<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Cítím větší zodpovědnost za tým, říká střelec důležitých gólů Lukáš Masopust

    Rychlá spojka pražské Slavie Lukáš Masopust právě s národním týmem absolvuje poslední reprezentační sraz letošního roku. Minulý musel opustit kvůli problému se svalem. V rozhovoru mluvil o své roli ve Slavii nebo o důležitých gólech, které za sešívané vstřelil.

    LFA
    Cítím větší zodpovědnost za tým, říká střelec důležitých gólů Lukáš Masopust

    Česká reprezentace už má jistotu baráže o mistrovství světa. Bavili jste se už o možných soupeřích, kteří se rýsují?

    Trochu jsme to s klukama probírali, asi to nebude nic jednoduchého. Je to ale jedno, protože teď už přijdou těžcí soupeři a víme, že budeme muset porazit všechny. Neřeším, koho dostaneme. Prostě uvidíme, koho nám los přisoudí.

    Když se ohlédnete za kvalifikací, které zápasy vidíte jako nejdůležitější?

    Pro mě byly nejdůležitější všechny, kde jsme bodovali. Škoda, že jsme ztratili s Walesem, tam to bylo horší. Zase jsme ale uhráli plusový bod s Belgií doma, mohli jsme mít s trochou štěstí i tři.

    V reprezentaci nastupujete v záloze, ve Slavii se vaše pozice mění. Někdy nastupujete na kraji obrany, někdy na křídle. Co vám více vyhovuje?

    Určitě kraj zálohy, který hraju už odmala a mám to tam radši. Přece jen v obraně, tam se musí víc bránit a je to větší zodpovědnost. Člověk musí mít směrem dozadu jiné návyky. Kdybych si mohl vybrat, volil bych vždycky zálohu.

    Co je pro vás na té defenzivnější pozici nejtěžší?

    V obraně si stále musíte hlídat ofsajdovou lajnu, ohlížet se, jestli vám někdo nezaběhl za záda. V české lize většinou hodně dominujeme, takže tam se to ještě dá. Dřív, když jsem obranu hrával víc, tak jsem byl často na balónu, což bylo fajn. V evropských pohárech to pro mě ale bylo hodně náročné.

    Občas se rozebírá, že se umíte dostávat do šancí, ale s jejich proměňováním je to horší. Na druhou stranu jste dal hodně důležitých gólů…

    Připomínají mi to i trenéři. Děláme si z toho srandu. Hodně lidí se mi směje, že jsem palič, což je vlastně pravda, ale na druhou stranu se mi povedlo dát pár důležitých gólů, hlavně ve Slavii. Třeba v zápase o Ligu mistrů s Kluží, pojišťovací gól ve finále poháru nebo si vybavuju první rok co jsem byl ve Slavii, tak jsem dával důležitý gól proti Plzni v boji o titul. Nejspíš to mám tak, že si důležité góly schovávám a zbytečně si je nevystřílím. (smích)

    Slavia je v lize po delší době zpět na špici tabulky. Tým nebyl moc zvyklý v posledních letech být na jiném než prvním místě. Jak jste to vnímali?

    Byli jsme docela v klidu, liga je dlouhá. Na začátku sezony jsme byli v nějaké personálním i herním útlumu. Sestava se točila převážně nedobrovolně, vždycky z toho někdo vypadnul a chyběli nám nositelé kvality, kteří by tomu týmu měli dávat myšlenku. Ti nám chyběli, takže kvůli tomu jsme byli v herním útlumu. Sezona je ale dlouhá, ještě bude nadstavba, takže pořadí se ještě bude míchat, ale doufám, že na špici zůstaneme až do konce.

    Ve Slavii kroutíte čtvrtou sezonu, patříte ke zkušenějším hráčům týmu. Vnímáte to tak i v kabině?

    Určitě, přece jen tým se od té doby, co jsem přišel, obměnil a těch hráčů už tam tolik není. Do některých zápasů jsem šel i jako kapitán, co už taky vypovídá o tom, že nejsem úplný začátečník.

    Vnímáte tu změnu i více osobně?

    Cítím větší zodpovědnost za tým. Když jsem přišel a hrál své první zápasy, říkal jsem si, že je to v pohodě, protože jsem kolem sebe měl Škoďáka, Suka, Hušbu, Miňo Stocha, všechny tyto zkušené hráče. Věděl jsem, že je to dobré. Když nebudu vědět, tak nahraju jim. Oni mi pomůžou, nachystají nějaký gól a podobně. Takto jsem to vnímal, když jsem přišel. Teď cítím, že bych to měl být já, kdo pomůže novým klukům.

    Ke změně dresu patří často i změna bydliště. Máte doma nějaký prvek z chytré domácnosti?

    Zrovna nedávno jsem na byt, který máme v Jihlavě, pořizoval chytré termostaty. Zalíbilo se mi, jak to funguje a podobně. Díval jsem se i na chytré žárovky, jen je to s dětmi takové složitější v tom, že se to ovládá přes telefon. Do budoucna jsem se díval na chytré lampy, to by se mi líbilo.

    Řešíte toto téma třeba i s někým v kabině?

    Probíráme to s Lukášem Provodem, ten je do toho nadšený. Co jsem se bavil i s kamarády mimo fotbal, tak jeden má po domě všude chytré žárovky, viděl jsem i chytré zámky. To se mi taky líbilo, ale nevím co bych dělal, kdyby vypadl internet. Abych se pak vůbec dostal domů. (smích)

    Přemýšlel jste třeba i nad chytrým reproduktorem do obýváku nebo něčím podobným?

    To zatím nemám. Například ovládání domácnosti hlasem mi přijde trochu ujeté, i když kluci okolo to mají a jsou z toho nadšení. Ještě, abych na reproduktor mluvil anglicky. (smích) V našem současném domě to na prvky chytré domácnosti není připravené, aby se to tam dalo nějak nachystat a zabudovat. Plánujeme ale stavět a něco takového by se mi v rámci chytré domácnosti líbilo.


    Partnerem rubriky je společnost ELKO EP