<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Slavia zvítězila nad Zlínem a do skupiny o titul jde z prvního místa

    Praha – Fotbalisté Slavie vyhráli ve 30. kole FORTUNA:LIGY doma nad Zlínem 3:0 a v boji o čtvrtý titul za sebou ovládli základní část soutěže o bod před druhou Plzní. O branky Pražanů se postarali Stanislav Tecl, Lukáš Provod a Peter Olayinka, gólman Ondřej Kolář si sedmé čisté konto v sezoně nejvyšší soutěže nepřipsal, protože na závěrečné minuty dostal šanci na hřišti Přemysl Kovář. Slavia naplno bodovala potřetí za sebou od remízy v Plzni a díky prvnímu místu v tabulce bude hrát v nadstavbě s hlavními konkurenty doma. Jedenáctý Zlín podruhé za sebou prohrál a na vítězství čeká čtyři kola.

    slavia.cz
    Slavia zvítězila nad Zlínem a do skupiny o titul jde z prvního místa
    30. kolo, Základní částSLA3:02:0FCZ

    Slavia vedle zraněných Masopusta, Bořila a Krmenčíka postrádala nemocné Ševčíka a gólmana Mandouse. Ve stoperské dvojici společně nastoupili po dlouhých 448 dnech uzdravení Hovorka s Kúdelou. Na marodku Fastavu přibyl k Vukadinovičovi, Tkáčovi, Hlouškovi a Hlinkovi také Vraštil.

    Hned v úvodu se dostal do šance Zlín. Hovorka přihrál nechtěně místo brankáři Kolářovi Fantišovi, který za vápnem místo zakončení zbrzdil akci přihrávkou na Hrubého a Slavia odolala.

    Domácí favorit si postupně vytvářel převahu a první šanci měl ve 13. minutě kapitán Tecl, který zaběhl za obranu na přihrávku Schranze, Rakovan však úspěšně zasáhl. Hosté byli také nebezpeční, v šestnáctce se uvolnil Čanturišvili, ale koncovka byla nepřesná.

    Ve 28. minutě sice překonal Rakovana Tecl, ale kvůli ofsajdovému postavení se radoval předčasně. Vzápětí hlavičkoval vedle Holeš, ale ve 32. minutě už Slavia získala vedení. Bahův centr před malé vápno poslal z voleje pravačkou k levé tyči Tecl a navázal na gól z minulého kola v Jablonci.

    Za čtyři minuty už to bylo 2:0. Provod si za vápnem připravil střeleckou pozici a levačkou prostřelil Rakovana, kterému v pokleku prošel balon mezi nohama. Odpovědět se pokusil Hrubý, Kolář jeho střelu vyrazil. Zvýšit mohli i domácí, Lingr ale po Teclově přihrávce nepřekonal zlínského gólmana.

    Po pauze se rýsovala hostům nadějná akce, ale Dramé v situaci proti jedinému bránícímu hráči Slavie nepřihrál střídajícímu Reiterovi a šance na snížení se nekonala. Rakovan si poradil se střelou Provoda z podobné vzdálenosti jako při inkasované brance, kterou slávistický záložník vyslal tentokrát pravou nohou. Stihl balon zachytit i před dotírajícím Teclem.

    Za chvíli vyrazil i Procházkou tečovaný pokus Lingra, jenž o pár minut později další střelou zamířil nad břevno. Rakovan vytěsnil i Bahovu ránu a po Schranzově centru hlavičkoval vedle domácí Jurásek.

    V 64. minutě už Slavia dotáhla akci do gólového zakončení. Tecl vysunul Schranze a jeho zakončení ještě dorazil do prázdné brány Olayinka. Z ojedinělé akce Zlína poslal míč za Koláře Reiter z ofsajdu. Závěr už gólové šance nenabídl.

    Ohlasy:

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Do zápasu jsme hrůzostrašně vstoupili. Zlín měl lepší pohyb, byl všude včas a byl nepříjemný. My jsme nehráli vůbec dobře, byli jsme statičtí a špatně jsme se rozhodovali. Úvod patřil Zlín, přežili jsme dvě nepříjemné situace, jednu po naší ztrátě. Těžce jsme se prokousávali do šancí. Postupem času se náš výkon zlepšoval a od gólu Standy Tecla už to nabralo obrátky. Postupně jsme si vytvářeli šance. Druhý gól po rychle rozehrané standardce a střele Proviho (Lukáše Provoda) nás hodně uklidnil. Výkon ve druhém poločase už byl z naší strany velmi dobrý. Hru jsme kontrolovali, měli jsme spoustu nebezpečných střel ze střední vzdálenost i některé neproměněné šance. Soupeř se dostal po naší trošku laxnosti ve dvou situacích do dobrých pozic, ale neproměnil to. Pro nás bylo důležité to dnes zvládnout, potvrdit první místo a mít všechny výhody, které dává. To, že budeme hrát tři zápasy doma a dva venku. Nejdůležitější je, že když jste první, tak to znamená, že máte nějaký náskok, což je dnes bod. V těch posledních kolech je to hodně rozhodující faktor. Důležitost je obrovská už kvůli psychické stránce."

    Jan Jelínek (asistent trenéra Zlína): "Dnes jsme nepodali dost kvalitní výkon na to, abychom Slavii potrápili víc. Možná úvodních 20 minut, ale bohužel jsme tam situace, které se nám naskytly, řešili příliš složitě a ne kvalitně. Druhá branka byla zlomová. Začali jsme po ní být takoví bojácní a hůř jsme dostupovali. Slavia začala ještě více běhat ve středu hřiště a rotovat, to nám dělalo problémy. Snažili jsme se s tím něco udělat střídáním i rozestavením, ale brejkové situace, které jsme tady chtěli využít, jsme nezvládli do kvality. To rozhodlo o tom, že jsme dnes nevstřelili ani branku a Slavia zaslouženě vyhrála."

    SK Slavia Praha – FC Fastav Zlín 3:0 (2:0)

    Branky: 32. Tecl, 36. Provod, 64. Olayinka.
    Rozhodčí: Zelinka – Paták, Podaný – Ondráš (video).
    ŽK: Čanturišvili (Zlín).
    Diváci: 9251.

    Slavia: O. Kolář (87. Kovář) – Bah, Kúdela, Hovorka, Jurásek – Holeš (73. Traoré), Provod – Schranz (78. Plavšič), Lingr (78. Fila), Olayinka – Tecl (73. Sor). Trenér: Trpišovský.

    Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Procházka, Matejov (78. J. Kolář) – Conde – Dramé (63. Jawo), Hrubý (84. Hellebrand), Janetzký, Čanturišvili (46. Fillo) – Fantiš (46. Reiter). Trenér: Kalivoda.