<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Olomouc opět smazala dvougólovou ztrátu a s Opavou hrála 2:2

    Fotbalisté Olomouce ve 14. kole FORTUNA:LIGY remizovali 2:2 s Opavou, přestože prohrávali už o dvě branky. Slezany poslali do vedení Petr Zapalač s Tomášem Smolou, ale ještě v prvním poločase snížil Michal Vepřek a v závěru zápasu vyrovnal Martin Nešpor. Sigma tak podruhé za sebou vymazala dvoubrankovou ztrátu, když v minulém kole v Karviné prohrávala 0:2, ale nakonec zvítězila 3:2.

    Olomouc opět smazala dvougólovou ztrátu a s Opavou hrála 2:2
    14. kolo, Základní částOLO2:21:2

    Olomouc vstoupila do zápasu aktivně, ale doplatila na chyby v rozehrávce. Nejprve zaváhal Falta a Opavu po brejku poslal do vedení v deváté minutě Zapalač. Vzápětí to mohlo být po další hrubce o dva góly, ale Kayamba sólo na brankáře Buchtu neproměnil.

    Ve 22. minutě už se hosté radovali, když Smola se štěstím prostřelil Buchtu. Olomouc však ještě do přestávky snížila a v 39. minutě se o to postaral Vepřek. Po závaru před brankou se k němu odrazil míč a domácí kapitán se povedenou střelou trefil do horní rohu.

    Olomouc i po přestávce držela míč, ale jako první opět zahrozila z brejku Opava. V 52. minutě utekl Smola, ale Buchta byl opět pozorný. V 67. minutě se vyznamenal i hostující gólman Šrom, který skvěle vytěsnil tvrdou střelu Lalkoviče.

    Sigma v závěru soupeře přitlačila, ale Plšek hlavou nemířil přesně, Texlovu technickou střelu zastavilo břevno a Dvořákovu hlavu vyrazil Šrom. Minutu před koncem se už ale Olomouc dočkala - Vepřekův centr usměrnil do branky Nešpor. Opava si ještě mohla vzít vedení zpět, jenže Žídek z dobré pozice trefil pouze břevno.

    Ohlasy

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "Nevím, co jsem komu udělal, že prožíváme takové zápasy s takovým průběhem a nervovým vypětím. Už podruhé po sobě, ale svoji příčinu to má. Chtěli jsme být více koncentrovaní a nenabídnout soupeři šance svojí lehkovážností, ale přesně to se stalo. Poté jednoduchý gól ze standardní situace, což je vždycky chyba. Kdyby někdo z vás byl na čtvrtečním tréninku a přípravě na standardní situace soupeře, tak by věděl, že devadesát procent takových situací Opava rozehrává na první tyč. My jsme se na to připravovali a stejně z toho inkasujeme. Pro mě to bylo nepochopitelné a těžké. Mužstvo se tím dostalo do křeče. Znovu jsme pak sáhli k systému tří obránců. Z posledních tří zápasů to bylo asi nejméně povedené utkání z pohledu ofenzivy. Soupeř ale dobře bránil. Na můj vkus se hrozně málo hrálo. Nemyslím si, že mužstvo, které takto tahá čas, je dobrá cesta, jak posouvat český fotbal dál. Mým zaujatým pohledem tam bylo hodně až takové teatrálnosti. Ale to si musí každý vyložit sám. S vypětím všech sil jsme vyrovnali a pak jsme věřili, že to ještě dokážeme uhrát pro sebe. Naším záměrem bylo utkání rozhodnout, ale bezpečně rozhodnout. Závěr jsme dohrávali v naprosté naivitě. Z celkového pohledu by nám i kvůli ostatním výsledkům vítězství pomohlo, ale vzhledem k průběhu utkání musíme bod brát. Pro mě osobně je to ale dnes málo.

    Ivan Kopecký (trenér Opavy): "I když to ze začátku vypadalo, že soupeř drží víc míč, tak nám se velmi vydařil první poločas. Předvedli jsme dvě, tři perfektní akce. Z jedné jsme dali gól, v druhé Kayambu vychytal Buchta, a i třetí Smolova šance byla velká. Pak jsme přidali druhý gól a soupeře drželi dál od naší branky. Pak ale přišla kontaktní branka, což jsme nechtěli. Ve druhém poločase soupeř přeskupil řady a v systému tří obránců si vytvořil velký tlak. My jsme ale poctivě bránili a někdy měli i štěstí. Dobře zachytal brankář Šrom. Dobře jsme ubránili standardní situace a v poslední minutě mohli dokonce vstřelit gól a zvítězit. Je to o herní inteligenci. Když jdete v poslední třetině hřiště tři na jednoho, tak by se to mělo vyřešit. Stačilo málo a skončilo to v bráně. Mrzí mě, že ztrácíme zápasy v devadesáté minutě. Na druhou stranu soupeř si vytvořil tlak a příležitosti, takže jsme mohli klidně i prohrát. Sigma má velmi dobré hráče, mají kvalitu na míči a jsou rychlí. Bod musíme brát, ale je škoda, že už poněkolikáté inkasujeme v závěru zápasu. Pro nás trenéry byl ten závěr náročný na srdíčko. Já jsem se zpotil opravdu pěkně, protože jsem viděl, jaký měl soupeř tlak. Myslím, že ten závěr se dal z naší strany zahrát lépe. Musím ale ocenit výkon celého týmu, protože bod z Olomouce se počítá."

    SK Sigma Olomouc - SFC Opava 2:2 (1:2)

    Branky: 39. Vepřek, 89. Nešpor - 9. Zapalač, 22. Smola.
    Rozhodčí: Příhoda - Kříž, Vlček.
    ŽK: Nešpor, Sladký, Pilař - Kayamba, Šrom, Schaffartzik, Jursa, Hrabina, Svozil.
    Diváci: 3512.

    Olomouc: Buchta - Vepřek, Jemelka, Štěrba (30. Texl), Sladký - Falta, Dvořák, Kalvach (56. Lalkovič), Houska, Pilař (73. Plšek) - Nešpor. Trenér: Jílek.

    Opava: Šrom - Žídek, Svozil, Simerský, Hrabina - Kayamba, Zavadil, Jursa (79. Janetzký), Zapalač - Kuzmanovič (56. Schaffartzik), Smola (73. Juřena). Trenér: Kopecký.