<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Pokroku se bránit nebude. Klokan Dostál plánuje pořídit chytrou domácnost

    Chytrým technologiím fandí. Martin Dostál se těší, až si jednou doma vezme do ruky mobilní telefon a pár doteky displeje bude ovládat veškeré spotřebiče. Obránci Bohemians Praha 1905 se zamlouvá zejména dálkové ovládání topení. Od svého tchána poznal, jak si předem udělat teploučko pod střechou kilometry vzdálené chaty.

    LFA
    Pokroku se bránit nebude. Klokan Dostál plánuje pořídit chytrou domácnost

    V tabulce FORTUNA:LIGY vám momentálně patří jedenácté místo – nejvyšší příčka Skupiny o záchranu. Není to však málo?

    Jasně, chceme být výš, než se teď nacházíme. Každý den pro to děláme všechno. Doufám, že to bude brzy vidět i v tabulce. Během podzimu jsme měli spoustu dobře rozjetých zápasů, které jsme bohužel nedotáhli do vítězného konce. Včetně utkání proti týmům z české TOP 5 nebo TOP 6. Naštěstí se nám daří v duelech s týmy, kterou jsou v tabulce pod námi. Abychom však byli výš, potřebujeme vyhrávat
    i nad soupeři z horní poloviny soutěžního pořadí. Jedině tak se k nim můžeme bodově přibližovat, případně je dotáhnout.

    S jedním z favoritů F:L – Plzní – jste nedávno utrpěli dosud nejvyšší porážku v sezoně (0:6). Co ji zapříčinilo?

    Těch věcí bylo asi víc. Zaznělo to už v pozápasových rozhovorech v novinách a v televizi… Kdybyste se na zápas podívali z hlediska míče ve hře a odmysleli si góly, byl prakticky vyrovnaný. Plzeň ale ukázala svou kvalitu v obou šestnáctkách, zatímco my jsme nebyli téměř vůbec nebezpeční. Ze všech situací, které si díky své kvalitě a našemu nedůrazu vytvořili, nás dokázali potrestat. Z toho vzešlo takové skóre. Jedno za čas se to prostě stane, ale nesmí se to stát pravidlem. Byla to pro nás facka. Naštěstí jsme čtyři dny poté zvládli důležité utkání s Karvinou a trochu jsme se z toho otřepali. Tak vysoká porážka nás ovšem mrzí, je velice nepříjemná. Na týmu může navíc zanechat stopu. Musíme dělat všechno pro to, aby nebyla moc velká. Na druhou stranu, pořád je to jen jeden zápas. Spousta kamarádů mi po něm psala, že jedno, jestli jsme prohráli 0:1 nebo 0:6.

    Jak jste ale zmínil, krátce nato jste se dokázali zvednout, proti Karviné jste dokonce udrželi čisté konto (3:0). Dohrávku 13. kola jste absolvoval netradičně ve stoperské trojici. Běžně nastupujete na kraji obrany či zálohy, jak těžké bylo vypořádat se s tímto postem?

    Už v trénincích před zápasem s Karvinou mi trenéři naznačovali, že bych mohl hrát stopera. Ve stoperské trojici jsem se pohyboval na kraji, od krajního beka se to tolik nelišilo. Je tam spoustu podobných principů. Nicméně ano, bylo to pro mě netradiční, jsem zvyklý hrát až u lajny. S ohledem na průběh utkání a výsledek si však myslím, že jsem si se stoperem poradil celkem slušně.

    Navíc jsme udrželi čisté konto, což se nám v letošní sezoně povedlo teprve podruhé. Je to další z příčin, proč jsme nenasbírali víc bodů. V minulém ročníku se nám dařilo držet vzadu nulu, a když to nešlo vepředu, zápas skončil bezbrankovou remízou, případně jsme jednou brankou vyhráli. Teď sice dáme gól v každém zápase, ale čistá konta nám chybí. Kdyby jich bylo víc, byli bychom v tabulce výš.

    Ještě ke stoperovi, kdy naposledy jste ho předtím hrál?

    V tříobráncovém systému jsem na stoperu občas nastoupil v přípravě. Vybavím si, že jednou jsem byl stoper i ve čtyřčlenné obraně. Šlo o přípravný zápas v Norimberku, stopera jsem hrál s Michalem Šmídem. Utkání se nám ale úplně nepovedlo, konfrontace s bundesligovým týmem nás v tomhle vytrestala. Němci nám ukázali, že fotbal se dá hrát lépe, než jsme ho hráli my. Od té doby ovšem už uplynulo pár let, tentokrát jsem na stoperovi zahrál lépe (úsměv).

    Sedm duelů FORTUNA:LIGY v řadě jste na hřišti nechyběl ani minutu. V posledním kole proti Jablonci jste však nebyl ani lavičce, proč?

    Měl jsem zdravotní problém. Neslučoval se s tím, abych vůbec do zápasu šel a pomohl týmu. Proto jsem vypadl ze sestavy. Věřím, že z výkonnostního důvodu by to nenastalo.

    Jak jste na tom s ohledem na zbývající dva podzimní zápasy?

    Dělám maximum, abych v těchto zápasech mohl hrát. Pevně věřím, že se na hřišti objevím a moje přítomnost bude znát. I třeba v tom, že se nám utkání povede zvládnout a budeme z nich mít body.

    V neděli vás na Letné čeká malé pražské derby proti Spartě. V prvním vzájemném souboji jste s ní v Ďolíčku remizovali 1:1, co by na výběr trenéra Vrby mohlo platit?

    Trochu bych vás opravil. Pro všechny bohemáky a speciálně pro mě, který jsem vyrostl ve Slavii, je zápas se Spartou velké derby (úsměv). Na začátku roku, v rámci minulé sezony, se nám ji povedlo i porazit. V létě jsme s nimi remizovali, dával jsem gól. Oba zápasy měly společné, že jsme hráli aktivně a odvážně. Šli jsme si to se Spartou rozdat, ale zároveň jsme do puntíku plnili taktické pokyny. Pro zápasy s velkými českými kluby je to hlavní předpoklad, abyste uspěli. Každý ví, co má na hřišti dělat a dělá to. A ještě vám večer vyjde tak, že hráči hrají na hranici svých možností. Z toho všeho může vzejít, že Bohemka porazí Spartu nebo s ní remizuje. V podzimním utkání jsme navíc podle mě byli lepší, bod byl pro nás v tu chvíli ztrátou. Nechci se tím povyšovat ani snižovat úroveň Sparty. Po srpnovém zápase jsem se však trochu pral s pocitem, jestli pro nás remíza není málo.

    Jak moc doma sázíte na chytré technologie?

    Jsem velkým fanouškem chytrých technologií. Spíš se s nimi, ale postupně seznamuji, než že bych všechno extrémně využíval. Zatím se omezuji na to, že občas mám doma něco propojené přes wifi s mobilem. Když si chci něco vytisknout, nemusím si zapínat počítač a připojovat k němu tiskárnu. Sednu si k televizi a přes wifi si pošlu dokument nebo fotku do tiskárny. Dostal jsem ji k posledním narozeninám, potřebuji ji ke studiu trenérské licence i k další administrativě. Někteří kamarádi už mají i aplikaci na odemykání dveří od bytu a podobně. Moc se mi líbí, když máte chytrou domácnost a všechno si ovládáte z telefonu. Do budoucna to asi také plánujeme. Je to určité zjednodušení domácí práce – na rolety, na hudbu.

    Co dalšího vám kromě dálkově ovládané tiskárny pomáhá v obýváku?

    Máme smart TV, chytré telefony. Vezmu si tablet a pustím si v něm fotbal. Nemusím nic vyhledávat v televizi ani na set-top boxu, jenom si přezrcadlím televizní obrazovku. Tím, že všechno máme od jedné společnosti, je to ještě jednodušší. Přístroje spolu lehce komunikují. Docela se pak těším, až u nás jednoho dne dojde na to, že z telefonu budeme ovládat veškeré spotřebiče. Zatím máme menší byt, který ještě pořád můžeme napěchovat chytrými technologiemi. Uvidíme, jestli se do toho pustíme, nebo si to necháme až do většího bydlení.

    Pomáhá vám s výběrem chytrých technologií i manželka?

    Žena mi teď zrovna říká, že má raději tužku a papír (úsměv). Chytré technologie jdou spíše přese mě.

    Kolik volného času věnujete studiu chytrých technologií?

    Neříkám, že bych toto téma vyloženě studoval. Vyhledával si články na internetu, případně četl odbornou literaturu. Spíš, když na něco narazím, nebo mě někdo z kamarádů, blízkých upozorní na vychytávku doma, trochu se o to zajímám. Pídím se po tom, co taková vychytávka umí, jak se dá zakomponovat a zařídit do běžné domácnosti.

    Řešíte chytré technologie i v kabině?

    Sem tam někdo už chytrou technologii doma má. Třeba ovládání žaluzií v okně, odemykání bytu, ozvučení na domě. V tu chvíli se může rozjet nějaká debata, spousta z nás poslouchá. Nejsem jediný, koho chytré technologie zajímají. Je to budoucnost, která přinese zjednodušení každodenního života.

    Co ostatní členové vaší rodiny, jak jim chytré technologie pomáhají?

    Tchán je v tomhle hodně napřed. Přes mobil ovládá prakticky všechno. I na chalupě, která je sto padesát kilometrů od Prahy, si dokáže upravit hodnotu podlahového topení nebo stáhnout rolety. Právě on je člověkem, za kterým bych si šel pro radu, co se potom dá do budoucna využít pro bydlení běžné české mladé rodiny (úsměv).

    Přemýšleli jste právě i o chatě – že byste si ji zařídili podobně, jako váš tchán?

    Buď bychom si chytré technologie pořídili na vlastní chatu, nebo do budoucna do většího bydlení, než máme teď. Stoprocentně o nich uvažuji. Veškerý pokrok směřuje k tomu, že jednoho dne pro nás budou naprosto běžné. O současných technologiích se budeme bavit jako o starých časech. Doba k tomu spěje, určitě se tomu bránit nebudu.

    Která chytrá technologie vás dosud zaujala nejvíc – že byste ji do budoucna určitě chtěl?

    Hodně se mi líbí, že můžete na dálku ovládat topení nebo ohřev vody, když se do daného objektu chystáte přijet. Zatopíte si a přijdete už do připraveného. Nemusíte čekat, jako my teď. Přijdeme domů, pustíme si topení a hodinu čekáme, než se trochu ohřejeme.


    Partnerem rubriky je společnost ELKO EP