<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    MALL.CZ Hráč a Trenér měsíce: Vítězi za prosinec jsou Pulkrab ze Sparty a plzeňský Bílek

    V prosincových zápasech byly stoprocentní, ve třech zápasech třikrát vyhrály. Sparta, a především Plzeň tak stáhly náskok Slavie na prvním místě tabulky. Za tým z Letné se čtyřikrát trefil útočník Matěj Pulkrab, v malém pražském derby do sítě Bohemians 1905 dokonce nasázel hattrick. Viktoria sice nevítězí vysokými rozdíly jako v předešlých úspěšných letech, trenéru Michalu Bílkovi ale sázka na poctivou hru odzadu vychází. Obránci navíc obstarávají i góly, nejlepším plzeňským střelcem za dvanáctý kalendářní měsíc se stal Milan Havel.

    sparta.cz
    MALL.CZ Hráč a Trenér měsíce: Vítězi za prosinec jsou Pulkrab ze Sparty a plzeňský Bílek

    MALL.CZ HRÁČ MĚSÍCE: MATĚJ PULKRAB (AC SPARTA PRAHA)

    Pražská Sparta zvítězila ve všech třech prosincových zápasech a drží úzký kontakt s druhou Plzní i vedoucí Slavií. Letenským vydatně pomohly i góly Matěje Pulkraba. V posledním měsíci roku 2021 se trefil celkem čtyřikrát a v tabulce střelců figuruje se sedmi brankami na průběžném sedmém místě. Stejnou produktivitu přitom vykazují také slávističtí záložníci Schranz s Lingrem, oba ale zasáhli do většího počtu utkání. Zatímco Pulkrab se dostal na trávník ve čtrnácti případech, slovenský internacionál Schranz v šestnácti a český reprezentant Lingr v sedmnácti.

    Čtyřiadvacetiletý útočník přispěl k výhrám Sparty v 17. a 18. kole, kdy se Pražané střetli s poslední Karvinou a městským rivalem Bohemians 1905. Na stadionu tápajících Slezanů přesně po hodině hry potrestal velkou chybu brankáře Petra Bolka. Ten se nejprve přesunoval s balonem, jenž po nákupu Wiesnera ve vápně utekl Hložkovi. Poté však náhle přestal na chvíli reagovat a otočil se ke spoluhráčům, kterým chtěl začít vytýkat předchozí. Myslel si, že míč skončí v zámezí. Dobíhající Pulkrab ho ovšem dostihl a kolem levé tyče poslal do sítě. Rozštěp zkušeného gólmana už přišel pozdě. Pulkrab dostal předčasný dárek k Mikuláši a rudí se poměrně lacino ujali vedení.

    To ještě navýšil Haraslín a domácí se ve zbytku duelu zmohli pouze na snížení. Sparta si tak do metropole odvezla vítězství 2:1. Na své půdě pak o týden později spustila pětigólovou kanonádu, kterou do Vršovic vyprovodila „klokany“. Střelecký koncert zažil právě Matěj Pulkrab, jenž se blýskl hattrickem. Bezbrankové skóre změnil po úvodní čtvrthodině, kdy do prázdné branky zblízka sklepl nabídku od Hancka. Následně sehrál hlavní roli v produktivní sparťanské čtyřminutovce a dvakrát udeřil těsně před koncem první půle. Ve čtyřicáté minutě jej mezi hostujícími obránci našel Hložek a jeho přízemní střela zapadla k zadní tyči. Hattrick dovršil za dvě minuty, kdy si spolupráci s Hložkem zopakoval přímo v pokutovém území.

    MALL.CZ TRENÉR MĚSÍCE: MICHAL BÍLEK (FC VIKTORIA PLZEŇ)

    Plzeň měla spolu se Spartou v prosinci nejlepší formu. Ani v jednom ze tří utkání (na rozdíl od první Slavie) nezaváhala a na absolutní špici tabulky ztrácí po devatenácti odehraných kolech pouhý bod. Trenér Michal Bílek ukazuje, že Viktoria nemusí být týmem, který v každém zápase nasází protivníkovi tři, čtyři, případně více branek (což ovšem také dokáže, jak se o tom přesvědčili hráči Jablonce a Bohemky). Proti Slovácku a Liberci se Západočeši prosadili dvakrát, naposledy proti Karviné dokonce jen jednou. Na výhru to však pokaždé stačilo. Na Slovácku viktoriáni uspěli 2:1, doma s Libercem 2:0 a v Karviné 1:0.

    Celek z města vyhlášeného piva sice disponuje jedním z nejlepších střelců FORTUNA:LIGY, desetigólovým Jeanem-Davidem Beaguelem. O důležité trefy se ale nestará pouze on. Ve všech prosincových soubojích to potvrdili krajní obránci, kteří vstřelili tři branky – tedy více než polovinu ze všech plzeňských gólů. První přišel hned v úvodní minutě proti Slovácku. Viktorii v Uherském Hradišti vyšla secvičená akce bezprostředně po zahajovacím výkopu. Díky ní kopala roh, po němž skóroval levý bek Havel. Tělem přitom využil dobrou práci dalšího zadáka Pernici, který na něj míč hlavou prodloužil.

    O vítězný zásah do sítě Liberce se zasloužil pro změnu pravý kraj defenzívní čtveřice – Radim Řezník. Toho parádním lobem za obranou našel štítový záložník Kalvach a rodák z Ostravy přízemním pokusem překonal marně se natahujícího brankáře Knoblocha. Běžela sedmnáctá minuta zápasu. Při letošní derniéře na sebe pak znovu upozornil Milan Havel. V den desátého výročí úmrtí svého jmenovce – dramatika, disidenta a prvního polistopadového prezidenta Václava Havla – předvedl utaženou střelu placírkou, jež skončila v pravém vinklu karvinské brány. Při Beaguelově absenci kvůli žlutým kartám to byl pro Plzeň vítaný příspěvek, kterým houževnaté Slezany bojující o záchranu dokázala přetlačit. Kouč Bílek teď může mužstvo nachystat na jarní část F:L, ve které Viktorii čekají dostihy s pražskými „S“. Zatímco Slavii dýchají na západě Čech na záda, na Spartu mají náskok dva body.