<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Slovácko pod lupou: Vystřílí Moravanům záchranu kanonýr z Gruzie?

    S jasným cílem udržet se v nejvyšší soutěži vstoupí do jara fotbalisté Slovácka, kteří prožili bodově nejhorší podzim po návratu do ligy. Trenér Michal Kordula tak žádal příchod posil, na žádné velké utrácení však v klubu nemají peníze. Hodně si ale slibují od střelce Irakliho Sicharulidzeho, který přišel s vizitkou nejlepšího kanonýra gruzínské ligy.

    Slovácko pod lupou: Vystřílí Moravanům záchranu kanonýr z Gruzie?
    Hodně těžké jaro očekávají na Slovácku, kde nemůže být cílem nic jiného než záchrana. Ale bude to zatraceně těžké. Podzimní zisk pouhých 12 bodů byl totiž vůbec nejhorší od návratu klubu do první ligy. A s Moravany by to vypadalo ještě hůř, kdyby v 16. kole nevyhráli existenční duel proti Jihlavě. Těžký souboj ale zvládli a po výhře 3:1 se vymanili ze sestupových vod, byť se 14. příčkou rozhodně nemohla být na Širůchu spokojenost.

    Nejvýraznější posila:


    "Jaro bude neskutečně těžké. Vítězství nad Jihlavou bylo enormně důležité z psychologického hlediska, ale nesmíme si tím nasadit růžové brýle a nalhávat si, že je vše v pořádku. Jsem přesvědčený, že ligu zde dokážeme zachovat. Ovšem samo od sebe to nepřijde," shrnul sportovní ředitel klubu Stanislav Levý, který se v září přesunul na manažerskou pozici a v roli hlavního kouče ho nahradil jeho dosavadní asistent Michal Kordula.

    Kontinuita tím byla sice zachována, výsledky se ale moc nezlepšily. Slovácko i nadále trápila především nevyrovnanost výkonů. Vždyť klub dlouhodobě sází hlavně na úspěšnou mládežnickou akademii, ze které se rekrutují nadějní, ovšem těžkými zápasy neprověření talenti...

    Po podzimu tak ještě zesílily hlasy o tom, že pro úspěšnou cestu za záchranou musí mužstvo posílit o hotové posily zvenčí. Na jednom z předních míst trenérova seznamu stál mladoboleslavský špílmachr Lukáš Magera, na tom snad úplně nejvyšším vůdce Plzně Roman Hubníka, ani jedna z těchto velkých ryb ale ve slovácké síti neuvízla.


    Přesto se vedení povedlo přivést zajímavá jména. Velká očekávání jsou od sedmadvacetiletého cizince Irakliho Sicharulidzeho, který přichází s vizitkou nejlepšího střelce uplynulé sezony gruzínské ligy. Ve 33 zápasech vstřelil 25 branek a na Slovácku doufají, že si podobnou produktivitu přenese i na českou ligovou scénu. 

    "Sháněl jsem si na něj informace i od trenéra Gruzie Vladimíra Weisse. To ale bylo až takové závěrečné, kdy ho on doporučil. Rozhodli jsme se, že do toho půjdeme. V minulosti jsem některé gruzínské hráče trénoval a s některými jsem i hrával, to bylo také důležité," řekl Levý pro stránky Slováckého deníku.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Kayser. - Slovácko 4:1
    Slovácko - Teuta 1:0
    Slovácko - Vítkovice 4:0
    R. Vídeň - Slovácko 1:1

    "Osobně jsem v Gruzii nebyl, ale viděl jsem ho (Sicharulidzeho) na spoustě videí a ze všech stran mi na něj přišlo doporučení," doplnil zkušený ředitel s tím, že od nové posily očekává hlavně instinkt gólového zabijáka. 

    To nového stopera Slovácko našlo na domácí scéně. Z Jihlavy přetáhlo matadora Jiřího Krejčího, jemuž předložilo takovou nabídku, které prostě nešlo odolat. „S Jirkou jsme ještě pro jarní část sezóny počítali, tudíž je to pro nás po sportovní stránce ztráta. V polovině ledna nám ale oznámil, že buď teď, nebo v létě chce využít na naše poměry neuvěřitelné nabídky Slovácka a naléhal na nás, abychom jej pustili již v zimě. Tuto těžkou situaci jsme vyhodnotili tak, že bude pro klub lepší, pokud hráč odejde již nyní," prohlásil ředitel celku z Vysočina Jan Staněk.

    "Přestože takto posilujeme kádr našeho přímého konkurenta v boji o záchranu, tak jsme nakonec jeho přestup po náročných jednáních akceptovali. Neuměli jsme si představit, že ve středu naší obrany po celé jaro nastupuje hráč, který nemá dostatečnou motivaci k setrvání Jihlavy v HET lize a pro něhož je zásadní finanční aspekt. Na jaře chceme na hřišti jen fotbalisty, kteří se budou bít za FCV a kterým můžeme stoprocentně důvěřovat," dodal na vysvětlenou.



    Slovácko tak ulovilo dvě výrazné posily, k tomu připočtěte příchod talentovaného záložníka Dominika Janoška z brněnské Zbrojovky. V souladu s tím, že nikdo z užšího kádru mužstvo neopustil, je to pro Moravany pozitivní zpráva. Sestoupit ale nechce nikdo a třeba předposlední Baník posiloval jako zběsilý...

    FOTO:
    fcslovacko.cz