<
28.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Slavia před jarem: Přihnalo se liberecké tornádo, cílem je zůstat před Spartou

    Zimovali jako druzí v tabulce, o spokojenosti s podzimní částí ale nemohla být žádná řeč. A stejně to vidělo i náročné vedení, které v minulých týdnech spustilo v Edenu malou slávistickou revoluci. Ta smetla ostříleného trenéra Jaroslava Šilhavého, na jehož pozici přišel žádaný kouč Slovanu Jindřich Trpišovský. Prolnutí libereckých barev s těmi červeno-bílými ale bylo mnohem výraznější.

    Slavia před jarem: Přihnalo se liberecké tornádo, cílem je zůstat před Spartou
    Ta možná vůbec nejzásadnější změna byla ve Slavii potvrzena ještě v průběhu listopadu, kdy se klubu upsal sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar. Úspěšný manažer s minulostí skvělého útočníka dostal od šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka hodně volnou ruku a hned po skončení podzimu musel rozseknout klíčovou otázku trenérského postu.

    Nejvýraznější posila:


    Dopadlo to odvoláním Šilhavého, který loni dovedl sešívané k titulu a prožil s nimi nejdelší sérii bez porážky v historii ligy. Na podzim se však jeho mužstvu, navíc posílenému o velké hvězdy, zkrátka nedařilo. Nepostoupilo do Ligy mistrů ani do jarní části Evropské ligy a v domácí soutěži nabralo propastnou ztrátu 14 bodů na první Plzeň. A to v sezoně, která vítězi s vysokou pravděpodobností zaručí přímý postup do Champions League. 

    "Musím říci, že výměna trenéra byla profesně jedna z nejtěžších situací, se kterou jsem se kariéře sportovního ředitele setkal. Doba na poznání té situace byla strašně krátká a prakticky jsem jen zjišťoval pohledy různých lidí. Bylo velmi těžké k tomu něco říci, ale na samotném konci podzimu a hlavně v období těsně po posledním zápase s Astanou už bylo podle mě celkem jasně zřetelné, že situace je neudržitelná," prozradil Nezmar v rozhovoru pro klubové stránky.

    Nový koučem Slavie se tak podle očekávání stal liberecký Jindřich Trpišovský, byť nechybělo mnoho a kormidla se ujal někdo jiný. "Ze svého dřívějšího působení v Liberci jsem měl od trenéra (Trpišovského) informaci, že nepřemýšlí o změně. Takže se přiznám, že jsem nejdříve řešil jiné možnosti. I první trenér, se kterým jsem mluvil, ale nebudu ho jmenovat, byl někdo jiný. Pak jsem se ale potkal s Jindrou a zeptal jsem se ho, jestli by se o Slavii nechtěl přece jenom bavit, protože jsem ho považoval za nejlepší variantu pro klub," nastínil Nezmar.



    Nakonec si oba plácli a na úspěšnou spolupráci z Liberce teď budou chtít navázat ve Slavii, která by měla být ofenzivnější než dřív. Aspoň to slibuje Trpišovský, jenž útočný styl naučil praktikovat i Liberec. "Chtěli bychom se přiblížit totálnímu fotbalu, tedy v jedenácti hráčích bránit i útočit. Důležité je pojetí a uvidíme, co z toho vypadne za rozestavení, jestli 3-5-2, 4-4-2 nebo 4-1-4-1. Pro nás jsou však důležité hlavně principy hry, které chceme vštěpovat od prvního dne," prohlásil Trpišovský.

    Ten sice avizoval, že spíš než na příchod velkých posil se zaměří na detailní poznání současného kádru, i tak ale v týmu uvítal zajímavá jména. A vůbec nepřekvapí, že šlo výhradně o hráče s libereckou minulostí. Jako první dorazil z francouzského Montpellieru šikovný stoper Lukáš Pokorný, který si zahraniční angažmá vykopal právě díky angažmá na severu Čech. Přímo ze Slovanu pak do Prahy přestoupili defenzivní univerzál Ondřej Kúdela s brankářem Ondřejem Kolářem, který by se měl stát novou gólmanskou jedničkou. 

    "Hrozně moc se těším. Už od doby, co jsem slyšel, že ta možnost existuje, jsem ani moc nepřemýšlel nad dalšími variantami. Poslední půlrok ve Francii byl pro mě hodně těžký, ale odcházím se vztyčenou hlavou, že jsem udělal vše. Už jsem ovšem potřeboval novou výzvu. Chyběl mi pocit hrát a vyhrávat," poznamenal Pokorný. "I já to vnímám jako ohromnou výzvu. Slavia je jeden z největších českých klubů a pro mě aktuálně asi nejlepší volba, kam jsem mohl jít. Doufám, že se ještě popereme o titul," doplnil Kolář.


    Z hostování v Jablonci si navíc Slavia stáhla druhého nejlepšího střelce podzimu Stanislava Tecla, jenž by měl ještě vylepšit údernost ofenzivní fáze. "Byl jsem domluvený s mým manažerem panem Paskou i panem Peltou, že teď v lednu nikam odcházet nebudu. V prosinci se nám narodil syn, takže jsme to nechtěli řešit, chtěli jsme to nechat až na léto. Ale když přišla nabídla ze Slavie, tak bych byl hloupý, kdybych ji nevyužil," přiznal Tecl pro web Slavie

    Ruku v ruce s posílením kádru ale samozřejmě musely jít také odchody. Eden opustili vyhaslí cizinci jako Hamit Altintop, Ruslan Rotaň nebo Dušan Švento, do Baníku se vrátil zkušený brankář Jan Laštůvka. To hvězdný Portugalec Danny v mužstvu zůstal. Je však otázkou, jak se on i hráči jako Michael Ngadeu nebo Josef Hušbauer vyrovnají s vysokou fyzickou náročností, na které je Trpišovského systém přímo závislý.

    Výsledky v přípravě:

    Linense - Slavia 4:2
    Slavia - Žižkov 5:0 
    Slavia - Zenit 1:5
    Slavia - Bröndby 2:2
    Slavia - Kuang-čou 5:1
    Slavia - Šachtar 2:3
    Baník - Slavia 2:3 

    Otazníky navíc budí i výsledky z přípravy, v níž si Slavia připsala tři porážky a hlavně v defenzivě vypadala zranitelně. "Zvykáme si na nový styl, v sestavě jsou noví hráči. Je tedy logické, že naše hra občas ještě skřípe," nedělá si těžkou hlavu Trpišovský. "Aby to bylo podle našich představ, si asi vyžádá delší časový úsek. I na mých předchozích štacích to zpočátku skřípalo, ta změna je přece jenom velká. Postupem času se však budeme zlepšovat. Po nějakých dvou měsících by už mužstvo mělo mít svou tvář," věří Trpišovský.

    I kvůli zimním radikálním změnám je vysoce nepravděpodobné, že by se Slavii povedlo na jaře stáhnout hrozivou ztrátu na konsolidovanou Plzeň. Zůstat na druhém místě, a tedy před nažhavenou Spartou, je však pro trenéra povinností...