<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Liberec před jarem: Naváže kouč Holoubek na svého předchůdce?

    I v kádru Liberce se v zimě událo několik zajímavých hráčských změn, ta nejdůležitejší se však týká trenérského postu. Před koučem Davidem Holoubkem stojí velká výzva - dobýt se svým týmem pohárové příčky. Nakročeno má k tomu dobře.

    Liberec před jarem: Naváže kouč Holoubek na svého předchůdce?
    Když liberecký  kádr zaznamenal před touto sezonou několik citelných odchodů, začalo se jako již několikrát v minulosti spekulovat o tom, jak si Severočeši, kteří v předcházející sezoně skončili až devátí, s touto situací poradí. V létě odešli například gólman Dúbravka, ofenzivní Ubong Ekpai a do Baníku se vrátil Milan Baroš. Ale pokud nějaké byly, družina kouče Jindřicha Trpišovského jako již několikrát v minulosti tyto pochyby rozptýlila. Slovan vstupuje do jarní části ze čtvrtého místa se ziskem 30 bodů, přičemž tuto hranici v předcházející sezoně prolomil až o deset kol později. Liberečtí tedy mohou opět směle oživit pohárové myšlenky.

    Nejvýraznější posila:

    Slovan přitom nikterak neustoupil ze své filozofie ofenzivního fotbalu, což dokazuje také fakt, že po suverénní Plzni a hvězdami nabité Slavii jsou modrobílí třetím nejlépe střílejícím týmem celé soutěže. Největší měrou se na tom podílel zkušený Milan Kerbr, který se ve třinácti zápasech prosadil hned pětkrát.

    "Celkově vidím podzim veskrze pozitivně. Získali jsme 30 bodů, což je hodně slušné. Je to dokonce o tři body více než v první sezóně, co jsem tu působil a celkově jsme skončili třetí. Určitě jsme získali více bodů, než jsme v létě očekávali. Postupem podzimu se lepšil i herní projev týmu. Po všech letních změnách si mužstvo postupně sedalo. Ke konci podzimu jsme nabízeli atraktivní podívanou pro diváky," hodnotil podzimní výkonnost svých svěřenců v rozhovoru na klubovém webu trenér Trpišovský.

    Krátce před Vánocemi však liberecký lodivod neodolal vábení pražské Slavie a po dvou a půl letech trenérský post opustil. Pod Ještědem jej nahradil exsparťan David Holoubek. "Vzal jsem to jako výzvu, za kterou majiteli moc děkuji. Přišlo mi to jako ocenění mé práce, kterou jsem dělal na Spartě," řekl sedmatřicetiletý trenér, pro kterého jde o vůbec první angažmá v roli hlavního trenéra. Ve Spartě tuto pozici kvůli chybějící licenci oficiálně zastávat nemohl.


    Holoubek nikterak do plánu zimní přípravy, který se zrodil ještě za jeho předchůdce, nezasahoval. A udál se tak i již dříve avizovaný odchod Lukáše Váchy zpět do Sparty, kterého stejným směrem následoval i sparťanský odchovanec a reprezentant do 21 let Jiří Kulhánek, jenž na podzim U Nisy hostoval. Za svým bývalým trenérem do Edenu pak zamířili gólman Ondřej Kolář a univerzál Ondřej Kúdela.

    "Jsme moc rádi, že se podařilo Ondrův příchod dotáhnout. Sháněli jsme rychlého konstruktivního stopera. Výhodou Ondry Kúdely je, že v defenzivě může alternovat na pěti postech. Známe ho velmi dobře z Liberce, jedná se o hráče se skvělým charakterem, který skvěle zapadne do kabiny. Věřím, že bude pro Slavii skutečnou posilou," uvedl na oficiálním webu Slavie jeho staronový kouč.




    Co se týče příchodů, lovil Liberec hlavně v mezinárodních vodách. První novou tváří, kterou Severočeši představili, byl v polovině ledna Slovinec Damjan Vukliševič. Vytáhlý dvaadvacetiletý stoper, který fotbalově vyrůstal v Mariboru, zamířil do Liberce z Klubu Rudar Valenje a na severu Čech podepsal smlouvu do konce sezony 2019/2020. Ještě východněji pak zalovil Slovan v případě dašího obránce, Ukrajince Tarase Kačaraby.

    Kmenový hráč Šachťaru Doněck, který se v novém působišti připravoval od poloviny ledna, nakonec zástupce klubu přesvědčil, a v Liberci tak zůstane na hostování do léta 2019. "Líbí se mi přístup trenérského týmu. Ke všem hráčům se chovají stejně, nerozlišují mezi cizinci a domácími hráči. V kabině je dobrý kolektiv a panuje tam příjemná atmosféra," pochaloval si Kačaraba.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Liberec - Jablonec 1:1
    Liberec - Jihlava 1:4
    Austria - Liberec 1:1
    Partizan - Liberec 1:2
    Ufa - Liberec 2:3


    Zajímavou tváří pak může být také nejmladší zimní posila, devatenáctiletý záložník z Libérie, Oscar Murphy Dorley, jenž bude ve Slovanu hostovat do konce sezony z litevského FK Trakai. Jediným novým českým zástupcem je pak pětadvacetiletý gólman s vietnamskými kořeny Filip Nguyen, který doplní brankářské duo Václav Hladký, Lukáš Hasalík.

    V přípravě se libereckým vedlo střídavě. V zimní Tipsport lize na umělé trávě překvapivě vysoko prohráli s posledním ligovým týmem Jihlavou 1:4, na druhou stranu si však později dokázali vyšlápnout například na srbský Partizan Bělehrad či ruskou Ufu. Generálku před startem jarní části sezony absolvují svěřenci kouče Holoubka v sobotu na hřišti Sigmy Olomouc, kterou Liberečtí dokázali v posledním podzimním ligovém kole porazit.

    FOTO: ČTK