<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Liberec vyzve v derby sousední Jablonec, Slavia se představí na hřišti Dukly

    Praha - Fotbalisté Slavie budou v sobotním zápase 27. kola FORTUNA:LIGY na hřišti poslední Dukly hájit pozici lídra tabulky a jasného favorita. Druhá Plzeň hraje na stadionu Slovácka, v neděli se také uskuteční podještědské derby mezi Libercem a Jabloncem. Třetí Sparta přivítá Zlín až v pondělní dohrávce.

    Liberec vyzve v derby sousední Jablonec, Slavia se představí na hřišti Dukly

    Slávisté touží napravit remízu 1:1 s Libercem a minimálně udržet sedmibodový náskok na Plzeň. Zápas na Dukle je pro "sešívané" také generálkou na čtvrteční úvodní domácí čtvrtfinále Evropské ligy s londýnskou Chelsea. Tým z Julisky, který ztrácí bod na předposlední Karvinou, v samostatné lize ještě Slavii neporazil.

    "Očekáváme povedený výkon a zisk tří bodů. Soupeř hraje v trochu atypickém rozestavení, ale stěžejní stejně bude, jak do zápasu vstoupíme my a naše hra. Dukla je tým ve spodní části tabulky, hraje o holý život. Vždy je v zápase co ztratit, oni by byli určitě spokojeni i s bodem," řekl Jaroslav Köstl, asistent slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského.

    Plzeň minule doma udolala Bohemians 1905 3:2 a zabrala po dvou porážkách za sebou. Obhájci titulu se soupeřem z Uherského Hradiště neprohráli v 21 ligových zápasech od roku 2006. Dvanácté Slovácko čeká na vítězství pět kol.

    "Víme, že pokud Slavii chceme dohnat, ztrácet nemůžeme. Slovácko hraje o záchranu, chce se dostat z té poslední šestky. Bude to zápas, kdy obě mužstva potřebují získat body, a o to to může být zajímavější," konstatoval kouč Viktorie Pavel Vrba.

    Osmý Liberec vyhrál jediný z posledních pěti ligových duelů s Jabloncem, navíc Slovan bude kvůli karetnímu trestu postrádat klíčového útočníka Libora Kozáka. "Oba týmy se na to těší, ještě když je to jubilejní 50. derby. Já věřím, že to bude dobrý fotbal. Působil jsem na obou stranách, mám v Liberci spoustu známých, máme spolu dobré vztahy. Kozák je kvalitní hráč, ale tak to ve fotbale je, že karty přicházejí," uvedl trenér čtvrtého Jablonce Petr Rada.

    Mladá Boleslav chce na hřišti Bohemians 1905 udržet šesté místo i jarní neporazitelnost. Středočechům, kteří minule doma zdolali Spartu 2:1, ale bude chybět nejlepší střelec soutěže Nikolaj Komličenko za osm žlutých karet. Třináctí "Klokani" doma v lize nevyhráli od loňského července a v posledních pěti zápasech tam nedali gól. Ve středu ale Bohemians v Ďolíčku ve čtvrtfinále poháru zdolali Olomouc 1:0.

    Pátá Ostrava z posledních pěti kol získala pouhý bod, před zápasem s Teplicemi ale Baník může povzbudit středeční postup do semifinále MOL Cupu přes Liberec. Devátí Severočeši naopak pohárové čtvrtfinále nezvládli a vypadli se Spartou po penaltovém rozstřelu.

    V Olomouci se představí Karviná, která v minulém kole překvapivě porazila Ostravu 2:0 a poprvé pod trenérem Františkem Strakou zvítězila. V úterním čtvrtfinále domácího poháru si ale předposlední Slezané ze Slavie odvezli debakl 0:5. Desátá Sigma vyhrála pět z posledních šesti utkání nejvyšší soutěže.

    Ohlasy před víkendovými zápasy 27. kola

    FK Dukla Praha (16.) - SK Slavia Praha (1.)

    Roman Skuhravý (trenér Dukly): "V sobotu nás čeká těžká písemka se soupeřem, kterému letos jde všechno a zaslouženě dominuje ve všech soutěžích. Síla kádru, možnosti měnit způsob hry a velká hladovost ve finální fázi jsou důvody, proč jsou úspěšní. Jednou za čas můžete potrápit i takový tým jako Slavia a sobota je ten den. My využijeme všech schopností k boji o co nejlepší výsledek."

    Jaroslav Köstl (asistent trenéra Slavie): "Očekáváme povedený výkon a zisk tří bodů. Soupeř hraje v trochu atypickém rozestavení, ale stěžejní stejně bude, jak do zápasu vstoupíme my a naše hra. Je to tým ve spodní části tabulky, hraje o holý život. Vždy je v zápase co ztratit, oni by byli určitě spokojeni i s bodem. My se budeme dál snažit hrát svoji hru, doufám, že budeme produktivnější než doma s Libercem a znovu se naladíme na vítěznou notu před těmi dalšími důležitými zápasy. Čeká nás náročný duben a určitě to vítězství potřebujeme. Nečeká nás tam nic jednoduchého, navíc ten stadion není úplně fotbalový, řekl bych takový rozlítaný. Doufáme, že dorazí spousta našich fanoušků a trochu nám pomohou."

    FC Slovan Liberec (8.) - FK Jablonec (4.)

    Zsolt Hornyák (trenér Liberce): "Jsem si vědom toho, že jde o lokální derby, které určitě nemá favorita. Jablonec je kvalitní mužstvo, hraje dobrý ofenzivní fotbal, což by nám mohlo vyhovovat. Očekávám kvalitní fotbal. Nebudeme si nic nalhávat, (vykartovaný) Libor Kozák je jedním z lídrů mužstva. Hlavně na hrotu je velmi klíčovým hráčem. Ale Petar Musa dostane šanci a věřím, že ho adekvátně nahradí. Typologicky jsou hodně podobní. I tak věřím hlavně v dobrý kolektivní výkon."

    Petr Rada (trenér Jablonce): "Je to derby, oba týmy se na to těší, ještě když je to jubilejní 50. derby. Já věřím, že to bude dobrý fotbal. Působil jsem na obou stranách, mám v Liberci spoustu známých, máme spolu dobré vztahy. Vždy se těším na návrat tam, kde jsem působil. Kozák je kvalitní hráč, ale tak to ve fotbale je, že karty přicházejí. Nám minule s Příbramí chyběl Hovorka. Liberci přijdou jiní hráči, kteří teď třeba tolik nehráli, a rázem je to méně čitelné. Liberec má možnosti tam postavit jiné hráče."

    FC Baník Ostrava (5.) - FK Teplice (9.)

    Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Věřím, že nám vydrží nasazení, co jsme ukázali s Libercem. Jen takovým způsobem můžeme ta utkání vyhrávat. Teplice na jaře hrají výborně. Udělaly šňůru bodů, jsou nepříjemné. Proti Spartě v poháru ukázaly, že si to umí rozdat s kýmkoliv. Rozdíly mezi mužstvy jsou minimální, záleží na přístupu a oddanosti hráčů."

    Alois Hyčka (obránce Teplic): "Jedem tam urvat body, Baník má v nohách také těžký pohárový zápas a v lize se trápí. Jaro nemají super, nám se daří, takže snad na to navážeme, dotáhneme se na ně a situaci jim zkomplikujeme. My jsme sice v poháru nepostoupili, ale zápas se Spartou se nám povedl, takže hlavy dole nemáme. Navíc jsme zjistili, že jsme kondičně velmi dobře připravení, takže v tomhle snad budeme mít navrch."

    Bohemians Praha 1905 (13.) - FK Mladá Boleslav (6.)

    Martin Hašek (trenér Bohemians): "O soupeři mluvíme před každým utkáním. Stejně tak i o jeho aktuálním stavu, který je hozený do souvislostí. Vcelku se jedná o obraz toho, s kým hrajeme, v jaké se nachází situaci, jak přemýšlí. Tyto informace zazní i před duelem s Boleslaví. Nám celou sezonu někdo chybí, ale pak to rozhodne výsledek. Teď chybí někdo Boleslavi. Věřím, že absence Komličenka by pro nás mohla být výhoda. On je hráčem, který se dostane do šance a promění ji. Někdy se do ní ani dostat nemusí, ale gól padne stejně. Je to zabiják. Pokud hrajeme s mužstvem, které ve svém kádru takového hráče má, ale pak ve vzájemném utkání chybí, tak to určitě nevnímám negativně."

    Jozef Weber (trenér Mladé Boleslavi): "Čeká nás nesmírně náročná bitva o každý metr hřiště a uspějeme jen tehdy, když navážeme na výkon z druhého poločasu vítězného střetnutí se Spartou."

    Jakub Jugas (obránce Mladé Boleslavi): "Bohemka je velmi poctivé, pracovité, běhavé mužstvo. Viděl jsme je proti Plzni, kde předvedli velmi dobrý výkon, a myslím si, že jenom nějakou nekvalitou v zakončení nebo smůlou nevyhráli, což by byl pro Bohemku velký úspěch. Nebude to nic jednoduchého. Máme tři vykartované hráče, které bude hodně těžké nahradit. Jsou tady jiní kluci, kteří mají šanci. Pokusíme se minimálně bod přivézt, ale nejlépe tři, abychom se ukotvili v první šestce. Musíme k tomu přistoupit poctivě jako se Spartou. Šlo vidět, že druhý poločas, když jsme si věřili a nebáli se toho, tak jsme byl schopní hrát se Spartou, tak proč ne s Bohemkou? Zase nesmíme přijet tak, že jsme porazili Spartu a Bohemka se nám porazí sama. Musíme být poctiví, pracovití a zúročit šance, které budeme mít."

    SK Sigma Olomouc (10.) - MFK Karviná (15.)

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "V zápase s Karvinou se chceme rehabilitovat za prohrané pohárové utkání s Bohemians. Karviné výměna trenéra samozřejmě pomohla, dalo se to očekávat. Je tam daleko větší míra entuziasmu a nasazení. Mají to postavené na jednoduché a agresivní hře, na tom, aby každý hráč odvedl na hřišti maximum. Z tohoto pohledu nás čeká jednoznačně další těžký zápas. Fotbalově si ale myslím, že tady máme hráče, kteří by měli fotbalově převýšit soupeře. Pak jde o to, abychom se jim minimálně vyrovnali hlavně v tom základním nastavení a nasazení."

    František Straka (trenér Karviné): "Jsem si jistý, že zápas v Olomouci bude úplně o něčem jiném než úterní pohárové utkání na Slavii. Pro mě je priorita číslo jedna zachránit ligu. V Olomouci bychom rádi navázali na minulou domácí výhru nad Baníkem, při které kluci do puntíku plnili pokyny."

    1. FC Slovácko (12.) - FC Viktoria Plzeň (2.)

    Michal Šmarda (asistent trenéra Slovácka): "Až na Janoška, který nebude hrát po dohodě klubů, máme k dispozici kompletní kádr a zvažujeme několik herních variant. Ve všech ale budeme muset vycházet z precizní defenzivy a z brejkových situací, které ovšem budeme muset proměňovat. Jinak nemůžeme pomýšlet na to, abychom s úřadujícím mistrem bodovali."

    Michal Kadlec (obránce Slovácka): "Musíme se Plzni vyrovnat bojovností, což by neměl být problém. Doma jsme sehráli výbornou partii se Spartou a dokázali jsme, že umíme porazit velkého soupeře. Já si myslím, že nejsme bez šance. Navíc po zpackaném výkonu, jaký jsme předvedli v Teplicích, bývají výkony diametrálně odlišné. V to věřím i v tomto případě a myslím si, že nás trenéři na utkání dobře připraví."

    Pavel Vrba (trenér Plzně): "My jsme v situaci, kdy každá další ztráta je hodně bolestivá. Víme, že pokud Slavii chceme dohnat, ztrácet nemůžeme. Slovácko hraje o záchranu, chce se dostat z té poslední šestky. Bude to zápas, kdy obě mužstva potřebují získat body, a o to to může být zajímavější. Slovácko každý zápas doma hraje velice urputně a chce získávat body. Myslím, že to (série 21 zápasů bez porážky se Slováckem) nehraje v lize žádnou roli. Mohou být nějaké dlouhodobé série, ale každý zápas je jiný a pokaždé to musíte dokazovat. I pro Slovácko je ten zápas prestižní, takže nás nečeká nic jednoduchého."