<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Vaníčka zaujali fanoušci Celtiku a těší se na zápas s Alkmaarem: Pro postup uděláme všechno, říká

    Záložník Antonín Vaníček prožívá ve své kariéře něco nového. Po dlouhých letech v Bohemians odešel hostovat do Jablonce, ve kterém poznal větší konkurenci v kabině i atmosféru evropských zápasů. K tomu právě staví dům, který hodlá vybavit chytrými technologiemi a samozřejmě bude také místo na gauč, kde si zahraje svůj oblíbený Playstation.

    LFA
    Vaníčka zaujali fanoušci Celtiku a těší se na zápas s Alkmaarem: Pro postup uděláme všechno, říká

    Co říkáte na vstup Jablonce do letošní sezony?

    Pro nás bylo prioritou hrát na podzim v evropských pohárech, což se podařilo. V lize ten vstup nebyl nic moc, ale teď to snad půjde jen nahoru. Naštěstí jsme teď vyhráli nad Karvinou, to byly důležité tři body.

    V létě jste přišel z Bohemians do Jablonce na hostování. Máte nějaký osobní cíl?

    Mým nejbližším cílem je dostat se do základní sestavy a získat si tam nějakou pevnou pozici. Na to chci navázat mým dlouhodobým cílem dostat se do top klubu. Proto jsem šel do Jablonce, kde je člověk více vidět díky evropským soutěžím, a také se Jablonec v posledních čtyřech letech držel mezi top pěti týmy v Česku.

    V Bohemians jste byl od mládežnických kategorií. Jaký pro vás vůbec byl první přesun jinam?

    Pro mě to bylo něco nového, poprvé jsem poznal jinou kabinu, protože jsem byl odjakživa zvyklý být v kabině na Bohemce. Poznal jsem nové kluky, nové prostředí, nového trenéra, který působí v lize velmi dlouho. Poznal jsem také jak to chodí v evropských soutěžích, které bych přirovnal trochu k reprezentaci, kterou jsem zažíval hodně. Je to něco nového, když hrajete proti týmu z ciziny. Celkově se toho hodně proměnilo, jsem například taky v jiném městě než Praze.

    Zní to tak, že změna se vám líbí.

    Kdyby se mi to nelíbilo, tak to nedělám. (smích) Zatím sice moc nehraju, ale makám na tom, abych se do základní sestavy dostal co nejdřív. Doufám, že moje rozhodnutí jít do Jablonce bylo správné.

    Jak vám vyhovuje pohárový rytmus, kdy se hraje v týdnu i o víkendu. Zvykl jste si?

    Je to další nová věc, ale je to skvělé. Málokoho baví tréninky, každý má radši zápasové vytížení. Hrát důležité zápasy je super, lepší mít víc zápasů a méně tréninků. Ani cestování mi nedělá problém, neunavuje mě. Naopak jsem rád, že poznám nové stadiony, zahraju si proti týmům z jiných zemí, které mají jinou náturu. Kvituju to.

    Vás v základní skupině čeká Kluž, Alkmaar a Randers. Na koho se těšíte nejvíc?

    Těším se na všechny, ale nejzvučnější je určitě Alkmaar. Podle mě to bude zajímavá konfrontace, tam se těším. Pokud tam budou fanoušci, tak to bude nejzajímavější soupeř. Asi to nebude takový kotel jako na Celtiku, ale pořád to bude hukot.

    Jak jste si vůbec užil zápas s Celtikem?

    Co se týče fanoušků, tak to bylo neskutečné. Krásné bylo vidět, že lidé jdou hlavně na fotbal a žijí fotbalem. Když se někomu z Celtiku něco nepodařilo, nikdo na něj nebučel. Naopak zatleskali a povzbudili ho, pak mi přijde, že si tam hráči víc dovolí, protože je lepší zkusit něco ukázat a zkazit, než neudělat nic. Když dal Celtik gól, který teda později neuznali, tak v tu chvíli kdy padl, tak jsem myslel, že spadne stadion.

    Je to v tomto směru hodně cenná zkušenost, že poznáte i jinou fanouškovskou kulturu?

    Určitě, hlavní rozdíl byl samozřejmě v tom, že na stadionu bylo šedesát tisíc lidí. To v Česku prostě není, i když je to škoda. Bylo to velmi zajímavé a i lidé okolo stadionu byli hodně příjemní, rozhodně dobrá zkušenost.

    Těžko odhadovat rozložení sil v základní skupině, ale věříte si na postup?

    Uděláme všechno pro to, aby to na postup bylo. Co si budeme podívat, není to nejlehčí skupina. Kluž je známá díky zápasu se Slavií, Randers zatím popravdě moc neznám, ale čekají nás videa, z toho něco půjde poznat.

    Jaké je pro vás trénovat pod Petrem Radou?

    Věděl jsem, že trenér Rada mi může do budoucna v mé kariéře pomoct, předat mi nějaké zkušenosti, kterých má spoustu. Snažím se plnit to, co mi říká. Naslouchám mu, tak snad to přinese nějaké ovoce.

    Petr Rada je známý hlavně jako velký bouřlivák, poznal jste jej už i z jiné stránky?

    Samozřejmě. Když se nedaří, tak za to umí vzít, ale to k fotbalu patří. Umí vysvětlit, co mělo být jinak, co mělo být líp. Zároveň, když se něco povede, tak taky pochválí. Myslím, že už jsem jej poznal ze všech stran.

    Došlo v rámci vašeho přestupu do Jablonce také na stěhování?

    Ne, dojíždím. Budu se ale snad v řádu měsíců stěhovat za Prahu, kousek za Letňany, kde bydlím teď. Bude to o něco blíž Jablonci, takže na dojíždění to bude lepší.

    Plánujete v novém domě nějakou vychytávku?

    Stoprocentně budeme mít venkovní žaluzie, které budeme ovládat mobilem. Je to pro mě usnadnění, technologický pokrok. Zatím jsem tuhle technologii neměl, tak uvidíme, jaké možnosti mi to otevře. Určitě je jednodušší si rolety vytáhnout z gauče pohodlně z telefonu, než k tomu vstávat. Rozhodně se tomu nebráním.

    Uvažujete ještě nad nějakým prvkem?

    Určitě budeme mít alarm, který bude propojený s mobilem a možná také robotický lux, nad kterým s přítelkyní přemýšlíme.

    A máte i oblíbenou část v obývacím pokoji?

    Gauč u televize k playstationu. (smích) To je moje odreagování. V kabině si s Jardou Zeleným nebo Patrikem Haitlem zahrajeme Call of Duty. Jinak kluci moc nehrají nebo nehrají to, co hraju já. Pak ještě hraju hodně s Danem Köstlem z Bohemky, kde jsme si společně navykli na herní styl a vydrželo nám to.


    Partnerem rubriky je společnost ELKO EP