<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    LFA žádá, aby se ve vztahu k fotbalu nepřijímala paušální opatření

    Ligová fotbalová asociace zaznamenala vyjádření Ministra vnitra, Ministra zdravotnictví a některých dalších představitelů České republiky, podle nichž by mohlo v nejbližších dnech dojít k zásadním omezením konání hromadných akcí, a to včetně fotbalových utkání.

    slavia.cz
    LFA žádá, aby se ve vztahu k fotbalu nepřijímala paušální opatření

    LFA vnímá zhoršující se epidemiologickou situaci v České republice a nezbytnost přijetí odpovídajících opatření k zabránění dalšího zhoršování situace. Zároveň však apelujeme na to, i po zkušenostech s omezeními přijatými na jaře letošního roku, aby bylo upuštěno od paušálního omezování hromadných akci, ale aby byly nastaveny naopak jasné a zřetelné podmínky, při jejichž splnění lze tyto akce pořádat. Jsme přesvědčeni, že infrastruktura ligových stadionů umožňuje takové nastavení účinných a efektivních preventivních opatření, které umožní fotbalovým fanouškům bezpečnou návštěvu fotbalového utkání.

    „Pokud někdo považuje účast fanoušků na venkovním stadionu, při omezené kapacitě na padesát procent a při rozdělení stadionu do několika sektorů s odděleným vstupem z hlediska možnosti šíření viru jako rizikovější například ve srovnání s konáním koncertu vážné hudby ve vnitřním prostoru, s nemožností větrání a se zastaralou vzduchotechnikou, tak to je pro mě obtížně pochopitelné,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

    LFA po dobu několika měsíců spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví a dalšími orgány veřejné moci a v kooperaci s nimi vydala a pravidelně aktualizuje Protokol opatření, která jsou jak fotbalové kluby a účastníci utkání, tak i jejich návštěvníci, povinni dodržovat. To vše ve snaze minimalizovat pro všechny zúčastněné jakákoliv rizika vyplývající z jejich přítomnosti na stadionech. V této souvislosti bychom rádi zmínili, že pravidelné testování všech hráčů a dalších účastníků fotbalových utkání v kombinaci s přísným dodržováním Protokolu opatření, vedlo k tomu, že podíl pozitivně testovaných osob na celkovém počtu testovaných je pod hranici 2 %, což činí z prostředí profesionálního fotbalu jedno z nejbezpečnější a nejvíce chráněných komunitních prostředí v cele ČR.

    Domníváme se, že prostředí venkovních fotbalových stadionů je při nastavených pravidlech a opatřeních, jako zejména omezení počtu diváků procentem z celkové kapacity stadionu, rozdělení stadionu na více sektorů s odděleným vstupem, kdy je zabráněno setkávání se osob z jednotlivých sektorů či pravidel pro využití sedadel stadionu s dodržováním odstupů mezi diváky, prostředím relativně bezpečným.

    „Osobně tvrdím, že pokud nechceme občanům zcela zakázat jakékoliv volnočasové aktivity a nechceme je izolovat v domácím prostředí, tak návštěva fotbalového utkání, samozřejmě za dodržování přísných hygienických a dalších organizačních opatření, je naopak jedna z nejbezpečnějších aktivit. A pokud je to jinak, tak bych rád viděl nějaké argumenty podložené čísly,“vysvětluje Dušan Svoboda.

    V každém případě se pak jedná o prostředí řádově bezpečnější nežli například nákupní centra, prostředky hromadné dopravy či akce konané ve vnitřních prostorách.

    „Účast fanoušků, byť v omezeném množství, je pro nás naprosto klíčová. Primárně ne kvůli finančním ztrátám, které realizujeme již od března, ale kvůli celkové udržitelnosti fotbalu na určité kvalitativní úrovni a udržení naší mezinárodní konkurenceschopnost,“ upozorňuje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

    LFA znovu zdůrazňuje, že v žádném případě nezlehčuje ani nepodceňuje závažnost situace a je samozřejmě připravena vést s orgány ochrany veřejného zdraví a dalšími orgány veřejné moci nadále konstruktivní diskusi o případných dalších úpravách a zpřísnění opatření, která povedou k dalšímu navýšení bezpečnosti účasti diváků na fotbalových stadionech, a to samozřejmě i včetně možnosti omezení maximálního počtu diváků na stadionech a zachovávání povinných odstupů mezi diváky. Považujeme však za neadekvátní a nepřiměřené divákům vstup na fotbalová utkání zcela odepřít.