<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Ohlédnutí za zimní přípravou (3/4): České Budějovice, Ostrava, Slovácko, Mladá Boleslav

    Jaká byla zimní příprava? Ve čtyřdílném seriálu se ohlížíme za přípravou a nejzásadnějšími změnami ve všech klubech FORTUNA:LIGY. Tentokrát se zaměříme na České Budějovice, Ostravu, Slovácko a Mladou Boleslav.

    fkmb.cz
    Ohlédnutí za zimní přípravou (3/4): České Budějovice, Ostrava, Slovácko, Mladá Boleslav

    SK Dynamo České Budějovice

    Nováček letošní sezony FORTUNA:LIGY na podzim překvapoval nejen svými výkony, ale i výsledky, které Dynamu vynesly prozatímní osmé místo se ziskem třiceti bodů. Jihočeši za sebou nechali Olomouc, Liberec a jen bod ztrácejí na Ostravu a tři na Spartu.

    V tomto trendu by svěřenci trenéra Horejše rádi pokračovali i v jarní části. „Chtěli bychom navázat na výkony z podzimu. Fanoušky náš fotbal bavil, chodili v hojném počtu a to je náš cíl i do druhé půlky sezony,“ uvedl na tiskové konferenci před startem jara trenér Dynama. V týmu nastalo několik změn, ale žádné zásadní. Odešli vesměs hráči, kteří zasahovali do hry jako střídající.

    České Budějovice naopak o několik zajímavých jmen posílily. Na hostování přišli z Plzně Pavel Šulc, z Ostravy Denis Granečný a na přestup z Hradce Králové Miloš Kopečný. 

    Dynamo absolvovalo náročnou přípravu v Česku a na Kypru a odehrálo šest zápasů. Na úvod sice klopýtlo a inkasovalo „sedmičku“ od druholigového Žižkova, ovšem zároveň uhrálo cennou remízu se Slavií 3:3 a porazilo zahraniční soupeře v podobě Čukarički a Rigas. I přesto Jihočeši nakonec měli negativní bilanci.

    Bilance v zimní přípravě: 2 výhry – 1 remíza – 3 porážky, skóre 9:14
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Tomáš Sivok, Ivan Schranz (2 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Jindřich Staněk (Plzeň), Matěj Helešic (konec hostování z Ostravy), Zinedin Mustedanagič (konec hostování ze Sparty), Dzon Delarge (konec smlouvy), Ubong Ekpai (konec hostování z Plzně)
    Příchody: Ivan Sušak (Zagorec), Miloš Kopečný (Hradec Králové), Karol Mészáros (Újpest), Pavel Šulc (Plzeň), Denis Granečný (Ostrava)


    FC Baník Ostrava

    Sedmá Ostrava vstoupí do jarní části FORTUNA:LIGY pod vedením nového trenéra Luboše Kozla, který kývl na nabídku Baníku po angažmá u mládežnické reprezentace. Někdejší kouč Jablonce či Dukly se v zimní přípravě mohl těšit ze dvou velkých posil, jeho tým posílil opavský stoper Svozil a ofenzivně laděný Potočný z Liberce.

    Dres Baníku bude na jaře navíc hájit také navrátilec z hostování ve Slovácku Ondřej Šašinka. Baník naopak opustil Diop, který zamířil do Turecka, a smlouva skončila Pazderovi. Granečný, Celba a Šindelář pak zamířili na hostování. Posledně jmenovaný „odnesl“ přetlak na pozici stopera a jaro stráví v Karviné.

    Příprava ostravského celku však nebyla výsledkově příliš přesvědčivá. Baník sehrál deset zápasů, z nichž dokázal vyhrát pouze dva, naopak hned pětkrát odcházel jako poražený. „Příprava byla naplánovaná již před mým příchodem a rozhodli jsme se ji akceptovat. Na můj vkus jsme ale sehráli až moc zápasů. Potřebovali jsme trénovat, aby si hráči zažili nové věci,“ uvedl pro oficiální web klubu fcb.cz trenér Kozel, který na úvod jara nemůže počítat hned s několika hráči.

    Pozitivem pro Baník jsou výkony dvacetiletého mladíka Davida Buchty, který dostal příležitost v zimní přípravě a se třemi góly byl nejlepším střelcem mužstva. Vysloužil si tak nejen své místo na soupisce pro jarní část, ale také prodloužení smlouvy.

    Bilance v zimní přípravě: 2 výhry – 3 remízy – 5 porážek, skóre 14:20
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: David Buchta (3 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Dame Diop (Hatayspor / Turecko), Lukáš Pazera (Příbram), Denis Granečný (Č. Budějovice), Martin Šindelář (Karviná)
    Příchody: Jaroslav Svozil (Opava), Roman Potočný (Liberec), Ondřej Šašinka (návrat z hostování ve Slovácku)


    1.FC Slovácko

    Fotbalisté z Uherského Hradiště se chystají do jarní části v přibližně stejné síle, v jaké nastupovali na podzim. Kádr doznal změn ve všech řadách. V ofenzivě oslabili modrobílí o Ondřeje Šašinku (konec hostování) a Patrika Hellebranda, kterého získala Slavia. Odchody dvou důležitých hráčů nahradilo Slovácko zvučnými posilami. Do útoku zlákalo ze Stuttgartu Jana Klimenta, kraj posílilo o hostujícího Ondřeje Zahustela. Těžší to bude mít klub v létě, potvrzené jsou odchody útočníka Tomáše Zajíce a obránce Jana Jurošky.

    V zimní přípravě vyrazili Moravané ke dvěma zahraničním soustředěním. Nejdříve do Chorvatska, kde na úvod zdolali slovinské Brinje Grosuplje. Chorvatskou Rijeku pak dokázalo Slovácko porazit 2:1, ale s Dinamem Záhřeb prohrálo stejným výsledkem. Jediný zápas v domácích podmínkách sehrálo s třetiligovým Uničovem, kterému překvapivě podlehlo 1:2.

    Tureckou štaci začalo Slovácko porážkou 0:1 se Šachtarem Doněck, ale chuť si posléze spravilo proti ruskému Tambovu výhrou 3:0, na které se gólem podílel nejlepší střelec přípravy Pavel Dvořák. Generálku na FORTUNA:LIGU obstaral souboj s dánským Esbjergem, který musel skousnout porážku 0:2. Trefili se Navrátil a kapitán Daníček, který s klubem čerstvě prodloužil smlouvu.

    Bilance v zimní přípravě: 4 výhry – 0 – 3 prohry, skóre 15:7
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Pavel Dvořák (5 gólů)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Emil Tischler (Pardubice), Ondřej Šašinka (konec hostování z Ostravy), Patrik Hellebrand (Slavia), Michal Daněk (Hlučín), Jiří Krejčí (konec kariéry)
    Příchody: Václav Jurečka (Opava), Jan Kliment (Stuttgart / Německo), Ondřej Zahustel (Sparta), Michal Kohút (Pardubice)


    FK Mladá Boleslav

    Zimní příprava není oblíbeným obdobím pro fotbalisty. Skoro by se ale až hodilo říci, že mnohem náročnější v případě Středočechů bylo pro trenéra Jozefa Webera, který se během ledna musel vypořádat s odchody několika důležitých hráčů.

    Nikolaj Komličenko – 10 gólů a 3 asistence. Muris Mešanovič – 8 gólů a 4 asistence. Pavel Bucha – 6 gólů a 4 asistence. Mladá Boleslav přišla o velkou ofenzivní sílu. Zatímco Komličenko přestoupil do Ruska, Mešanovič zamířil na hostování do Turecka. Aby toho pro Středočechy nebylo málo, Buchu si z hostování stáhla a následně ponechala ve svém kádru pro jaro Plzeň a trenér Weber nemůže počítat ani se zkušeným matadorem Matějovským (7 asistencí), který se v přípravě zranil.

    I přes tyto ztráty se Středočechům povedlo posíli obranu v podobě příchodů Davida Douděry z Dukly a zkušeného Ondřeje Mazucha, který naposledy působil v anglickém Hullu. Boleslavi se rovněž z hostování ve Zlíně vrátil útočník Tomáš Wágner. Těsně před startem ligy přišel Dominik Janošek na hostování z Plzně.

    Boleslavští v zimní přípravě, kterou strávili na pažitech v Česku a na Maltě, prohráli jediný zápas. Konkrétně v generálce padli s Bohemians 1905, když rozhodující gól na 1:2 z jejich pohledu inkasovali až v nastaveném čase. Pozitivem pro ně může být pouze pět inkasovaných gólů a třígóloví střelci Tomáš Wágner a Jiří Klíma.

    Bilance v zimní přípravě: 4 výhry – 3 remízy – 1 porážka, skóre 15:5
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Tomáš Wágner, Jiří Klíma (3 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Nikolaj Komličenko (Dynamo Moskva / Rusko), Muris Mešanovič (Kayserispor / Turecko), Pavel Bucha (návrat z hostování do Plzně)
    Příchody: Tomáš Wágner (návrat z hostování ve Zlíně), David Douděra (Dukla), Ondřej Mazuch (volný hráč, naposledy Hull City), Dominik Janošek (Plzeň)