<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Jablonec před jarem: Probudí živel Rada spícího střelce Chramostu?

    Bez klíčového kanonýra, zato s novým hlavním koučem vstoupí do jarní části fotbalisté Jablonce. Z osmé příčky mají relativně daleko k pohárům i sestupu, protřelý vládce střídačky Petr Rada ale zdůrazňuje, že jakékoli upřednostnění MOL Cupu na úkor ligy nepřichází v úvahu. Otázka však je, zda se podaří restartovat talentovaného útočníka Jana Chramostu.

    Jablonec před jarem: Probudí živel Rada spícího střelce Chramostu?
    Jeho comeback byl pro Jablonec jednoznačně událostí zimy! Zkušený trenér Petr Rada se po téměř jedenácti letech opět stal hlavním koučem týmu, který mu přirostl dost k srdci. "Přišlo mi, jako by to bylo včera. Zhruba 90 % lidí kolem klubu je totiž pořád stejných. A na rozdíl ode mě ani nezestárli," zasmál se bývalý kouč Sparty či Slavie. "Z mého návratu určitě cítím jistou nostalgii. Vždyť jsem v Jablonci strávil kus života," dodal charismatický lodivod, jenž ve funkci nahradil svého kamaráda Zdeňka Kluckého.

    Nejvýraznější posila:

    Ten však Jablonec zcela neopustil. Pouze se přesunul do role asistenta, což bylo jedním z Radových přání. S Kluckým totiž úspěšně spolupracoval už v minulosti. "Je mou nespornou výhodou, že tu Zdeněk zůstal. Rozumíme si, dělali jsme spolu hodně dlouho. O všem spolu debatujeme. U nás dvou to není vůbec o tom, že by jeden byl hlavní a ten druhý asistent. Z mého pohledu jsme si zkrátka rovni. Zdeněk tu navíc odvedl hodně dobrou práci," prohlásil Rada, který Severočechy převzal na osmém místě tabulky.

    Ztráta devíti bodů na čtvrtý Liberec by mohla značit, že se Jablonec bude na jaře soustředit výhradně na MOL Cup, kde si zajistil účast ve čtvrtfinále. S něčím takovým však za impulzivním koučem vůbec nechoďte... "MOL Cup má svou váhu a nikdo by ho neměl podceňovat. Inspirací nám je už jen Zlín, který se díky němu dostal přímo do základní fáze Evropské ligy. Byli bychom hrozně rád, kdyby se to povedlo i nám. Chci však zdůraznit, že i v lize máme pořád o co hrát. Pro mě je navíc velký rozdíl skončit šestý nebo třeba desátý," zdůraznil někdejší lodivod české reprezentace. 


    Aby šel Jablonec vpřed, musí hlavně lépe zvládat koncovky zápasů. Na podzim šel totiž často do vedení, slibný náskok ale ztratil a nakonec bral jen bod, někdy ani ten ne. "Vězí to v sebevědomí hráčů. Je tu spousta kvalitních fotbalistů, ale byl bych rád, kdyby si víc věřili. Přijde mi, že jsou možná až moc hodní. Bylo by dobře, kdyby byli větší dravci. Určitě to ale není tak, že přijde Rada a hned se to změní. Musíme na tom pracovat, je to dlouhodobá záležitost," poznamenal zkušený kormidelník.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Jablonec - V. Hamry 4:1
    Jablonec - Neuger. 6:0
    Jablonec - Jihlava 2:1
    Jablonec - Liberec 1:1
    Jablonec - Hrad. Kr. 0:3
    Jablonec - Hammar. 2:1
    Jablonec - Dalkurd 1:1
    Jablonec - Aarhus 1:1 


    Hned dva dravce v zimě ale ztratil. Do nizozemského Alkmaaru zamířil produktivní Ondřej Mihálik, ještě větší ztrátou je však ukončení hostování střelce Stanislava Tecla. Ten se na žádost nového kouče Slavie Jindřicha Trpišovského musel vrátit do Edenu, což Radu rozhodně nepotěšilo. Odchodem Tecla s Mihálikem totiž přišel rovnou o 13 z 21 podzimních ligových tref mužstva...

    Jablonec tak začal rychle shánět náhradu a z Mladé Boleslavi přivedl Jan Chramostu. Vyhlášený rychlík s týmem trénuje a hraje za něj přípravné zápasy, oficiálně však jeho příchod posvěcen zatím nebyl. I tak se ale bere za hotovou věc. "Těším se na změnu, nové prostředí i nové kamarády. Ale uvidíme, jak se kluby dohodnou, jestli to vyjde," upozornil Chramosta.

    V novém působišti se uvedl přímo skvěle! Hned ve svém prvním utkání (proti švédskému Hammarby) dal během úvodních tří minut dva góly, je ale otázkou, zda si slibnou formu přenese i do ligy. V ní mají jeho výkony v posledních letech spíš sestupnou tendenci a třeba na podzim v lize skóroval jen jednou. Teď má navíc nahradit Tecla, s osmi góly druhého nejlepšího střelce soutěže. "Téhle role se nebojím. Tím, že se zranil Mešanovič ve Slavii, tak se tady rozjel takový koloběh, kdy si Slavia stáhla Tecla a tady se udělalo místo. Jablonec s panem Peltou si vybrali mě, tak se budu snažit dokázat, že to byla správná volba. Góly se ode mě čekají celý život, takže se toho nebojím," prohlásil Chramosta.

    To už jistou posilou je brankář Jan Hanuš, jenž přišel z Jihlavy, několik hráčů se pak vrátilo z hostování. Odchod jinam naopak stvrdil spolehlivý stoper Luděk Pernica, který se však do Plzně vydá až v létě. 

    FOTO: fkjablonec.cz