<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    K proniknutí do skupiny o titul nám chyběla vítězná šňůra, lituje kapitán Budějovic Králik

    Martin Králik už po jedné sezoně v Českých Budějovicích převzal kapitánskou pásku. V letošním ročníku vynechal pouze jedno utkání a vstřelil svůj premiérový gól ve FORTUNA:LIZE.

    LFA
    K proniknutí do skupiny o titul nám chyběla vítězná šňůra, lituje kapitán Budějovic Králik

    Jak jako kapitán hodnotíte uplynulou sezonu?

    Dali jsme si za cíl skončit v prostřední skupině, což se nám podařilo, ale vzhledem k průběhu sezony nás může mrzet to, že jsme neskončili v první šestce. Nepodařilo se nám vyhrát některé zápasy venku a tím pádem jsme se připravili o umístění v nejvyšší skupině. Mužstvo jsme měli poskládané dobře, mohli jsme být úspěšnější.

    Šesté místo bylo pořád na dosah. V sezoně jste neměli ani nějaké delší období bez bodu. Šlo tedy hlavně o ta venkovní utkání?

    Neměli jsme tam výpadek, ale střídali se nám výhry a prohry. Chyběla nám vítězná šňůra, která by nás do šestky posunula. V některých zápasech jsme otáčeli výsledky, ale třeba na podzim v Olomouci jsme vedli 3:1 a nakonec zápas skončil 3:3. Tam jsme ztratili body.

    Na konci podzimu se vám taky povedl husarský kousek, kdy jste otočili zápas se Slováckem z 0:2 na 3:2, ještě navíc v oslabení. Byla to naopak vzpruha?

    To byl určitě náš nejpovedenější zápas. Povedlo se nám otočit v deseti lidech a takový zápas někdo nezažije ani možná ani za celou kariéru. V šatně byla obrovská euforie, byli jsme šťastní a vlastně jsme to ani nehodnotili. (úsměv)

    Po roce v Budějovicích jste dostal kapitánskou pásku, překvapilo vás to?

    Trochu ano, nečekal jsem, že se to bude měnit. Byl jsem ale rád a jsem vděčný. Dřív jsem byl kapitán v dorostu v Žilině. Poté v lize jsem několikrát jako kapitán zaskočil, třeba když někdo střídal. Byl jsem na to určený.

    Ve skupině o umístění jste skončili v prvním kole s Mladou Boleslaví. Kdy se dvojzápas lámal?

    Hned na začátku. V prvním poločase prvního zápasu jsme nehráli vůbec dobře a dostali jsme tři góly. Samozřejmě jsme si říkali, že bude dostatek času na otočení zápasu, ale bohužel ani v Boleslavi se nám nedařilo a navíc jsme dostali gól. Šanci jsme tam nějakou měli, ale neproměnili jsme ji.

    Titul nakonec bere Plzeň. Ta jako jediná z první trojky týmů v Budějovicích dokázala vyhrát.

    Podle toho je to spravedlivé. (smích) Někdo kritizuje jejich hru, ale oni to hráli tak, jak chtěli a šli si za tím cílevědomě. Plzeň má propracovanou defenzivu, těžko se jim dávají góly. My jsme jim letos ve dvou zápasech dokázali dát také jen jeden. Každý, kdo proti nim letos hrál, potvrdí, že mají výbornou defenzivu. Navíc mají výborné útočníky, věřili, že vždycky gól dají.

    Vy v Česku hrajete dva roky, předtím jste hrál za Žilinu. Je v něčem česká liga výrazně jiná než slovenská?

    Myslím si, že je to takové, jaké jsem očekával. Česká liga je náročnější, běhavější a víc soubojová. Myslím si, že na Slovensku zase hraje více mladých a nezkušených hráčů, kteří občas hrají méně takticky. Hraje se tam otevřenější fotbal.

    V Budějovicích jste ihned zapadl do základní sestavy. V obou sezonách jste odehrál drtivou většinu zápasů. Letos patříte mezi hráče s nejvyššími počty osobních soubojů. Sedí vám styl Budějovic?

    Jsem za to rád. Důležité je, že mi drží zdraví a mohl jsem odehrát tolik zápasů. Jsem samozřejmě rád, že i ve statistikách je to dobré.

    Letos jste taky vstřelil svůj první gól v české lize proti Karviné. Dal jste někdy vůbec někdy hezčí branku?

    Byl to asi můj první gól zpoza vápna, to se mi předtím myslím nepodařilo, většinu gólů v kariéře jsem dal zevnitř vápna. Tohle byla premiéra.

    Nyní pobýváte v Česku. Plánujete do svého domova zařadit nějaký prvek z chytré domácnosti?

    Zatím to nemám prozkoumané. Moc jsem nad tím zatím nepřemýšlel a nemám to rozplánované.

    Neoslovily vás například na dálku ovládané žaluzie?

    Až si budu zařizovat byt nebo dům, tak nad tím určitě budu přemýšlet, ale zatím to nemám moc nastudované. Technologie se posouvá stále dopředu a já jsem zatím naučený na běžné ovládání.

    Máte v domě nějaké své oblíbené místo?

    Pro mě je oblíbený gauč, když jsem zrovna sám doma. Relax u televize, to je pro mě takový odpočinek od fotbalu. Chvíle trochu vypnout.

    Partnerem rubriky je společnost ELKO EP