<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    MALL.CZ Hráč a Trenér měsíce: Dubnovými vítězi jsou boleslavský Douděra a plzeňský Bílek

    Praha – S deseti góly je nečekaně šestým nejlepším střelcem FORTUNA:LIGY. David Douděra zároveň stojí na čele produktivity obránců, lépe si z celé soutěže vedou jen jména typu Hložek nebo Jurečka. Mladému bekovi to v dubnu šlo náramně. Skoro pokaždé se dokázal prosadit a vysloužil si ocenění pro Hráče měsíce. Mistrovskou nadvládu Slavie může narušit plzeňská Viktoria. Ta těží z práce chladného pragmatika Michala Bílka, jenž přesně identifikoval hlavní zbraně týmu. Západočeši díky jejich využívání vedou skupinu o titul. Do konce FINÁLE FORTUNA:LIGY přitom chybí už jen tři kola. Bílek se nyní stal Trenérem měsíce.

    fkmb.cz
    MALL.CZ Hráč a Trenér měsíce: Dubnovými vítězi jsou boleslavský Douděra a plzeňský Bílek

    MALL.CZ Hráč měsíce: David Douděra (FK Mladá Boleslav)

    Otevřete si web FORTUNA:LIGY. Kliknete na statistickou sekci a podíváte se na desítku nejproduktivnějších hráčů letošního ročníku. Jména v žebříčku vás zprvu nepřekvapí. Hložek, Beauguel, Jurečka, Ewerton, Almási, Vlkanova, Schranz. Na osmém místě pořadí ale pravděpodobně zbystříte. David Douděra z Mladé Boleslavi. Po pěti útočnících a dvou záložnících obránce. Oficiálně obránce. Místo třiadvacetiletého bývalého fotbalisty Dukly Praha je na kraji středočeské formace. Zahraje pravého krajního beka i pravé křídlo.

    Výsledkem jeho proměnlivé pozice je deset tref a čtyři asistence. Ve 29 zápasech. Tolik kanadských bodů Douděra nenasbíral za předchozí čtyři sezony, ve kterých se objevil na scéně nejvyšší soutěže. Mezi lety 2017 a 2021 zaznamenal za 86 startů čtyři góly a šest gólových nahrávek. Dohromady deset bodů. Teď se překonal a vede produktivitu obránců celé F:L.

    Dařilo se mu zvláštně během dubna. Ze šesti utkání neskóroval v jediném – do sítě Plzně. To ale vykompenzoval při přestřelce na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích, kde se prosadil dvakrát. Brankáři Dynama na něj obecně nebudou vzpomínat rádi. Když proti nim v dubnu nastoupil, pokaždé poslal míč do jejich sítě (celkem třikrát). Dohromady jim ve čtvrtém kalendářním měsíci nastřílel čtyři góly. Naposledy, v odvetě semifinále nadstavbové skupiny o umístění, potrestal chybu Šípoše. Tomu po přihrávce spoluhráče Králika balon odskočil od nohy a před dotírajícím Ewertonem ho stačil jen odehrát k Douděrovi. Ten se v mžiku obtočil a vyslal přesnou přízemní střelu.

    V dubnu překonal také brankáře Hradce Králové a Zlína. Mimochodem, od 26. února do 17. dubna se gólově činil v každém duelu. Pětizápasovou sérii mu přerušil teprve aspirant na titul ze západu Čech. Až je trochu s podivem, že Douděra není vedle lídra bodování obránců FORTUNA:LIGY i lídrem produktivity Mladé Boleslavi. Brazilský kolega Ewerton totiž vymyslel o dvě gólové asistence více. Z hlediska branek jsou na tom oba stejně.

    MALL.CZ Trenér měsíce: Michal Bílek (FC Viktoria Plzeň)

    Situace tři kola do konce ve skupině o titul? O trofej pro českého mistra se perou dva kluby. Na jedné straně Slavia, nabitá zahraničními hráči i úspěchy na evropské scéně z posledních let, před sezonou horký favorit. Na druhé Plzeň. Klub, který byl před sezonou podceňovaný a na nejvyšší příčky se s ním příliš příliš nepočítalo.

    Před posledními třemi zápasy si Plzeň drží na Slavii dvoubodový náskok. Upevnila si ho v nedělním šlágru v Edenu, ve kterém po penaltovém dramatu ze závěrečných minut vybojovala remízu. Sešívaní sice po Kúdelově „desítce“ chvíli vedli a směřovali za návratem na první místo. Hostům ze západu Čech ale náramně vyšlo střídání. Slovák Trusa byl na trávníku maximálně dvě minuty, když po kontaktu s Oscarem padl v pokutovém území. Polský rozhodčí Frankowski nařídil druhou penaltu v krátkém časovém sledu a kanonýr Beauguel pod tíhou okamžiku nezaváhal.

    Za bod z Edenu vděčí viktoriáni pragmatismu svého trenéra. Michal Bílek věděl, že tím, kdo musí, je ve vršovické bitvě Slavia. Bez výhry nebude mít situaci ve svých rukou, nerozhodný výsledek hraje do karet jeho souboru. Krátce před koncem zkusil oplatit Pražanům úder stejným způsobem. Vynutit si faul ve vápně a skórovat z bílého puntíku. Povedlo se. Hbitý Trusa využil dvou slávistických zaváhání po autovém vhazování. Jeho pád po zákroku Dorleyho nepotřeboval Frankowski ani konzultovat s VAR.

    Plzeň sice nebaví tak pohledným kombinačním fotbalem jako slávisté. Viktoria z minulých let, která rozdávala gólové příděly, je pryč. Ta současná je vepředu silná především ve vzduchu. Když máte v kádru čahouny Beauguela a Chorého, není se čemu divit. Třicetiletý Francouz se s Jurečkou ze Slovácka přetahuje o korunu krále střelců. Zatím nasázel šestnáct branek, o jednu méně, než vousáč z Uherského Hradiště.

    Jinak v Plzni sázejí především na pevnou obranu, ze všech týmů v soutěži inkasuje nejméně. A na výborného brankáře. Jindřich Staněk ukazuje, že se momentálně potkává s nejlepší formou ze všech gólmanů FORTUNA:LIGY. Potvrdil to i proti červenobílým. Při úniku Tecla skvěle vyběhl, útočníkovi domácích zmenšil střelecký úhel a nakonec ještě vyrazil jeho zakončení. Co na tom, že se Tecl v gólovce nezachoval nejlépe. Staněk vystihl jeho záměr. Čistě, což definitivně prokázalo video.

    Nebezpečí ze vzduchu, těžko zdolatelná defenzíva, v bráně eso, to všechno jsou tahy chladného pragmatika Bílka. Ví, na co současná Plzeň má, co si může dovolit. Mužstvo využívá na maximum. Z pro diváka nepopulárního bránění udělal přednost, k tomu Viktoria stále disponuje efektivními útočnými prvky. Přijde za to maximum i ve FORTUNA:LIZE?