<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Zápas na Spartě je pro mě malý svátek, říká Tomáš Hübschman

    I když v posledních dvou zápasech nehrál, v Jablonci je šéfem, kterého kabina poslouchá na slovo. Šestatřicetiletý defenzivní záložník Tomáš Hübschman, osminásobný vítěz ukrajinské ligy, je zkrátka tím pravým lídrem, jehož by si přál mít v týmu snad každý trenér. Nastoupí však ve šlágru kola na Spartě? A není pro něj aktuální sezona ta poslední?

    Zápas na Spartě je pro mě malý svátek, říká Tomáš Hübschman

    Vnímáte zápas na Spartě jako klíčovou bitvu o poháry?
    Ani bych neřekl. Těch zápasů je hodně a my jich potřebujeme zvládnout více než jeden. Duel se Spartou je důležitý, ale to by ten s Olomoucí taky. Navíc když porazíme Spartu a pak prohrajeme s doma s Libercem, nic to neřeší. Na Letnou ale samozřejmě pojedeme s cílem získat co nejvíce bodů.

    Jablonec se do Evropy může dostat z poháru i z ligy, což se ve druhém případě po podzimu moc nečekalo. Co tkví za takovým zlepšením?
    Pro mě to překvapení není. Už před sezonou jsem říkal, že se chceme držet hned za těmi nejbohatšími kluby jako Slavia či Sparta. Ale tohle není vůbec jednoduché, protože takové ambice má více týmů. Podzim se nám sice výsledkově příliš nepodařil, ale herně to špatné nebylo. V žádném utkání jsme nepropadli, navíc jsme i často vedli, ovšem náš náskok bohužel také ztratili. To nás stálo lepší umístění, na jaře se to ale obrátilo. Asi máme i víc štěstí, každopádně jsme prvních šest kol vyhráli. To nás dostalo tam, kde jsme celou dobu chtěli být.

    V tabulce jste momentálně před Spartou, která neprožívá nikterak vydařenou sezonu. Co na to jako její odchovanec říkáte?
    Sparta se před sezonou vydala cestou, která není vůbec jednoduchá. Přivedla italského trenéra, jenž si vyžádal hodně zahraničních hráčů. Taková strategie chce samozřejmě čas, který ale zrovna Spartě nikdo nedá. Dopadlo to odvoláním trenéra, na jehož místo přišel Pavel Hapal. Teď jde o to, aby si to sedlo a hráči potvrdili kvalitu. Oni ji určitě mají, jinak by ani nebyli v mužstvu. Jenže složit tým z tolika nových hráčů je mimořádně obtížné. Stejně jako to, aby si zahraniční fotbalisté rychle zvykli na českou ligu. Ti kluci neznají prostředí a musí se tu nejdřív rozkoukat. Aby dokázali pracovat tak, aby byli co nejvíc prospěšní týmu.

    Podle mnohých měl být ale trenér Andrea Stramaccioni odvolán mnohem dřív. Jaký na to máte názor vy?
    To je otázka na vedení Sparty. Hodnotit by to měl jen ten, kdo byl v každodenním kontaktu s týmem. Navíc když by Sparta odvolala trenéra už po pár zápasech, popřela by tím celou svoji strategii. Snažila se mu dát čas, ale pak už asi nebylo nač čekat. Něco se už zkrátka muselo stát. A vždy je jednodušší odvolat trenéra než jedenáct hráčů.

    Sparta v tomto ročníku často ztrácí ve druhých poločasech. Dá se toho v pátek nějak využít?
    To uvidíme na hřišti. Každý ale vidí, že když Sparta vede, v druhé půli se často dostane do problémů. Jestli tam hraje roli uspokojení nebo třeba nervozita, to opravdu nevím. Takových příkladů je už ale dost a je jasné, že se z nich Sparta snaží poučit. Uvidíme, jak to bude vypadat v utkání s námi. My každopádně víme, že body se dají získat všude. Třeba Jihlava byla před utkáním s námi na jaře stoprocentní, a my tam vyhráli 4:0! V každém zápase tak chceme urvat maximum a i na Letnou pojedeme s tím, abychom tam zvítězili. Vždycky je to ale taky o tom, co vám dovolí soupeř.

    Je pro vás zápas na Spartě ještě v něčem specifický, nebo už ho nějak zvlášť ani nevnímáte?

    Zápas na Spartě je pro mě specifický vždycky. Je to pro mě takový malý svátek, protože se vracím tam, kde jsem vyrostl a naučil se hrát fotbal. Na druhou stranu i tam se hraje o tři body, stejně jako v každém jiném zápase. A pro mě je nejdůležitější to, abychom těch bodů měli na konci co nejvíce.

    Je vám 36 let. Máte už v hlavě to, zda-li tato sezona není vaše poslední?

    Hlavou mi probíhá hodně věcí, ale co se týče budoucnosti, tu budu určitě řešit až po sezoně. Myslím, že není na co spěchat. Navíc to není jen o tom, co chci já, ale co chce také klub. V mém věku už to není o tom plánovat ve fotbale něco na rok dopředu, ale spíš tak na týden či měsíc. Navíc do příští sezony je ještě hodně daleko.

    Trenér Petr Rada o vás prohlásil, že za každých okolností máte fantastický přístup k tréninku. Taková slova vás musela určitě potěšit…
    To samozřejmě ano, ale pro mě tohle není nic nového. Odmala se fotbal snažím dělat na sto procent a dávat mu maximum. Kdybych to měl v hlavě nastavené tak, že pojedu jen na půl plynu, tak by mě to ani nebavilo. Ke každému fotbalovému momentu přistupuju na maximum. A když třeba přijde něco negativního, tak se to snažím ihned změnit. Ale určitě ne tím, že budu uražený. Naopak v tu chvíli musím makat o to víc!

    Poslední otázka se týká českého poháru, v němž v semifinále vyzvete tým Zlína. Jak velkou motivací je pro vás tuto trofej vyhrát?
    Od té doby, co jsem zpátky v Česku, je úspěch v poháru jeden z hlavních jabloneckých cílů. Jedná se zřejmě o nejsnazší cestu dostat se do Evropy, a to zvlášť teď, kdy vítěz postoupí přímo do základní části Evropské ligy. Jako se to povedlo loni Zlínu. Jeho cesta je pro nás jistě inspirací a moc rádi bychom ji napodobili.

    FOTO: fkjablonec.cz