<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Ohlédnutí za zimní přípravou (4/4): Sparta, Jablonec, Plzeň, Slavia

    Jaká byla zimní příprava? Ve čtyřdílném seriálu se ohlížíme za přípravou a nejzásadnějšími změnami ve všech klubech FORTUNA:LIGY. V posledním díle se zaměříme na „top 4“, tedy na čtvrtou Spartu, třetí Jablonec, druhou Plzeň a první Slavii.

    fcviktoria.cz
    Ohlédnutí za zimní přípravou (4/4): Sparta, Jablonec, Plzeň, Slavia

    AC Sparta Praha

    Na pražské Letné bylo v zimě nebývale klidno. Předešlá rušná přestupová období bohatá na změny v kádru vystřídal klid a jen kosmetické změny. Letenští pro jaro zúžili kádr, hostovat odešli Pulkrab (Bohemians), Mustedanagič (Sarajevo), Zahustel (Slovácko) a nejčerstvěji Juliš (Olomouc). Naopak pro jarní část v mančaftu nikdo nepřibyl. Novou akvizici Filipa Součka nechala Sparta ještě hostovat v Opavě.

    Přátelské zápasy Sparty se dělí na dvě poloviny. Tu první absolvovali Pražané na Strahově, kde vyzvali postupně České Budějovice, Jihlavu a Ústí nad Labem. Proti tuzemským klubům třikrát zvítězili s celkovým skóre 7:0. V zápase proti Armě se po dlouhé pauze zaviněné zraněním dostal do hry Bořek Dočkal.

    K soustředění odcestovali sparťané do slunného Španělska, kde se jim ovšem výsledkově vůbec nedařilo. První dny přípravy ovlivnila i nemoc trenéra Václava Jílka doprovázená horečkami. Úvodní zápas ve Španělsku prohrála Sparta s domácí třetiligovou Marbellou 1:2, stejným výsledkem prohrála i s norským vicemistrem Bodo/Glimt. Se švédským Malmö pak Letenští v generálce prohráli 0:2. 

    Bilance v zimní přípravě: 3 výhry – 0 remíz – 3 porážky, skóre 9:6
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Benjamin Tetteh (3 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Matěj Pulkrab (Bohemians), Zinedine Mustedanagič (Sarajevo / Bosna a Hercegovina), Ondřej Zahustej (Slovácko), Lukáš Juliš (Olomouc)
    Příchody: žádné


    FK Jablonec

    Třetí příčka fotbalistů Jablonce po podzimní části je úspěch, cílem svěřenců trenéra Petra Rady bude dotáhnout jarní tažení FORTUNA:LIGOU na pohárových pozicích.

    Během zimní přestávky byl v Jablonci poměrně klid, úkolem Severočechů bude se vypořádat s odchodem stopera Tomáše Břečky, který neodolal volání tureckého týmu Kasimpaşa. Za splněný úkol na severu Čech berou prodloužené hostování slávistického Jana Sýkory a udržení nejlepšího podzimního střelce Martina Doležala, který je po odchodu Krmenčíka a Komličenka společně se sparťanem Kangou s deseti brankami nejlepším střelcem celé ligy.

    V přípravě to pro změnu střílelo jinému útočníkovi, dařilo se především čtyřgólovému Janu Chramostovi. Jablonečtí v přípravě zamířili na soustředění do Španělska, v rámci kterého si připsali cennou výhru s bulharskou Sofií či sehráli kvalitní bitvu s ruským Krasnodarem s výsledkem 1:2.

    Bilance v zimní přípravě: 5 výher – 0 remíz – 2 porážky, skóre 17:9
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Jan Chramosta (4 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Davis Ikaunieks (Zlín), Andrij Curikov (konec smlouvy), Tomáš Břečka (Kasimpaşa / Turecko), Andrej Fábry (Dunajská Streda / Slovensko), Zoran Petrovič (Danilovgrad / Černá Hora), Tomáš Čvančara (Vyšehrad)
    Příchody: žádné


    FC Viktoria Plzeň

    Viktoria prošla v zimě jednou z největších proměn za poslední roky. Úspěšného Pavla Vrbu vystřídal na lavičce progresivní trenér Adrián Guľa a změny se udály i v kádru, který bude pro jarní část výrazně mladší. Plzeňští přišli o svého střelce Michaela Krmenčíka, kterého vykoupily belgické Bruggy, odešel i střední záložník Roman Procházka. Naopak posílili o zahraniční záložníky Ivána Díaze a Marko Alvira a uvítali trojici hráčů vracejících se z hostování.

    V přátelských zápasech Viktoria pod Guľou nenašla přemožitele, naopak vyhrála šest ze sedmi utkání. Zimu začali Západočeši doma proti druholigovým klubům. Ústí nad Labem a Sokolov hladce přehráli, se Žižkovem zaznamenali remízu 0:0.

    Pak už se hráči druhého celku tabulky FORTUNA:LIGY přesunuli do španělské Estepony na soustředění. Tam si poradili s exotickým Šonan Bellmare z Japonska, výsledky 3:0 s bulharským CSKA Sofia i švédským Örebro. V těchto zápasech Viktoria našla své střelce, proti CSKA se dvakrát trefil Kovařík, proti Švédům dal zase dva góly Beauguel. Generálku obstaralo utkání s ruským Krasnodarem. Z přestřelky vzešla vítězně Viktoria se skóre 4:3, vítěznou branku vstřelil Chorý. 

    Bilance v přípravě: 6 výher – 1 remíza – 0 porážek, skóre 21:4
    Nejlepší střelec v zimní přípravě:
    Jean-David Beauguel, Jan Kovařík (oba 4 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Michael Krmenčík (Bruggy / Belgie), Roman Procházka (Górnik Zabrze / Polsko), Dominik Janošek (Mladá Boleslav)
    Příchody: Marko Alvir (Slavia), Jindřich Staněk (České Budějovice), Iván Díaz (Žilina / Slovensko), Pavel Bucha (návrat z hostování v Boleslavi), Milan Havel (návrat z hostování v Bohemians), Ubong Ekpai (návrat z hostování v Budějovicích)


    SK Slavia Praha

    Slavia má aktuálně na prvním místě tabulky náskok šestnácti bodů před druhou Plzní, navíc ji na jaře nečekají poháry, takže se bude maximálně koncentrovat na to, aby dotáhla velmi dobře rozehraný ročník do úspěšného konce, tedy k zisku mistrovského titulu.

    I proto se ve Vršovicích rozhodli už během zimy začít budovat kádr na nadcházející sezonu. A změny v klubu nastaly vcelku zásadní. Slavia se rozloučila se svými stálicemi Škodou, Hušbauerem, Van Burenem a Součkem. Odešli navíc také Hora s Hromadou. U většiny se nejedná o definitivní odchod, ale hostování.

    Naopak Slavia přivítala několik nových tváří a jedná se především o mladé hráče. Sešívané posílili záložník Patrik Hellebrand (20 let) ze Slovácka a stopeři David Zima (19) z Olomouce a Mohamed Tijani (22) z druholigové Jihlavy. Zpět z hostování se navíc vrátili Oscar (21) a Petar Musa (21) z Liberce. Na soupisce mají své místo také mladíci Sirotník (17), Kosek (18), Červ (18) či Joao Felipe (18).

    Svěřenci trenéra Trpišovského měli v zimní přípravě pomalejší rozjezd. Způsobeno to bylo nejen změnami v kádru, ale i těžkým náročným úvodem, kdy sešívaní pracovali na fyzické kondici. První výhru si tedy Slavia připsala „až“ 4. února proti Valerenze, tedy ve čtvrtém utkání zimní přípravy. V generálce Slavia porazila švédské Hammarby 4:2.

    Vršovický klub strávil zimní přípravu kromě domácího prostředí také ve Španělsku a v Portugalsku.

    Bilance v zimní přípravě: 2 výhry – 2 remízy – 2 porážky, skóre 13:12
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Nicolae Stanciu (3 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Tomáš Souček (West Ham), Josef Hušbauer (Drážďany), Milan Škoda (Rizespor), Mick van Buren (Den Haag), Jakub Hromada (Liberec), Jakub Hora (konec hostování z Teplic)
    Příchody: Patrik Hellebrand (Slovácko), Oscar, Petar Musa (oba Liberec), David Zima (Olomouc), Mohamed Tijani (Jihlava)