíce: B+B. Vítězi za květen jsou plzeňští mistři Beauguel a Bílek

    MALL.CZ Hráč měsíce: Jean-David Beauguel (FC Viktoria Plzeň)

    Čtyři květnové zápasy – čtyři góly. Francouzský útočník si vyvrcholení formy z letošní sezony nemohl načasovat lépe. Nejprve v páté minutě nastavení druhé půle s přehledem proměnil penaltu a Plzni ve zdánlivě ztracené bitvě v Edenu zajistil bod. Proti druhému pražskému sokovi pro změnu udeřil hned v úvodu, hlavou se postaral o rozdílovou branku celého zápasu.

    Stejně si vedl i v klíčovém utkání proti Hradci Králové. Po dvaceti minutách zvládl navzdory těžké pozici zakončit pod břevno. Potvrdil tak, že Viktoria s nováčkem podruhé v sezoně zaváhat nehodlá. „Votroci“, kterým scházely opory Vlkanova s Mejdrem, v mladoboleslavském azylu vyrovnat nedokázali. Naopak Plzeň skórovala ještě jednou a mohla se pustit do titulových oslav.

    S úspěšnou sezonou se rozloučila doma vítězstvím nad Baníkem Ostrava. Role tvůrce rozhodujícího okamžiku se opět ujal vysoký Beauguel, z penaltového puntíku vsítil poslední z 63 plzeňských gólů. Ve Štruncových sadech chtěli nejlepšího útočníka a cizince sezony udržet. Třicetiletý rodák ze Štrasburku se ale rozhodl, že západočeské město opustí. Na střelecký trůn FORTUNA:LIGY tak v příští sezoně usedne někdo jiný.

    MALL.CZ Trenér měsíce: Michal Bílek (FC Viktoria Plzeň)

    O trenérském strůjci plzeňského úspěchu se toho (stejně jako o jeho útočném esu) napsalo už mnoho. Pro připomenutí: na startu sezony 2021/22 by Plzeň na titul tipoval málokdo. V předchozím ročníku se umístila pátá, brzy vypadla z evropských pohárů. Klub navíc stále hledá nového majitele, který by mu pomohl svými financemi. Michala Bílka ale nic z toho nerozhodilo.

    S asistenty – a ikonami Viktorie – Pavel Horváthem a Markem Bakošem vtiskl týmu jasný řád. Na hřišti se soustředit na zodpovědnou defenzívu, která soupeřovy snahy o vstřelení branky otupí. Plzeň nepřipomínala gólostroj jako za éry Pavla Vrby, jen šestkrát se v zápasech FORTUNA:LIGY prosadila více než dvakrát. Zároveň ale nebetonovala na bezbrankové remízy. Těžila ze všech svých předností. Zatímco v brance zářil Staněk, na opačném konci hřiště se mohla spolehnout na snajpra Beauguela a v případě potřeby i dalšího dlouhána Chorého.

    Během základní části Západočeši nebodovali pouze dvakrát – z toho jednou v Edenu se Slavií. Mistrně (co jiného byste také od mistra očekávali) zvládli především nadstavbovou skupinu o titul. Na rozdíl od hlavního konkurenta z Vršovic v ní ani jednou nepadli. Po prvním kole se díky prohře Slavie s Hradcem a vlastními triumfu nad Slováckem vyšvihli na první příčku. A už ji nepustili. Proti sešívaným stačil Bílkovu výběru bod, který si po strhujícím závěru také odvezl. Před domácím publikem ho potvrdil přesvědčivou výhrou nad Spartou a poté už stačilo udělat poslední krok. Drama až do posledního kola nadstavy Plzeň s Bílkem na lavičce nepřipustila. Výrazný plnovous si ale sedmapadesátiletý trenér pro jistotu nechal i na „závěrečnou“ proti Baníku.