<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Sparta se představí doma proti Jablonci, Slavia jede do Teplic

    Praha – Fotbalisté Sparty vstoupili do prvoligové sezony domácí porážkou 0:2 se Slováckem a nečekané selhání se Pražané pokusí alespoň částečně napravit v zápase druhého kola proti Jablonci, který sehrají v sobotu opět na Letné. Mistrovskou Slavii po vítězství 1:0 ve Zlíně v neděli čeká další venkovní utkání v Teplicích.

    fkjablonec.cz
    Sparta se představí doma proti Jablonci, Slavia jede do Teplic

    Sparťané při soutěžním debutu trenéra Václava Jílka herně propadli, od Slovácka dvakrát inkasovali už v úvodní půlhodině a v součtu s letní přípravou nevyhráli už počtvrté za sebou. Navíc v těchto čtyřech duelech dali jediný gól.

    "Pro nás to není ani tak o tom hledat skuliny a slabá místa Jablonce, ale spíš o tom soustředit se na náš výkon a hledat prostor pro zlepšení, který je velký. Věřím, že zápas bude vypadat úplně jinak," prohlásil kouč Jílek.

    Naopak Jablonečtí odstartovali nový ročník úspěšně, když doma zdolali 2:0 Bohemians 1905 díky dvěma trefám Jana Matouška, hostujícího ze Slavie. Severočeši však porazili Spartu v jediném z posledních 17 ligových soubojů.

    "My se musíme připravit na to, že to bude ještě jednou tak těžké, než když vstupovali do ligy proti Slovácku. Bylo by špatné, kdyby se hráči na takový zápas netěšili. Ale nejedeme si tam zahrát, čeká nás tam 90 minut práce a musíme zápas odehrát co nejkvalitněji," řekl jablonecký kouč Petr Rada, který v minulosti trénoval na Letné.

    Obhájci titulu zvládli utkání s neoblíbeným Zlínem a odvezli si nejtěsnější výhru. Komplikací by však pro Slavii mohl být odchod druhé defenzivní opory, krátce po Simonu Delim totiž do Belgie přestoupil i další africký stoper Michael Ngadeu.

    "Vloni jsme první kolo vyhráli v Olomouci, ale poté jsme hráli dvakrát doma. Teď pojedeme znovu ven. Pro Teplice je to ideální začátek, nemají co ztratit, mohou jen překvapit. Ale pokud uděláme šest bodů, může to být hodně dobrý start do sezony," konstatoval slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

    "Deli a Ngadeu jsou vysocí a tvrdí hráči, kteří jsou pro Slavii nenahraditelní, takže tam bychom mohli mít nějakou šanci. Budeme proto chtít být aktivní, nebudeme zalezlí," doplnil teplický kouč Stanislav Hejkal, jehož výběr začal sezonu remízou 1:1 v Příbrami.

    V sobotu se hrají další tři zápasy. Slovácko chce potvrdit výhru na Spartě doma proti Českým Budějovicím. Jihočeskému nováčkovi se začátek nepovedl a na svém hřišti podlehl 0:1 Opavě. Ta přivítá Příbram, která z posledních sedmi ligových zápasů prohrála právě jen se slezským soupeřem.

    Mladá Boleslav po úvodním vítězství 1:0 nad Karvinou v neděli vyzve v Ďolíčku Bohemians 1905. Olomouc v souboji o premiérové body v novém ročníku přivítá moravského rivala Zlín. Sigma v prvním kole při debutu kouče Radoslava Látala prohrála v Plzni 1:3.

    Viktoria se představí v Liberci už dnes večer, druhé kolo nejvyšší soutěže v pondělní dohrávce zkompletuje slezské derby mezi Karvinou a Ostravou.

    Ohlasy

    1. FC Slovácko – SK Dynamo České Budějovice

    Michal Šmarda (asistent trenéra Slovácka): "Hrajeme první zápas doma a dá se očekávat, že bude zcela odlišný od toho, který jsme vyhráli před týdnem na Spartě. Po zisku tří bodů teď budeme v roli favorita, což bude pro nás znamenat ještě větší koncentraci na vlastní výkon. Důležitá bude i trpělivost v naší hře, chceme si vytvářet šance, proměňovat je. Ale Budějovice jsou týmem, který je dlouho pospolu, suverénně vyhrál druhou ligu a má svoji kvalitu. Jejich prohra v prvním kole doma s Opavou nás nesmí zmást."

    David Horejš (trenér Č. Budějovic): "Mrzí nás, že jsme na úvod doma s Opavou prohráli. V prvním poločase se u některých hráčů projevila mírná nervozita. Trvalo nám, než jsme si zvykli, že tempo je jiné než ve druhé lize. Musíme makat dál. Je za námi teprve první kolo, spousta zápasů je před námi. Věřím, že i štěstí, které jsme neměli, se k nám v dalších zápasech přikloní."

    SFC Opava – 1. FK Příbram

    Ivan Kopecký (trenér Opavy): "Výhra v Budějovicích nás samozřejmě povzbudila. Je důležité, že jsme získali tři body hned na začátku. Jednoduché to proti Příbrami mít ale nebudeme. Došlo tam k obměně kádru. Příbram udělala hráče ze Slavie, nahoru jim přišel Škoda. Mají zkušeného Rezka, udělali i Zemana. Věřím ale, že na domácím hřišti budeme pokračovat v jarních výsledcích a potvrdíme body z Budějovic."

    Roman Nádvorník (trenér Příbrami): "Opava má svojí kvalitu, potvrdila to v prvním kole, když vyhrála v Českých Budějovicích. Čili bude mít i zdravé sebevědomí. Hraje poprvé v sezoně doma před svým publikem, takže se určitě bude chtít ukázat. Bude to opravdu těžký zápas a my nesmíme zapomenout ani na to, že z posledních sedmi mistrovských zápasů jsme jenom jednou prohráli, a to bylo zrovna v Opavě 2:1."

    SK Sigma Olomouc – FC Fastav Zlín

    Radoslav Látal (trenér Olomouce): "Viděl jsem Zlín v minulém zápase se Slavií. Hrál velice atraktivní fotbal s presinkem, byl důrazný, hráči dobře dostupovali soupeře. My s mužstvem pracujeme na tom, abychom do hry přenesli nové věci. Bude to chtít ještě nějaký čas, ale věřím, že mužstvo bude připravené a po zápase budeme spokojeni."

    Jan Kameník (asistent trenéra Zlína): "My i Olomouc máme za sebou bodově neúspěšné vstupy do soutěže, ale vývoj zápasu se Slavií nám ukázal, že máme herně na čem stavět. Proto se soustředíme výhradně na sebe, chceme se prezentovat takovou herní tváří jako v první půli zápasu s mistrem. Očekávám charakterově jiný duel než na jaře ve skupině o Evropu. Sigma má sice kádr jen s minimem změn, ale přišel nový trenér. Sází na agresivnější styl hry, jsou silní do defenzivy."

    AC Sparta Praha – FK Jablonec

    Václav Jílek (trenér Sparty): "Dostali jsme pořádnou facku hned na úvod. Představovali jsme si jiný začátek, ale jsem naprosto přesvědčen o tom, že jedna porážka s mužstvem nezamává. Pevně věřím, že jsme schopni se s tím poprat a ukázat okamžitou změnu. Jablonec v posledních dvou ročnících ukázal kvalitu, a i když se tam teď hodně hráčů vyměnilo, první utkání dokázal zvládnout. Znovu přivedli hodně zajímavá jména. Nebezpečnost v útočné rychlosti, ať už jde o Matouška nebo Jovoviče, je tam zřejmá. Ale pro nás to není ani tak o tom hledat skuliny a slabá místa Jablonce, spíš o tom soustředit se na náš výkon a hledat prostor pro zlepšení, který je velký. Věřím, že zápas bude vypadat úplně jinak."

    Petr Rada (trenér Jablonce): "Sparta v prvním zápase sezony doma nezvítězila, takže se v druhém kole bude snažit změnit přístup i výsledek. My se musíme připravit na to, že to pro nás bude ještě jednou tak těžké, než když vstupovali do ligy proti Slovácku. Bylo by špatné, kdyby se hráči na takový zápas netěšili. Ale nejedeme si tam jen zahrát, čeká nás tam 90 minut práce a musíme zápas odehrát co nejkvalitněji."

    Bohemians Praha 1905 – FK Mladá Boleslav

    Martin Hašek (trenér Bohemians): "Boleslav od zimy dramaticky posiluje a po sezoně na to i navázala. Velice rychle se dostavily zlepšené výkony, po nichž přišly i lepší výsledky. Probojovali se do předkola Evropské ligy. Určitě k nám přijíždí v roli favorita. My s nimi hráli doma v závěru jarní části ve vyrovnaném zápase bez branek a možná jsme měli tehdy více ze hry, což je v tuto chvíli vzdálené jako jiné galaxie. V Jablonci jsme nastoupili s pěti změnami v základní sestavě. Znovu si na sebe zvykáme a učíme se způsob hry. Naše situace je skoro stejná jako před Jabloncem. Přesně nevím, co můžu očekávat od našeho mužstva, ale i od soupeře. Nyní hrajeme doma, což pro nás bylo v minulé sezoně složité. Budeme se snažit připravit nejlépe, jak můžeme."

    Jozef Weber (trenér M. Boleslavi): "Čeká nás disciplinovaný a bojovný soupeř s velkou diváckou podporou ve specifickém prostředí vršovického Ďolíčku. Chceme uspět, proto se v porovnání s prvním mistrovským utkáním musíme zlepšit především v kombinační přesnosti a ofenzivní nápaditosti."

    FK Teplice – SK Slavia Praha

    Stanislav Hejkal (trenér Teplic): "Všude čteme, že odchod Deliho a Ngadeua jsou pro Slavii velké ztráty a já si to myslím taky. Ale Kúdela s Hovorkou se je snaží nahradit. Odehráli Superpohár v Trnavě a pak zápas ve Zlíně, a i když to bylo s trochou štěstí, tak pořád nedostali gól. Nebudeme si ale nic nalhávat, Deli a Ngadeu jsou vysocí a tvrdí hráči, kteří jsou pro Slavii nenahraditelní, takže tam bychom mohli mít nějakou šanci. Budeme proto chtít být aktivní, nebudeme zalezlí. Budeme chtít držet balon, dostávat se do šancí. Plně však respektujeme sílu soupeře. Na začátek sezony bych si představoval jiného prtovníka, ale nedá se nic dělat a budeme se chtít se Slavií poprat."

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "První kolo je vždy takové ošidné. Jsem rád, že jsme to stejně jako vloni zvládli, zvlášť na ne úplně oblíbené půdě Zlína. Prvních 20 minut ale bylo z naší strany zoufalých, nemůžeme si dovolit takhle vstoupit do zápasu. Vloni jsme první kolo vyhráli v Olomouci, ale poté jsme hráli dvakrát doma. Teď pojedeme znovu ven. Pro Teplice je to ideální začátek, nemají co ztratit, mohou jen překvapit. Ale pokud uděláme z prvních dvou kol šest bodů, může to být hodně dobrý start do sezony."