<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Ohlédnutí za zimní přípravou (2/4): Zlín, Teplice, Olomouc, Liberec

    Jaká byla zimní příprava? Ve čtyřdílném seriálu se ohlížíme za přípravou a nejzásadnějšími změnami ve všech klubech FORTUNA:LIGY. Pomalu se přesouváme do horních pater tabulky, tentokrát se zaměříme na Zlín, Teplice, Olomouc a Liberec.

    fcslovanliberec.cz
    Ohlédnutí za zimní přípravou (2/4): Zlín, Teplice, Olomouc, Liberec

    FC Fastav Zlín

    Fotbalistům Zlína patří po podzimní části FORTUNA:LIGY dvanácté místo, sedm bodů nad barážovou pozicí. Tým Fastavu však míří výše, stejně jako v loňské sezoně by se rád popral o místo v elitní desítce.

    Zimní příprava naznačila, že je mužstvo poměrně dobře připraveno. Z pěti zápasů inkasovalo jen tři branky, za cenný výsledek se dá považovat remíza s běloruským vicemistrem z Borisova či vítězství nad slovenskou Nitrou 1:0. V podzimní části byl kámen úrazu především v produktivitě, i na jaře by Zlínští měli sázet na dosud čtyřgólového Tomáše Poznara, který se v zimní přípravě trefil třikrát.

    Právě směrem do útoku lovilo vedení Fastavu přes zimní pauzu nejzajímavější jména, střeleckou potenci by měl pozvednout lotyšský reprezentant Ikaunieks z Jablonce či gambijský forvard Lamin Jawo, který strávil podzim v druholigové Jihlavě. V zimní přestávce navíc Zlín měnil s Opavou, útočníka Železníka v kádru trenéra Jana Kameníka nahradil stoper Dominik Simerský.

    Bilance v zimní přípravě: 2 výhry – 3 remízy – 1 porážka, skóre 5:4
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Tomáš Poznar (3 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Pablo Podio, Josef Hnaníček, Andrea Giorgadze (všichni konec smlouvy), Lukáš Železník (Opava)
    Příchody: David Ikaunieks (Jablonec), Dominik Simerský (Opava), Pedro Martínez García (Michalovce), Lamin Jawo (Jihlava)


    FK Teplice

    Jedním z konkurentů Zlína v boji o desítku budou bezpochyby Teplice, které mají po podzimu na Fastav náskok dvou bodů.

    Přes zimní přestávku byl v kabině Teplic relativní klid, fluktuace hráčů nebyla tak výrazná jako u nejbližších konkurentů. Z návratu Jakuba Hory z pražské Slavie se fanoušci příliš dlouho neradovali, útočník následně zamířil do lotyšské Rigy. Největší zimní posilou je příchod zkušeného reprezentanta Lukáše Marečka, jenž do Teplic přestoupil po dvouletém angažmá v Belgii.

    Výsledkově lze teplickou přípravu hodnotit jako kvalitní. Po zaváhání s druholigovými mužstvy si Teplice dokázaly poradit například s Trenčínem, bilance ze dvou zápasů s polskými kluby byla vyrovnaná.

    Bilance v zimní přípravě: 3 výhry – 2 remízy – 1 porážka, skóre 12:9
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Tomáš Kučera (2 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Martin Jindráček (Příbram), Karel Hasil (Sokolov), Jakub Hora (Riga / Lotyšsko)
    Příchody: Lukáš Mareček (Lokeren / Belgie)


    SK Sigma Olomouc

    Olomouc zakončila podzimní část na 10. místě a cílem pro jaro je umístění vylepšit. Na přestupovém trhu ovšem byli Hanáci dosud aktivní minimálně. Útok posílil formou hostování Lukáš Juliš, který by měl v ofenzivní fázi doplnit nejlepšího střelce zimní přípravy Pabla Gonzáleze a Martina Nešpora. Sigmu naopak opustili záložníci Jakub Plšek, který zamířil do Maďarska, a Jiří Texl, toho zlákala na hostování s opcí Opava. Do Slavie zamířil talentovaný stoper Zima.

    Olomouc zaznamenala jen dvě porážky. Tým Radoslava Látala je obdržel v první polovině přípravných zápasů, které Sigma odehrála na trávnících v Česku. Po výhrách nad divizním Šumperkem a druholigovou Jihlavou padla Sigma s Prostějovem a se slovenskou Trnavou zaznamenala ve dvojzápase jak porážku, tak výhru.

    Pak přišly už jen dobré výsledky, na soustředění v Turecku Sigma porazila ázerbájdžánský Karabach Agdam, ruský Orenburg i ukrajinské Dnipro-1. V generálce pak zaznamenala jedinou remízu přípravy s Karvinou.

    Bilance v přípravě: 6 výher – 1 remíza – 2 prohry, skóre 19:6
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Pablo González (3 góly)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Jiří Texl (Opava), Jakub Plšek (Puskás Akademia / Maďarsko), David Zima (Slavia), Ismar Tandir (Pohronie / Slovensko)
    Příchody: Lukáš Juliš (Sparta)


    FC Slovan Liberec

    Liberec musel v přípravě skousnout odchod silného ofenzivního tria. Opět bylo rušno na trase Liberec – Praha. V lednu opustil sever Čech hostující Oscar Dorley, kterého si stáhla mateřská Slavia, stejně jako později Petara Musu a přestoupil také Roman Potočný, toho ulovil Baník. Za Musu ovšem liberecký tým získal ze Slavie jiného talentovaného útočníka Imada Rondiče a předtím i středního záložníka Jakuba Hromadu.

    Zimní příprava Liberce se dělila na dvě části. Tu první Slovan absolvoval v domácích podmínkách a v Turnově vyzval tři týmy z nižších českých soutěžích. S Táborskem i Chrudimí si Severočeši hladce poradili, s vedoucím týmem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Pardubicemi remizovali 1:1.

    Pak se Slovan přestěhoval k přípravě do Turecka, kde vyzval týmy pocházející ze zemí na východ od české kotliny. S věhlasným Dynamem Moskva prohrál 0:2, stejně jako s makedonským Tetovem. Výhru zaznamenali svěřenci trenéra Pavla Hoftycha nad ukrajinskou Desnou zásluhou dvou gólů posily Imada Rondiče, ve kterém objevili i nejlepšího střelce přípravy.

    Bilance v přípravě: 3 výhry – 1 remíza – 2 prohry, skóre 15:9
    Nejlepší střelec v zimní přípravě: Imad Rondič (5 gólů)

    Nejzajímavější pohyby v kádru

    Odchody: Oscar Dorley, Petar Musa (oba Slavia), Roman Potočný (Ostrava)
    Příchody: Imad Rondič, Jakub Hromada (oba Slavia)