<
28.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Sparta gólem střídajícího Pulkraba v závěru zdolala liberecký Slovan

    Praha - Fotbalisté Sparty porazili doma v 16. kole FORTUNA:LIGY Liberec 2:1 a posunuli se na třetí místo tabulky s pětibodovou ztrátou na vedoucí Slavii. Domácí ve výročním zápase vedli od páté minuty zásluhou Adama Karabce, za hosty v úvodním dějství srovnal Christian Frýdek. Vítězný gól vstřelil v 81. minutě střídající Matěj Pulkrab. Slovan prohrál v nejvyšší soutěži po čtyřech výhrách a je desátý.

    sparta.cz
    Sparta gólem střídajícího Pulkraba v závěru zdolala liberecký Slovan
    16. kolo, Základní částACS2:11:1LIB

    Letenští, kteří před týdnem podlehli Slovácku 0:4, čímž vyrovnali svou nejvyšší porážku v samostatné FORTUNA:LIZE, nastoupili ve speciálních dresech, jimiž si připomněli 128. výročí od svého založení. Pražané oblékli bílé dresy s výrazným černým "S" na hrudi. Klub tím odkázal k původním trikotům z přelomu 19. a 20. století, jen po vzoru dresů NHL z minulé sezony prohodil barvy.

    Trenér domácích Vrba oproti čtvrteční prohře na hřišti obhájce skotského titulu Rangers 0:2, po níž jeho svěřenci přišli o možnost postoupit do vyřazovací fáze Evropské ligy, udělal v základní sestavě jedinou změnu. Od začátku nastoupil záložník Karabec a místo Minčeva se na hrot útoku posunul Hložek. Debut v nejvyšší české soutěži si odbyl brankář Holec, který si zachytal i proti celku z Glasgow.

    Spartě se povedl začátek a po necelých pěti minutách otevřela skóre. Sáček nacentroval před branku a osmnáctiletý Karabec hlavou vstřelil druhý gól v sezoně FORTUNA:LIGY.

    O chvíli později Holec zastavil Koscelníkovu ránu z hranice malého vápna. Ve 22. minutě sparťanský stoper Ladislav Krejčí mladší zamířil hlavou po Karlssonově centru nad.

    Ve 33. minutě Severočeši srovnali. Rabušic poslal do úniku Frýdka a sparťanský odchovanec obloučkem přehodil Holce Záložník Slovanu se za svou druhou trefu v probíhajícím ročníku nejvyšší soutěže zvednutou rukou svému bývalému zaměstnavateli omluvil.

    V úvodu druhého dějství Hložek nepropálil zblízka vyběhnutého Knoblocha. Koscelník zase pouze vypálil doprostřed na připraveného Holce.

    Po více než hodině hry se Haraslín položil do Wiesnerova centru "nůžkami" a orazítkoval břevno, míč se ještě málem odrazil do branky od Knoblocha. Vzápětí Karabec ve vápně přestřelil. Stejně dopadly i pokusy z hranice vápna od spartaňského kapitána Pavelky a na opačné straně střídajícího Tupty. Poté vypálil z dálky těsně vedle domácí obránce Hancko.

    V 80. minutě se Sparta dočkala. Krejčí mladší posunul centrovaný balon z rohu na zadní tyč, kde stál zakončující Pulkrab. Čtyřiadvacetiletý útočník zaznamenal třetí gól v sezoně F:L.

    Slovan o chvilku později málem srovnal, když Slovák Tupta postupoval sám na Holce, jenže svého krajana neprostřelil.

    Pražané pod Vrbou v 17 domácích duelech FORTUNA:LIGY neprohráli, z toho si připsali 16 vítězství. Sparta ve F:L Liberci pětkrát za sebou nepodlehla, první vzájemný duel na severu Čech ovládla 5:0.

    Ohlasy:

    Pavel Vrba (trenér Sparty): "Po nevydařených dvou zápasech v lize na Slovácku a v Evropské lize na hřišti Rangers, v nichž jsme prohráli a nevstřelili gól, bylo pro nás utkání s Libercem strašně důležité. I proto, jak se vyvíjí tabulka, mužstva nad námi vyhrávají. Chceme se držet na dostřel. Jsem rád, že se nám podařilo získat tři body. Dali jsme brzy gól, ale místo toho, abychom ho potvrdili další brankou a uklidnili se, tak dobýváme vál, který jsme měli před pokutovým územím. Bohužel jsme dopustili to, že z valu nám dvakrát vyjeli a jednou jsme z toho inkasovali. Zápas se vyvíjel v náš neprospěch. Když někdo vyrovná na 1:1 z převahy, kterou jsme měli, tak je to pro nás nepříjemné. Ale trpělivostí jsme zápas nakonec dohráli. Pomohla nám standardní situace. Holec nás pak podržel v situaci za stavu 2:1, kdy šel na něj Tupta sám. Není důvod něco měnit, protože si myslíme, že ve dvou zápasech nás nezklamal."

    Luboš Kozel (trenér Liberce): "Do utkání jsme nevstoupili dobře. Sparta korunovala dobrý vstup gólem, což jí pomohlo. V úvodu byla lepší. Zápas jsme moc nezachytili. Nicméně postupem času se nám podařilo hru trošku vyrovnat. Měli jsme šanci Koscelníkem, tu jsme ještě neproměnili, ale druhou Frýďasem (Frýdkem) ano. To pomohlo nám. Od toho gólu byla hra vyrovnaná. Sparta nebyla ve své kůži a nebyla tak silná jako v úvodu. Konec první půle jsme přenesli i do začátku druhé. Trochu mě mrzí, že v těchto pasážích jsme nebyli odvážnější, kvalitnější, abychom toho dokázali využít ještě víc. Spartě pomohlo střídání, po Pulkrabově příchodu se změnil obraz hry. Zatlačili nás a měli jsme problémy udržet míč a vůbec něco vytvořit. Některým hráčům i docházely síly, hlavně do ofenzivy. Bohužel jsme tlak neustáli a dostali jsme gól z rohu, což se nám teď stálo poněkolikáté. Je to náš problém. Přestože Sparta byla většinu zápasu na míči a byla na něm kvalitnější, tak šel v závěru Tupta sám na bránu, byla to loženka na 2:2. To mě mrzí. Trošku se štěstím jsme tady bod uhrát mohli, ale k tomu bylo potřeba být v některých pasážích kvalitnější."

    AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec 2:1 (1:1)

    Branky: 5. Karabec, 81. Pulkrab - 33. Frýdek.
    Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Vodrážka - Berka (video).
    ŽK: Karlsson, Haraslín, Ladislav Krejčí I - Fukala, Purzitidis.
    Diváci: 977 (omezený počet).

    Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Hancko - Karlsson (61. Pulkrab), Pavelka, Sáček, Karabec (80. Dočkal), Haraslín (69. Ladislav Krejčí I) - Hložek. Trenér: Vrba.

    Liberec: Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Mikula, Fukala - Tiéhi (80. Michal), Faško (65. Purzitidis) - Koscelník (65. Tupta), Frýdek, Rondič (72. Mészáros) - Rabušic (72. Hilál). Trenér: Kozel.