<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Sparta před jarem: Zpět na výsluní mají Spartu dovést Stanciu s Kangou

    Tradičně hodně rušno bylo během zimy v kancelářích na pražské Letné, kde museli řešit změny v kádru i realizačním týmu. Nejzásadnější zásah pocítil střed zálohy, neboť svou hvězdnou kariéru ukončil legendární Tomáš Rosický. Nahradit ho zkusí šikovný Rumun Nicolae Stanciu, jenž přišel coby nejdražší posila v ligové historii. Ale do Prahy dorazila i další hodně zajímavá jména.

    Sparta před jarem: Zpět na výsluní mají Spartu dovést Stanciu s Kangou
    Fotbalisté Sparty loni prožili jeden z nejhorších podzimů své historie, když nesplnili ani jeden z hlavních předsezonních cílů. S notně posíleným kádrem vypadli už ve 3. předkole Evropské ligy na kopačkách Crvené zvezdy Bělehrad, v MOL Cupu pak v osmifinále nestačili doma na Baník a hlavně klopýtali i v nejvyšší soutěži, kde nabrali hrozivou ztrátu 18 bodů na suverénní Plzeň. A to byl přitom zisk titulu absolutní letenskou prioritou této sezony.

    Nejvýraznější posila:


    Jednou z hlavních příčin výsledkového trápení byla slabá produktivita letních zahraničních posil, do kterých přitom klub investoval značné částky. Zklamalo hlavně ofenzivní trio Marc Janko, Jonathan Biabiany a Tal Ben Chaim. "Měli být rozdílovými hráči. Z různých důvodů však jejich přínos nebyl takový, jaký by se očekával. To, kde jsme měli mít velkou sílu, se tak vlastně stalo téměř naší slabostí" přiznal v rozhovoru pro klubovou televizi majitel Sparty Daniel Křetínský, jenž se za tristní výkony upřímně omluvil všem slušným fanouškům. A hned začal pracovat na nápravě.

    Italský trenér Andrea Stramaccioni setrval ve funkci, odejít však museli někteří hráči. Kromě Janka s Biabianym se klub v zimě rozloučil ještě s Georgesem Mandjeckem, Vjačeslavem Karavajevem i Lukášem Marečkem, do anglického Newcastlu pak zamířil slovenský reprezentační brankář Martin Dúbravka. Toho na Letné samozřejmě chtěli udržet, nabídka na hostování s opcí ale byla mimořádně lákavá pro klub i samotného fotbalistu.

    Tou největší ztrátou je však každopádně verdikt hvězdného Tomáše Rosického, který se ve 37 letech rozhodl uzavřít svou bohatou kariéru. "Moje tělo dlouho říkalo, že už nechce pokračovat. Já to tahal vždy hlavou, i když to bylo i přes závit. Nyní mi ale vypnula i mysl a už nemělo cenu pokračovat. Už bych neměl na hřišti co nabídnout," vysvětlil Rosický, který ale milovanou Spartu rozhodně neopustil úplně. Z hřiště se přesunul do sportovního managementu, kde úzce komunikuje s Křetínským, Stramaccionim i novým sportovním ředitelem klubu Zdeňkem Ščasným. 



    Právě Ščasný, uznávaný fotbalový odborník, by měl být dalším garantem, že se loňský podzim nebude již opakovat. Ze své funkce bude dohlížet hlavně na výběr nových hráčů, aby se minimalizovaly přestupové chyby. Svými cennými radami navíc jistě může pomoci i Stramaccionimu, jenž sám přiznal, že českou ligu trochu podcenil. 

    "Určitě ale nepřicházím s tím, abych v případě prvního neúspěchu opět dostal funkci trenéra. To v žádném případě není moje ambice. Sám ovšem vím, že když v klubu není sportovní ředitel, tak trenér nemá s kým konzultovat odborné věci. A právě proto jsem sem přišel. S trenérem budu probírat veškeré věci ohledně prvního mužstva, to hlavní rozhodnutí ale zůstává dál na něm," zdůraznil Ščasný.

    Jeho prvním úkolem bylo přivést nového tvůrce hry. Klasickou desítku, která při Rosického absenci citelně scházela už na podzim. Spekulovalo se o možném návratu Bořka Dočkala, nakonec ale přednost dostal rumunský špílmachr Nicolae Stanciu. Za něj Sparta zaplatila belgickému Anderlechtu Brusel skoro sto milionů korun, čímž z něj udělala nejdražší posilu v historii české nejvyšší soutěže.



    "Není to pro mě věc, kvůli které bych se měl cítit pod tlakem. Já se budu snažit předvádět co nejlepší výkony a pomáhat vyhrávat zápasy v dresu Sparty. Všechno ostatní je nepodstatné," podotkl hbitý Rumun s tím, že ho k příchodu na Letnou přesvědčil enormní zájem Sparty. Spolu s ním navíc do středu zálohy dorazil i nesmírně zajímavý Gabonec Guélor Kanga (Crvena zvezda Bělehrad), uprostřed pole může hrát i nová akvizice z Krasnodaru Mihailo Ristič. A to ještě klub stáhl z hostování v Liberci defenzivního záložníka Jiřího Kulhánka.

    "Stanciu s Kangou přišli, aby do týmu přinesli víc kreativity. Když jsem ještě hrál, tak jsme občas viděli, že protihráči si mě blízce hlídali a někteří mě zdvojovali nebo dokonce ztrojovali. Proto jsme přivedli hned dva kreativní hráče šikovné s balonem," poznamenal pro sparťanskou televizi Rosický. "Samozřejmě že hlavně u Stanciua budou očekávání přímo obrovská. Ale nepřichází jako žádný zajíc. Je to zkušený kluk, který hraje za národní tým, a má toho spoustu za sebou. Myslím, že jeho integrace do týmu nebude až tak těžká, protože tým zjevně potřebuje typ takového hráče," dodal na adresu hvězdné posily.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Sparta - Táborsko 7:2
    Sparta - Čchüan-ťien 4:1
    Sparta - Vltavín 3:0
    Sparta - Aalborg 2:1
    Sparta - Che-pej 3:0
    Sparta- Sp. Moskva 1:2


    Podobně ostatně mluví i Stramaccioni. "V létě nám způsobilo potíže, že jsme měli čtyři pět hráčů separovanějších od zbytku kolektivu. Teď vytváříme menší komunity, aby byla adaptace posil co nejjednodušší," objasnil italský stratég. "Zažil jsem to v Interu, tam jsme měli skupinku Argentinců, Brazilců, Balkánců... Pomáhá to pak integraci dalších. Kanga si rozumí s Mavubou a Costou, v jedné skupince jsou Stanciu, Vatajelu a Nita, máme tu partu Plavšič, Ristič, Čivič a další..."

    Podle Stramaccioniho by si teď zahraniční hráči měli ve Spartě rychleji zvyknout na český fotbal i specifické prostředí. "Zachováme samozřejmě jádro českých hráčů, ale ti, kteří nás doplnili a měli by nás kvalitativně posunout, přicházejí do jiného prostředí než hráči, kteří přišli v létě. Do prostředí, v němž se mohou lépe adaptovat, mohou rychleji porozumět týmu. A můj pocit je ten, že to bude znát na jejich výkonech na hřišti," konstatoval trenér, jehož mohou těšit výsledky zimní přípravy. Až na generálku se Spartakem Moskva totiž Letenští všechno vyhráli, byť třeba říct, že úroveň jejich soupeřů nebyla vždy nejvyšší.

    To už je teď ale zcela nepodstatné. Pro sparťany je stěžejní, jakým způsobem se budou prezentovat na jaře. Pokud by to mělo být ve stejném světle jako na podzim, v týmu by nejspíš brzy nastal další velký třesk...