<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Sparta porazila Jablonec 2:0 a posunula se na třetí místo tabulky

    Sparta v 25. kole první ligy doma porazili Jablonec 2:0 a minimálně do soboty se posunuli na třetí místo tabulky. Góly se o to zasloužili Nicolae Stanciu a Václav Kadlec. Jablonec, který klesl na páté místo, tak prohrál poprvé na jaře a po osmi zápasech. Sparta naopak protáhla neporazitelnost na deset utkání, vyhrála však teprve podruhé z posledních osmi duelů.

    Sparta porazila Jablonec 2:0 a posunula se na třetí místo tabulky
    25. kolo, Základní částACS2:01:0FKJ

    Sparta se přitom v utkání dlouho hledala a už během první půlhodiny bylo na zaplněné Letné slyšet pískání. Nejvíce fanoušky dráždil Kanga, kterému po půlhodině trenér Hapal musel promluvit do duše.

    Jablonec měl několikrát možnost využít chyby domácích v rozehrávce, ale pořádně se mu to povedlo až ve 30. minutě, kdy Zelený prošel po levé straně a ve vápně našel zcela volného Chramostu. Ten ale nepotvrdil pověst střelce a brankáře Nitu z ideální pozice nepřekonal.

    Místo toho krátce poté udeřila Sparta. Plavšič dravým průnikem vybojoval standardní situaci, k ní si stoupl Stanciu a střelou pod břevno otevřel skóre. Pro nejdražšího hráče v historii ligy to byla pátá branka v devíti zápasech.

    Domácí se po gólu uklidnili a zpřesnili hru, ale Jablonec měl ještě do poločasu šanci na vyrovnání. Trávník při standardní situaci překvapil místo centru přihrávkou po zemi na nabíhajícího Chramostu, ale ten z voleje vysoko přestřelil. Na druhé straně zase Pernica na poslední chvíli zachránil před Šuralem, kterého před prázdnou brankou hledal Stanciu.

    V 58. minutě Kanga tvrdou střelou prověřil brankáře Hrubého, na vyražený míč dobíhal Šural a po jeho srážce se Zeleným odpískal sudí Hrubeš penaltu, kterou ale kvůli odmávanému ofsajdu ihned zrušil.

    Chvíli nato běžel Kadlec do brejku, ale Pernica jeho střelu zablokoval na roh. Domácí ho rychle rozehráli, Plavšičův centr poslal Kulhánek hlavou do břevna a z dorážky už Kadlec navýšil vedení.

    To mohl v 68. minutě ještě zvýšit Šural, když Hrubý neudržel Štetinovu střelu a sparťanský kapitán z úhlu dorážel, ale Zelený vykopl míč z brankové čáry.

    Jablonec mohl ještě vrátit do hry Masopust, který deset minut před koncem ale trefil pouze tyč. Sparta už si pak vítězství pohlídala.

    Ohlasy trenérů:

    Pavel Hapal (trenér Sparty): "Byl to podobný zápas jako s Plzní. Bohužel jsme si dnes těžko vypracovávali šance. Dali jsme gól z přímého kopu, ale posledních 15 minut první půle nebylo ideálních. Druhá půle už ale byla výborná, měli jsme tam spoustu dalších šancí, které jsme mohli lépe vyřešit. Pomohla i změna rozestavení na dva útočníky, zvýšili jsme důraz při napadání, lépe jsme se pohybovali a nekazili jsme. Jsme samozřejmě rádi, že jsme se dostali na třetí místo, i když ještě zítra hrají Olomouc a Liberec. Navíc stále je před námi pět zápasů a za týden nás čeká velmi těžký zápas na Baníku, a pokud bychom prohráli, tak nás Jablonec zas může předběhnout. Takže tabulku budeme řešit až po posledním utkání. Gól Stancia z přímého kopu není nic nového. On kope přímáky nádherně i v tréninku, je radost se na něj dívat. On se prakticky nemýlí. Má neskutečné procento úspěšnosti. Na světě jsou velmi dobří exekutoři a on patří mezi ně. Dnes si ale zaslouží pochvalu celé mužstvo a nevyzdvihoval bych jednotlivce."

    Petr Rada (trenér Jablonce): "Utržili jsme první porážku. Už se na nás soupeři dobře připravují. Ale neodehráli jsme špatné utkání. První půlhodinu jsme je do ničeho nepustili, my pak měli velkou šanci Chramosty. Pak jsme zbytečně ztratili míč a Stanciu to ze standardní situace skvěle trefil. Pak tam byla další naše šance po dobře zahrané standardce. Sparta se zvedá, ale přesto jsme s ní hráli vyrovnaně. Po druhém gólu už ale bylo rozhodnuto. My nezvolili kolem šestnáctky dobrá řešení. Místo střely jsme volili další přihrávky, po kterých jsme se dostali až do strany. Teď se musíme připravit na středu, kdy hrajeme pohár ve Zlíně. Všech pět posledních zápasů bude o evropské poháry. Pokud hráči budou zdraví, tak není třeba někoho šetřit a sestavu měnit. Potřebujeme ale najít větší klid a sebevědomí v koncovce, což nám teď chybí. V posledních zápasech neproměňujeme šance."

    AC Sparta Praha - FK Jablonec 2:0 (1:0)

    Branky: 32. Stanciu, 62. V. Kadlec
    ŽK: Plavšič, Kanga - Holeš, V. Kubista, Zelený
    Rozhodčí: Hrubeš - Mokrusch, Arnošt
    Diváci: 12 289

    Sestavy:

    Sparta: Nita - Zahustel, Kaya, Štetina, Frýdek - Kulhánek - V. Kadlec (73. Sáček), Kanga, Stanciu (81. Vatajelu), Plavšič - Šural (90. Lafata)

    Jablonec: Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - V. Kubista - Masopust, Trávník (84. Považanec), Jovovič (68. Hübschman) - Doležal, Chramosta (67. Hanousek)