<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Svědík: Postavení v tabulce není takové, abychom se mohli vznášet v oblacích

    Tři jarní zápasy = devět bodů do tabulky! Takto skvělá rovnice platí Jihlavu, která se z otloukánka proměnila v postrach favoritů. Co stojí za takovým úspěchem, nastínil před utkáním na Dukle kouč Vysočiny Martin Svědík.

    Svědík: Postavení v tabulce není takové, abychom se mohli vznášet v oblacích

    Tři výhry po třech kolech asi nikdo nečekal. Nebo vy snad ano?
    Po zimě bylo velice obtížné určit, s jakým bodovým ziskem bychom na startu jara byli spokojeni. A i když to zní jako klišé, u nás to opravdu chodí tak, že se vždy soustředíme jen na ten nejbližší zápas, který máme před sebou. Jsme rádi, že se nám úvod jara povedl, ale zatím to jsou jen hodně malé krůčky. A cesta nás čeká ještě dlouhá.

    Jak si ale užíváte roli jarní senzace ligy?

    Neužívám si ji vůbec. Jako trenér si radost z výhry vychutnám jen v ten daný den, pak už ale musím v hlavě ihned přepnout tak, aby mužstvo bylo schopné co nejlépe pracovat a uspělo i příští zápas.

    Musíte teď držet hráče při zemi? Dovolí si více než dřív?
    Pro jejich sebevědomí je určitě jen dobře, že se nyní vítězí. Na druhou stranu si však každý zápas podrobně rozebíráme a nacházíme tak spoustu věcí, které nejsou v pořádku. Stále je co zlepšovat. Je to o tom si ty věci vytýkat, aby se naše chyby neopakovaly. Sami nejlépe víme, kde máme ještě rezervy. Navíc ani naše postavení v tabulce rozhodně není takové, abychom se mohli vznášet někde v oblacích.

    Prozradíte, kde vidíte největší slabiny mužstva?
    To si nechám pro sebe (s úsměvem). Ale je toho opravdu dost.



    A jaký herní aspekt vám zatím dělá největší radost?
    Největší radost mám z toho, že pracujeme jako jeden tým. Byť tam vidím chyby, naše součinnost mě moc těší. Stejně jako práce v defenzivě, kterou na jaře zatím máme na velmi dobré úrovni. Navíc dokážeme vysoko presovat a pak vyrážet do rychlých protiútoků, z nichž se nám daří střílet góly.

    Jednou z největších hvězd týmu je Lotyš Davis Ikaunieks. Jak stěžejní pro vás bylo, že se vám ho povedlo udržet v týmu?
    Těžko budete v Jihlavě nahrazovat hráče, který umí dát za podzim klidně deset gólů. Pro nás tak bylo nesmírně důležité, aby tady Davis zůstal. Bez něj bychom asi jen stěží mohli pomýšlet na záchranu.

    Má už podle vás na základní sestavu Plzně nebo Sparty?
    Davis je vnímavý a pracovitý kluk, který sice ještě má nějaké nedostatky, ale intenzivně se snaží je odstraňovat. Jeho výkonnost tak půjde ještě nahoru a jednou bude opravdu hodně zajímavým hráčem. Také ale bude záležet na tom, jakým stylem bude jeho mužstvo hrát. On je typickým hráčem do rychlých náběhů, i proto mu náš styl tolik sedí. Jestli by mu ale v tuhle chvíli vyhovoval také systém Plzně nebo Sparty, na to teď asi nedokážu odpovědět.

    Co říkáte na to, že kromě Jihlavy chytily jarní rozjezd i týmy jako Karviná či Slovácko? Vypadá to, že boj o záchranu bude letos zajímavější než ten o titul…
    To ano, já si ale všímám hlavně nás. Ještě v zimě nám lidé vůbec nevěřili, naším startem jsme je ovšem zaskočili. Už se s námi zase musí počítat. Teď to jen musíme potvrzovat dál, což samozřejmě bude hodně těžké. Náš cíl se ale nemění. Musíme se svědomitě připravit na každý zápas a ten odehrát s maximální koncentrací.


    Před Jihlavou jste byl v Boleslavi, kde jste musel za podivných okolností skončit. Cítíte zadostiučinění, když vidíte, kde se klub momentálně nachází?
    Vůbec ne. V trenéřině se nedá takhle přemýšlet. Pro mě byla Boleslav dobrá příležitost i skvělá zkušenost. A můžu s čistým svědomím říct, že jsem se tam snažil odvádět tu nejlepší možnou práci. Že to nakonec nedopadlo, se ve fotbale bohužel stává. Vedení se zkrátka rozhodlo jít trochu jinou cestou, ale to je interní záležitost klubu. Já se už soustředím jen na angažmá v Jihlavě.

    Teď vás čeká Dukla. Bral byste před utkáním bod?
    Takhle před zápasem nepřemýšlím. Dukle se nepovedl zápas na Bohemce, její herní projev ale není vůbec špatný. Proti nám navíc bude maximálně koncentrovaná. O to to tam budeme mít těžší.

    FOTO: fcvysocina.cz