<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Trenéři mi změnili pohled na fotbal a posunuli moji hru dopředu, říká nejlepší hráč ligy Provod

    Praha – Slávistický záložník Lukáš Provod odehrál v lize teprve svou druhou sezonu. V té aktuálně skončené výkonnostně vyrostl a byl zvolen nejlepším hráčem celého uplynulého ročníku. Nyní ale myslí hlavně na rekonvalescenci a brzký návrat na trávníky. V rozhovoru předpokládá, že by se do tréninku mohl vrátit v zimní přípravě, ale záleží na tom, jak rychle se bude koleno hojit.

    LFA
    Trenéři mi změnili pohled na fotbal a posunuli moji hru dopředu, říká nejlepší hráč ligy Provod

    Nejlepším hráčem skončeného ročníku 2020/21 byl Ligovou fotbalovou asociací vyhlášen Lukáš Provod. V užším výběru byl také talentovaný Adam Hložek nebo Provodův kolega ze zálohy Nicolae Stanciu. V širší nominaci bylo dalších sedm hráčů pražské Slavie. „Je pro mě velká čest tady sedět a přebírat tuto trofej. Nejlepšího hráče celého ročníku volí trenéři a kapitáni týmů, takže nejodbornější fotbalová veřejnost. O to více si této ceny vážím, ale myslím si, že by tady mohlo sedět dalších deset nebo více hráčů Slavie. Chci poděkovat rodičům a trenérům za to, jak mě vychovali a jaké podmínky mi v dětství nastavili. Velké poděkování patří také všem tady na Slavii. Trenéři změnili můj pohled na fotbal a posunuli moji hru strašně moc dopředu,“ poděkoval na úvod plzeňský rodák.

    Slavia odehrála za celou sezonu mnoho skvělých zápasů, které se zapsaly do historie klubu. Lukášovi Provodovi nejvíce utkvěly v paměti všechny zápasy v Evropské lize nebo tři derby se Spartou. „ Můj osobní nejlepší moment je gól na půdě Leicesteru, protože to byly neskutečné emoce. Do toho dvojzápasu jsme dali hrozně moc, chtěli jsme postoupit a tímhle gólem jsme se tomu přiblížili. Dále rád vzpomínám na derby se Spartou, zápas na Arsenalu nebo všechny duely Evropské ligy,“ vzpomíná slávistický záložník.

    Po povedené sezoně na klubové úrovni by si Lukáš Provod s největší pravděpodobností zahrál na červnovém Euru, kdyby nepřišlo vážné zranění kolene, které ho vyřadilo ze hry minimálně na půl roku. „První den po oznámení diagnózy byl úplně nejhorší. Teď už to beru tak, jak to je a soustředím se na to, abych se rychle vrátil. V úterý podstoupím operaci, poté budu mít šest týdnů ortézu a dalších osm týdnů berle. Potom bude léčba probíhat podle toho, co se bude v koleni muset spravovat. Moje osobní vize je, že bych se v zimní přípravě chtěl vrátit zpátky, ale bude záležet, jak dobře se to bude hojit,“ prozradil, jak bude probíhat léčba.

    Bývalý hráč Českých Budějovic má za sebou teprve druhou sezonu v lize a v té, která právě skončila, se hodně zlepšil a byl základním stavebním kamenem Slavie. Samotného ho trochu překvapilo, jak rychle vystřelil. „Překvapilo to všechny, mě asi taky, i když jsem se snažil makat na 100 % a vždycky jsem si věřil. Když jsem šel do Slavie, tak jsem si říkal, že je skvělé, že tady můžu být. Dával jsem si postupné milníky, napřed jsem byl rád, že nastupuji. Pak byla role větší a větší a teď tady sedím s cenou pro nejlepšího hráče ligy,“ uvedl Provod a dodal: „Bylo to hodně rychlé, ale věřím, že se kariéra po zranění nakopne a budu se rozvíjet dál.“


    foto: slavia.cz

    Volný čas, který se mu teď kvůli zranění naskytl, tak smysluplně využije. Nejvíce se bude věnovat studiu, protože ho v červnu čekají státnice. „Měl jsem zažádáno, jestli můžu dělat státnice až v září, jelikož jsem si věřil, že pojedu na Euro. Bohužel, zranění mi tohle neumožní a ve škole mi naštěstí dovolili dělat státnice v normálním termínu v červnu. Teď jsem se učil na zkoušky a v červnu mě čekají státnice. Doufám, že nejdéle v září budu bakalář. Studium je jedna z věcí, jak ten čas teď budu využívat,“ říká student Západočeské univerzity.

    Státnice ho čekají z obchodu, služeb, makroekonomie a mikroekonomie. Školu a fotbal ale nesrovnává. „Škola se s fotbalem nedá srovnat, jsou to dvě odlišné oblasti. Myslím, že se to doplňuje a jsem rád, že dělám oboje, protože ve škole se odreaguji a přemýšlím o něčem úplně jiném, než je fotbal. Pod tlakem jsem na obou frontách,“ odpověděl na jeden z dotazů, jestli jsou těžší státnice nebo zápasy Evropské ligy.

    I přes to, že ho potkalo zranění, tak bude Euro prožívat s týmem a držet mu na dálku palce. „Euro budu s klukama prožívat a držet jim palce. Strašně se na to těším, tým je skvěle poskládaný. Doufám, že uděláme velký úspěch, protože se to vykrystalizovalo a styl fotbalu, kterým jsme se prezentovali v posledních zápasech, byl hodně dobrý. Můžeme zase udělat krok k tomu, aby český fotbal vypadal lépe a měl lepší jméno,“ věří záložník, který by týmu hodně pomohl, ale bohužel ho bude sledovat jen na dálku.

    Na otázku, komu bude věřit na Euru, odpověděl naprosto jednoznačně. „Čechům, to je přeci jasné. Komu jinému bych mohl věřit.“


    foto: sparta.cz

    Kvůli zranění momentálně nepřemýšlí nad přestupem do jiného klubu, ale doufá, že se vrátí ve stejné formě a nějaká příležitost přijde. „O přestupu nyní neuvažuji, protože mě čeká šest měsíců bez fotbalu a dlouhá rekonvalescence. Když budu pokračovat v podobné formě i po zranění, tak se nějaká šance určitě naskytne. Myslím si, že se vrátím silnější a uvidíme, jak mi to půjde. Do zahraničí bych se v budoucnu rád podíval, ale teď se soustředím na to, aby byla noha zdravá a abych po návratu pomohl Slavii.“

    Po finále MOL Cupu si fanoušci vyžádali Lukáše Provoda na děkovačku. Jaké to pro něj bylo? „Bylo to krásné, ale zároveň hodně emotivní a složité, protože jsem musel zadržovat slzy. Slávističtí fanoušci jsou fantastičtí, vždycky nás všude hrozně podporují. Poté, co jsem se zranil, tak mi přišla spousta pozitivních zpráv. Tímhle bych jim za to chtěl moc poděkovat. Bylo to krásné gesto, které mi ukázalo, že se mnou stále počítají a stojí při mně, i když nemohu nastupovat,“ uzavřel rozhovor.

    Lukáš Provod v letošní sezóně odehrál 28 zápasů, v nichž vstřelil 3 góly a na dalších 8 nahrál. O víkendu Slavia oznámila, že se dohodla ma prodloužení smlouvy s čtyřiadvacetiletým záložníkem až do roku 2026.

    K tématu