<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Finále startuje! Slavia míří do Ostravy, Plzeň i Sparta hrají doma

    Praha – FORTUNA:LIGA vstoupí o víkendu podruhé v historii do nadstavbové fáze. Vedoucí Slavia Praha, hájící šestibodový náskok před druhou Plzní, se ve skupině o titul představí v Ostravě, kde minulý týden remizovala 2:2. Západočeši přivítají čtvrtý Jablonec a třetí Sparta bude v souboji finalistů domácího poháru hostit pátý Liberec. Ve skupině o Evropu Mladá Boleslav vyzve České Budějovice a Slovácko nastoupí proti Bohemians 1905. Na programu je i skupina o záchranu.

    Petr Kotala / fcb.cz
    Finále startuje! Slavia míří do Ostravy, Plzeň i Sparta hrají doma

    Obhájce titulu Slavia nezvítězila na hřišti Baníku pět soutěžních utkání za sebou. "Zápas bude podobný jako ten před týdnem. Oba týmy se velmi dobře znají, utkání se navíc odehraje ve stejném prostředí. Doufám, že se poučíme z chyb, které jsme udělali. Jsme pouhých pět kol před cílem, ke kterému míříme celou sezonu. Máme možnost opět hrát o titul a nemůžeme se dočkat," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

    Plzeň ve středečním semifinále domácího poháru proti Spartě ve dvanáctém soutěžním duelu pod trenérem Adrianem Guľou poprvé prohrála. "Máme tady finále a já věřím, že jsme připraveni. V nadstavbě čekáme těžké soupeře, protože se tam dostalo šest nejlepších týmů ročníku, které se utkají o trofej a pohárové umístění. Jablonec je těžký soupeř, který to už potvrdil v hodně zápasech v Plzni," uvedl asistent plzeňského kouče Marek Bakoš.

    Sparta vyhrála šest soutěžních zápasů po sobě. Se Slovanem se znovu potká 1. července na jeho hřišti ve finále poháru. "To, že se s Libercem utkáme ještě před finále poháru, bude pozitivní, pokud vyhrajeme," prohlásil kouč Letenských Václav Kotal.

    Severočeši zdolali v základní části ligové sezony Spartu 3:1 a 2:0 a čtyřmi góly k tomu pomohl záložník Tomáš Malinský. Mezi oběma týmy je tříbodový rozdíl. "Sparta teď chytila lauf, vyhrála několik utkání v řadě, hráči získali sebevědomí. Určitě těžký soupeř. Rozestupy jsou v této fázi stále ještě minimální a my jsme rádi, že můžeme být ve skupině, která má naději, aby snila o Evropě," konstatoval liberecký trenér Pavel Hoftych.

    Nováčka z Českých Budějovic čeká v semifinále skupiny o Evropu hraném na dva zápasy Mladá Boleslav, která v minulém ročníku tuto fázi nadstavby vyhrála. "Boleslav je velmi ostřílený a zkušený tým, který v minulé sezoně právě přes toto play off postoupil až do kvalifikace o Evropskou ligu. V tomto směru je zkušenost určitě na jejich straně. Přesto věřím, že se o ten úspěch popereme," uvedl trenér Dynama David Horejš.

    Středočeši se pokusí napravit dojem z jarní části, kdy vyhráli jediné z deseti kol. "Musíme si přiznat, že jaro nebylo dobré. Žádné výmluvy neobstojí ani ke kádru, ani u mě. Teď pro nás začíná nová soutěž. Věřím, že aspoň částečně můžeme napravit dojem z první části jara," řekl mladoboleslavský kouč Jozef Weber.

    Rozjetí Bohemians, kteří vyhráli šest z posledních sedmi kol, se představí na Slovácku, kde minulý týden zvítězili 2:1. Obě mužstva vloni hrála skupinu o záchranu. "Očekávám hodně vyrovnaný zápas. Hraje se na dva zápasy a přesně tak k tomu musíme přistoupit. První utkání musíme odehrát tak, abychom měli co nejlepší výchozí pozici do odvety," konstatoval asistent trenéra Bohemians Erich Brabec. První utkání skupiny o Evropu se odehrají v neděli, odvety pak následující sobotu.

    Olomouc se ve skupině o záchranu představí na hřišti poslední Příbrami. Sigma má na první barážovou pozici, jež patří Karviné, desetibodový náskok. "Začínáme v Příbrami, které máme co vracet. Právě prohrou s ní jsme si zavřeli dveře do skupiny o Evropu. Máme dostatečný náskok, tři body by nám měly stačit ke klidu a budeme je chtít získat co nejdřív," prohlásil kouč Hanáků Radoslav Látal.

    Poslední Příbram ztrácí dva body na předposlední Opavu, která hraje ve Zlíně. Slezané v prvním utkání pod novou trenérskou dvojicí Radoslav Kováč, Alois Skácel porazili České Budějovice 2:0. "Klukům jsem říkal, že pokud budeme chtít uspět ve Zlíně, budeme muset hrát ještě lépe než s Budějovicemi," řekl Kováč.

    Teplice přivítají Karvinou, před kterou mají pětibodový náskok. Poslední místo ve skupině o záchranu znamená přímý sestup o patro níž, další dva celky se utkají v baráži s týmy z druhé ligy.