<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Plzeň může snížit ztrátu na Slavii, Sparta se představí na Slovácku

    Praha - Fotbalisté Plzně nastoupí v nedělním utkání 17. kola FORTUNA:LIGY doma proti Olomouci a pokud zvítězí, můžou minimálně do pondělí snížit na druhém místě tabulky náskok Slavie na jediný bod. Ztrátu na vedoucí dvojici by ráda zmírnila i Sparta, která se už v sobotu představí na Slovácku.

    Plzeň může snížit ztrátu na Slavii, Sparta se představí na Slovácku

    Letenský celek v minulém kole nezvládl zápas s Jabloncem a po bezbrankové remíze mu druhá Plzeň odskočila na pět bodů a první Slavia dokonce na devět. "To, že ztrácíme na čelo je špatné, ale proti Slovácku se pro nás nic nemění. Zápas musíme brát jako každý jiný a vyhrát," řekl v rozhovoru pro klubovou televizi trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

    Třinácté Slovácko proti Spartě nastoupí povzbuzené nečekanou výhrou 3:0 nad Ostravou, ke které ho dovedl nový trenér Martin Svědík. "Pro Slovácko nebyl nový trenér jen impulz, změnili způsob hry a nehrají na počet přihrávek, jsou agresivnější, víc napadají a hrají přímočařeji dopředu," uvedl Ščasný, který už navíc může počítat s klíčovým záložníkem Guélorem Kangou, jenž v předchozích dvou kolech chyběl kvůli trestu za žluté karty.

    Zápas Plzně se čtrnáctou Olomoucí bude duelem celků, kterým se v posledních zápasech v lize příliš nedaří. Obhájci titulu dvakrát za sebou remizovali 1:1, zatímco Sigma vyhrála jen jeden z posledních pěti zápasů a naposledy utrpěla debakl 0:4 s Mladou Boleslaví.

    "Dostali jsme facku, která nás po těžké cestě nahoru poslala o nějakých pět pater dolů. Musíme teď znovu ukázat trochu charakteru a odolnosti a pokusit se překvapit v Plzni," řekl trenér Sigmy Václav Jílek. "Bude to teď v závěru podzimu zkouška našeho charakteru a mentality," dodal.

    Viktorii by mohlo nastartovat důležité vítězství 2:1 nad CSKA Moskva v Lize mistrů, díky němuž se udržela ve hře o Evropskou ligu. "Do posledních zápasů v lize je obrovská výhoda, když mužstvo dostane takový impulz," uvedl trenér Plzně Pavel Vrba. "Olomouc je taková zvláštní tím, že momentálně je ve složité situaci, ale co se týká fotbalu, tak vždycky byla známá tím, že hraje velice dobře kombinačně a organizovaně," dodal.

    Nepříznivou sérii bude chtít ukončit Ostrava, která se po třech porážkách za sebou propadla na šestou příčku. Lepšího soupeře si Baník pro restart přát nemohl, protože Příbram nevyhrála už šest zápasů. "S hráči jsme si promluvili, každý si k tomu řekl svoje. Doufáme, že jsme si to vyříkali natolik důrazně, že utkání v Příbrami zvládneme lépe i bodově," uvedl asistent ostravského trenéra Jan Somberg.

    V dalších zápasech osmá Mladá Boleslav přivítá v sobotu poslední Karvinou, která už sedmkrát za sebou nevyhrála. V neděli pak desáté Bohemians 1905 čeká derby s předposlední Duklou. Klokani čekají na vítězství už pět duelů, naopak celek z Julisky v posledních dvou kolech získal čtyři body a pokaždé udržel čisté konto.

    Ohlasy před víkendovými zápasy FORTUNA:LIGY:

    Jozef Weber (trenér M. Boleslavi): "V letošním posledním domácím zápase se chceme rozloučit se svými příznivci výhrou, ale snadné to nebude, neboť od Karviné pod novým trenérem očekávám hodně bojovný a disciplinovaný výkon."

    Norbert Hrnčár (trenér Karviné): "Bylo by pěkné, kdybychom pokračovali v tradici úspěšných výsledků na hřišti Mladé Boleslavi. Ale čeká nás fyzicky velice náročný zápas, protože Boleslav v Olomouci výrazně vyhrála a bude tím povzbuzená. Nic jednoduché nás tam nečeká. Samozřejmě si musíme dát pozor na Komličenka, ale Boleslav není jen o něm. Musíme být ostražití a doufám, že se takticky připravíme natolik, abychom obstáli."

    Michal Šmarda (asistent trenéra Slovácka): "Cesta k úspěchu s takovým soupeřem, jakým je Sparta, vede přes maximální koncentraci a nasazení. Čeká nás jeden z nejslavnějších klubů, proto o motivaci bude postaráno. Chtěli bychom navázat na náš výkon z posledního zápasu v Ostravě. Doufám, že přijdou diváci, neboť utkání bude mít velký náboj a také patřičnou atmosféru. Prosadit se chceme svou aktivní hrou. Což znamená dostávat se do prostorů, kde se utkání rozhoduje a odkud můžeme dát gól. Před brankou soupeře musíme být silní a důrazní. Naopak v obranné fázi musíme hrát zodpovědně a koncentrovaně."

    Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "To, že ztrácíme na čelo je špatné, ale zápas se Slováckem musíme vyhrát. Zápas s ním ale musíme brát jako každý jiný. Víme, že Slovácko odehrálo skvělý zápas v Ostravě, ale pro nás se nemění vůbec nic. Pro Slovácko nebyl nový trenér jen impulz, změnili způsob hry a nehrají na počet přihrávek, jsou agresivnější, víc napadají a hrají přímočařeji dopředu. Změna se jim povedla, tak uvidíme, jak to bude probíhat v našem zápase. Trápí mě produktivita v útoku. Proti Jablonci to nebyla žádná oslava fotbalu, ale silného soupeře jsme nepustili do šancí a nebyl předpoklad, že se dostaneme do deseti šancí. My jsme měli čtyři plus penaltu, ale v takových zápasech, kdy se dostanete do málo šancí, tak se ukáže síla mužstva. Tam musíte minimálně jednu šanci proměnit, když nemluvím o penaltě, a musíte 1:0 vyhrát. A tam pokulháváme. Máme v tom velký deficit a potřebujeme víc gólových hráčů."

    Martin Hašek (trenér Bohemians): "Hráči se nám vracejí po zranění a měli by být lépe připraveni než v minulém utkání. Potřebujeme ho zvládnout. Protože možnosti, jak napravit podzim, nám ubývají a už zbývají jen tři. Potřebujeme podporu fanoušků, aby s námi byli, i když se nám nedaří."

    Roman Skuhravý (trenér Dukly): "Těším se na atmosféru v Ďolíčku. Čeká nás soupeř, kterému vyhovuje brejkový způsob hry a přechod do útočné fáze přes Yusufa a klíčového hráče v záloze Martina Haška. Na to se chceme připravit. Máme další příležitost získat důležité body, a tak by měla vypadat naše koncentrace a odhodlanost. Moc si přeji dobrou hru."

    Josef Csaplár (trenér Příbrami): "V posledních zápasech ukazujeme velký morál, jen bych chtěl vidět více kvality. Já ale nikdy ze svých nároků neslevím a budeme si to chtít rozdat i s Ostravou. Povzbuzením je, že i v oslabené sestavě jsme si schopni šance vytvářet. Jen potřebujeme nedostávat hloupé góly."

    Jan Somberg (asistent trenéra Ostravy): "S hráči jsme si promluvili, každý si k tomu řekl svoje. Poslední dva zápasy nám nevyšly výsledkově ani herně, doufáme, že jsme si to vyříkali natolik důrazně, že utkání v Příbrami zvládneme lépe i bodově. Čekáme a budeme připraveni, že budou velice aktivní a důrazní. Příbram teď sází na mladé hráče, z těch starších už jich moc nehraje. Mladí kluci jsou běhaví, velmi aktivní a agresivní, chtějí se ukázat."

    Pavel Vrba (trenér Plzně): "Jsem rád, že jsme zápas v Moskvě zvládli a udrželi se ve hře o Evropskou ligu. I do těch posledních zápasů v lize je obrovská výhoda, když mužstvo dostane takový impulz. Olomouc je taková zvláštní tím, že momentálně je ve složité situaci, ale co se týká fotbalu, Sigma vždycky byla známá tím, že hraje velice dobře kombinačně a organizovaně. Zažil jsem i tady zápas, kdy jsme s nimi prohráli 0:4. Je to hodně zajímavé mužstvo. My jsme minule doma ztratili body a budeme chtít napravit to, co se nám s Příbramí nepodařilo."

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "Od Boleslavi jsme zase dostali facku, která nás po těžké cestě nahoru poslala o nějakých pět pater dolů. Musíme teď znovu ukázat trochu charakteru a odolnosti a pokusit se překvapit v Plzni. Bude to teď v závěru podzimu zkouška našeho charakteru a mentality. Já pořád tvrdím, že mužstvo kvalitu má, a je jen otázka, jestli to v tom daném utkání dokáže dostat ze sebe."